Поради

Яку книгу подарувати дитині: дев’ять авторів, які затягують у світ літератури

Яку книгу подарувати дитині: дев’ять авторів, які затягують у світ літератури

Найкращий подарунок – книги. Для дітей, нажаль, такий презент не завжди у радість. Тож, яку книгу подарувати дитині, щоб відкрити перед нею широкий та дивовижний світ літератури?

Якщо ваш малюк вже ознайомився з кіноверсією «Гаррі Поттера», «Нарнію» та «Хоббіта», і не бажає витрачати час на читання цих книг, його можна захопити іншими, не менш відомими, але фантастичними розповідями.

Ми склали для вас список книг, якими зачитуються не лише діти, а і дорослі.

Алан Александр Мілн: «Вінні-Пух і всі-всі-всі»

Рекомендований вік: 4+

Особливе місце у світі дитячої літератури посідає «Вінні-Пух» Алана Мілна.

Добрі, затишні і домашні історії про знаменитого ведмедика, – хороші книги для найменших.

Всі герої схожі на реальних людей: хтось завжди сумний, інший занадто «стрибучий», третій турботливий. Але незважаючи на те, що у персонажів різні темпераменти, вони завжди підтримують один одного і точно знають, що таке справжня дружба!

Кожна глава – маленька історія з життя Пуха і його товаришів. Легкі, кумедні, а іноді і смішні до сліз сюжети затягують.

Тож, якщо нічим зайнятися довгими вечорами, ви тепер точно знатимете, яку книгу почитати з дитиною.

Цікаво: Як не дивно, Алан Мілн, якому принесли всесвітньовідому славу дитячі книги про ведмедика, вважав себе серйозним письменником. А оповіді про Вінні та його друзів Алан писав не для сина, а з комерційної точки зору.

Книжку про Вінні-Пуха вивчали психіатри. І науковці навіть встановили персонажам певні діагнози. Так, віслюк Іа-Іа, якого Алан Мілн списав з власного тестя, страждав депресією, Поросятко хворіло тривожним неврозом, а Вінні-Пух мав синдром гіпердинамічності. Якщо цими фактами поділитися з дітьми шкільного віку, то це буде цікава книги для підлітків.

Читайте також: Фільми про дітей, які повинні подивитися батьки

Кейт ДіКамілло: «Дивовижна подорож кролика Едварда» та «Пригоди мишеняти Десперо»

Рекомендований вік: 6+

Американська письменниця написала дві книги, якими тепер зачитується весь світ. У 2003 році під її ім’ям вийшла казка-роман «Пригоди мишеняти Десперо», а у 2006 році жінка написала «Дивовижна подорож кролика Едварда». За відгуками батьків, це найкращі книги для дітей 6-7 років.

Про що ці історії?

«Пригоди мишеняти Десперо» розпочинаються у старовинному королівському замку. Там народилося хоробре та благородне мишеня на ім’я Десперо. Герой закохується у принцесу Горошинку. Але підступні щурі викрадають кохану мишеняти. Та Десперо наважується врятувати даму свого серця від неминучої загибелі.

«Пригоди мишеняти Десперо» – хороший варіант, якщо мова заходить про те, яку книгу почитати дитині 6 років. Це зворушлива, повчальна і неймовірно добра історія. Оповідання навчить співпереживати герою, покаже, що не страшно бути «білою вороною», а головне, що навіть у маленького мишеняти може бути велика душа і хоробре серце.

Залишитися байдужим до долі маленького героя просто неможливо.

Цікаво: У 2008 році на екрани вийшов повнометражний комп’ютерний мультиплікаційний фільм за однойменною книгою Кейт ДіКамілло про мишеня.

Ще одна хороша та повчальна дитяча книга ДіКамілло – «Дивовижна подорож кролика Едварда». Сюжет вертиться навколо порцелянового кролика. Він самозакоханий, маленький егоїст. І хоча його юна господарка Ебілін дбає про нього, він часто залишається незадоволеним. Як же зміниться характер Едварда, коли доля розлучить його з люблячою Ебілін?

В книзі багато повчальних моментів, що змушують дитину задуматися і відверто порозмислити про свою поведінку.

Звичайно, починати знайомство зі світом літератури з цього автора не варто. Але якщо ваш малюк вже виріс з Колобка, Білосніжки та Попелюшки, то можна сміливо купувати твори Кейт ДіКамілло. Ці два оповідання авторки – точно ті книги, які варто прочитати дітям.

