Поради

Випадає волосся? Перевірте зуби й щитовидку

Випадає волосся? Перевірте зуби й щитовидку

Випадіння волосся – це природний процес. Нормою вважається випадіння до 100 волосин на добу. Адже таким чином нова волосина виштовхує з цибулини стару, й шевелюра оновлюється.

Випадіння волосся може бути сезонним (критичний період – осінь), виникати через брак в організмі певних мікроелементів (цинку, кальцію, вітамінів групи В) або сигналізувати про різного роду захворювання. Як у цьому розібратися – розкаже дерматовенеролог із 25-річним досвідом Леся Охримович.

Лисини можуть сигналізувати про наявність глистів

– Насамперед потрібно подивитися, чи вогнищеве (або колоподібне) це випадіння (воно локалізується в одному чи й декількох вогнищах на голові, які уражені хворобою), чи дифузне ( відбувається рівномірно по всій волосяній поверхні голови), чи андрогенетичне (при підвищеному рівні чоловічих статевих гормонів). А ще є досить поширений підвид – себорейне випадіння, яке супроводжується підвищеною сальністю волосся і наявністю рожевих плям на шкірі (себорейного дерматиту).

Колоподібне випадіння – це наслідок або паразитарних захворювань (приміром, наявність усередині організму аскарид, лямблій, токсокар), або інфекційних захворювань (токсоплазмоз), і навіть захворювання зубів і хронічних захворювання вуха, горла, носа. В усіх цих випадках необхідно усунути першопричину (вивести з організму паразити чи пролікувати зуб або лор-органи) – і проблеми з волосся можуть вирішитися автоматично. А якщо йдеться про себорейне випадіння, тоді рекомендується використання шампунів від лупи, засобів, що містять цинк, дьоготь або й протигрибкові діючі речовини.

– Що ж до дифузного випадіння, – продовжує Леся Анатоліївна, – то воно може виникнути за декількох причин: перенесений стрес, бактеріальні або вірусні захворювання, хіміотерапія, захворювання щитоподібної залози, а також вагітність і годування груддю.

Після 45-ти в жінок починається стрімке старіння

У людей старшого віку волосся випадає і погано росте внаслідок гормонального збою та генетичної схильності, зазначає дерматолог. Приміром, син із великою ймовірністю облисіє, якщо його батько теж не мав шевелюри.

А в жінок причиною втрати волосся стає вік: після 45 років починає більше вироблятися чоловічих гормонів (андрогенів), зменшується кількість жіночих гормонів (естрогенів), які відповідають за стан нігтів, волосся, шкіри. Тому, коли в жінки припиняються місячні й настає клімакс, шкіра помітно старіє, стає дряблою, нігті та волосся – ламкими і тьмяними.

– Якщо гормональні зміни в організмі тільки почалися, то варто звернутися до гінеколога й визначити, наскільки вони серйозні і чи не можна для запобігання облисіння приймати гормональні препарати й таким чином поповнити організм естрогенами, – радить Леся Анатоліївна. – В деяких випадках може зарадити виростання шампуню та сироватки з фітоестрогенами (тобто жіночими гормонами, що містяться в рослинах). А якщо зміни серйозніші – можливе застосування гормональних препаратів.

Дорогі шампуні спробуйте замінити народними засобами

Утім жінкам після вагітності такі методи можуть і не знадобитися, зазначає дерматолог. Річ у тім, що, коли жінка виношує дитину, в неї дуже змінюється гормональний фон. Але після пологів та годування груддю він поступово нормалізується. Відтак випадіння волосся має припинитися саме собою.

– Якщо ж волосся втрачається стрімко і це викликає в жінки занепокоєння, можна скористатися безпечним методом – поєднати прийом полівітамінів із використанням професійних шампуню, лосьйону