Роберт Лоуренс Стайн: «Страшилки»

Рекомендований вік: 12+

Американець Р. Л. Стайн або Боб Стайн, якщо ще охрестили молодшим братом Стівена Кінга працює в жанрі жахів.

Які дитячі книги пропонує цей автор? Купувати можна все з заголовком «Страшилки» (анг., «Goosebumps»). Загалом у серії налічується 62 книг, – тобто вибір величезний. Єдиний недолік – українською серія не перекладалася та в нашій країні не видавалася. Проте у книжкових магазинах та в Інтернеті можна придбати російськомовні варіанти.

Чому дитині підійде така книга на подарунок? Барвисті обкладинки, інтригуючи описи, вигадливі сюжети, діти-герої – ідеальний симбіоз для юного читача.

Роботи Р. Л. Стайна відкривають школярам двері до літературного світу містики, детективів, жахів та надприродних явищ. При цьому, ці дитячі книги не псують юну психіку: на сторінках немає крові, убивств, жорстокості. Герої стикаються з містичними пригодами, розгадують таємниці та зустрічаються з казковими тваринами.

Ще одна беззаперечна перевага книг Р. Л. Стайна – його роботи короткі і більше схожі на оповідання у твердій обкладинці, ніж на книги.

Цікаво: Фільми «Страшилки» та «Страшилки-2: Привиди Гелловіну», які вийшли у прокат у 2015 та 2018 роках відповідно, створені на основі однойменної серії книжок Роберта Лоуренса Стайна.

Читайте також: Як підвищити імунітет дитини: три складові відмінного дитячого здоров’я

Кріс Рідделл: «Легенди Світокраю» та «Леді Гот»

Рекомендований вік: 12+

Британець Кріс Рідделл відомий у світі, як автор дитячих фентезійних книг. У співавторстві з іншими письменниками, зокрема такими світилами сучасної підліткової літератури як Річард Платт, Кетрін Кейв, Ендрю Гібсон, Браян Паттен, Філіп Рідлі, Ніл Гейман, – Кріс Рідделл видав не одну серію книг. Зокрема, українська публіка має можливість ознайомитися з циклом «Легенди Світокраю», який складається з 11 творів. Хоча автори не виключають можливість продовження серії.

Роботи Кріса Рідделла ідеальний варіант, якщо ви задумуєтесь над тим, яку книгу подарувати дитині. Сюжет соковитий, створений автором світ зачаровує, – він гротескний, жорстокий, проте красивий. Плюс: чудові ілюстрації. Стиль малюнків настільки незвичайний, що хочеться розглядати кожну деталь. Ілюстраціям приділяєш уваги не менше, ніж самій історії.

«Легенди Світокраю», які оповідають про безстрашних піратів та рицарів, – книги для хлопчика. Альтернативою для дівчаток може стати «Юна Леді Гот».

Ця Історія наповнена дуже милили та добрими таємницями. Книга про дружбу, силу любові, незначні неприємності та методи їх подолання. Сюжет розповідає про дівчинку Аду, яка зовсім немає друзів. Та з появою у її величезному домі мишеняти на ім’я Ізмаїл, її життя кардинально міняється.

Ніл Гейман: «На щастя, молоко»

Рекомендований вік: 12+

Що може трапитися підчас звичайної прогулянки у магазин за молоко? Багато що, якщо події розвиваються у творах Ніла Геймана.

Сюжет його книги розпочинається з того, що голова сімейства йде за покупками. Але дорогою його викрадають інопланетяни. І тут в книгу вриваються пірати, динозаври, вампіри та інші непересічні герої.

Історія розказана з гумором. У сюжет читачі поринають з головою, а інтрига тримається до фіналу. Тож, якщо шукаєте книги для дітей, на Нілу Гейману точно варто зупинити увагу.

До слова, якщо ви задумуєтесь над тим, що подарувати дитині, і все частіше дивитесь в сторону книг, то у автора є і інші, не менш цікаві твори:

Дитячу бібліотеку можна поповнити такими книгами:

  • Одд та морозні велетні;
  • Вовки у стінах;
  • Зоряний пил;
  • Кораліна;
  • Книга кладовища.

Великий плюс: усі книги наповнені різнобарвними картинками, багато з яких намалював сам автор.

Читайте також: Чим зайнятися, коли нудно: 22 поради для тих, хто хоче провести час з користю

Йон Колфер: «Артеміс Фаул»

Рекомендований вік: 12+

Ірландський письменник-фантаст Йон Колфер здобув популярність як автор серії науково-фентезійних романів про геніального хлопчика Артеміса Фаула і чарівний народ.

«Артеміс Фаул» – книги, які варто прочитати, вже хоча б тому, що їм пророчать славу Гаррі Поттера.

Сюжет закручується навколо 12-річного маленького злого генія. Він, нащадок древнього, злодійського роду. Герой розробив карколомний план, який повинен був повернути його сімейству колишню славу. Та цей план передбачає війну та знищення цілих цивілізацій…

«Артеміс Фаул» – це книги для дітей 12 років. Юним читачам сподобається, динамічний сюжет та незвичайні герої. У розповіді трохи від реального світу, трохи від казки.

Дорослий читач цю книгу оцінить, швидше за все, за її продуманість, логіку побудову сюжету і, звичайно ж, гумор.

На сьогодні вийшло 8 книг із серії.

Цікаво: Історія Йона Колфера зацікавила голлівудських режисерів. Тож у 2020 році відбудеться екранізація роману. За виробництво взялася компанія Walt Disney.

Стівен Кінг: «Очі дракона»

Рекомендований вік: 14+

Так-так, вам не здалося. Король жаху має у своїй добірці і дитячі книги. Роман «Очі дракона» був написаний в нехарактерному для автора жанрі фентезі у середині 1980 років. Тоді, книга протрималася 26 тижнів у списку бестселерів за версією газети Нью-Йорк Таймс.

Події розвиваються у королівстві Делейн, де править король, який не надто дбає про щастя своїх підданих. Коли правитель помирає, трон має посісти старший син, – умілий, порядний і справедливий наслідник. Але корону одягає ревнивий, нікудишній молодший брат. Чому? У справи королівства Делейн втручається злий та підступний маг…

Дуже цікава історія, яка повністю показує людські пороки. Кінг пише по-дитячому наївно та легко. Загалом, це хороша книга на подарунок дитині, яка розповідає зворушливу історію братерської любові.

Читайте також: Сімейні фільми, які цікаво дивитися дорослим та дітям

Керстін Гір: «Трилогія дорогоцінних каменів – Таймлесс»

Рекомендований вік: 16+

Керстін Гір – німецька письменниця, яка частіше працює в жанрі сучасної жіночої прози. Проте її «Трилогія дорогоцінних каменів – Таймлесс» орієнтована на аудиторію з 14-16 років. Про що розповідають ці підлітково-дитячі книги? Головна героїня Гвендолін Шеферд все життя була в тіні своєї кузини Шарлотти. Шарлотта – красива, розумка, вихована та ще й успадкувала рідкісний ген її родини, який дозволяє подорожувати у часі. Проте виявляється ген мандрівника тече венами Гвендолін. Тепер на неї чекають небезпечні пригоди, хитросплетені інтриги та, звичайно, перше справжнє кохання.

«Трилогія дорогоцінних каменів – Таймлесс» – найкращі книги на подарунок дівчаткам. Хлопчиків навряд чи зацікавить історія, яка ведеться від імені 16-річної героїні.

Цікаво: У 2013 році роман Керстін Гір «Таймлесс. Рубінова книга» екранізували. А у 2014 та 2016 роках світ побачили картини «Таймлесс 2: Сапфірова книга» та «Таймлесс. Смарагдова книга».

Кет Патрик: «Шосте життя Дейзі Вест»

Рекомендований вік: 16+

Кет Патрик свій перший роман «опублікувала» ще у 8 років. Тоді її читачами були рідні та друзі. Тепер її книгами зачитується весь підлітковий світ.

Дейзі Вест – 15 років і її життя надзвичайне. Після того, як вона потрапила в аварію, дівчинка стала учасницею секретної програми по розробці препарату, здатного воскрешати померлих. Відтоді вона міняє імена, міста, школи… От тільки зміни набридають Дейзі, коли вона знаходить друзів та закохується. Тим паче, її подвійне життя тепер під загрозою.

Історія з головною героїнею дівчинкою може відштовхнути хлопчачу аудиторію. Проте лякатися не варто. «Шосте життя Дейзі Вест» – детективна історія, яка сподобається обом статям. І безперечно, книги для підлітків можна читати і дорослим.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: книги, діти, подарунки, сім'я
В тему

Останні матеріали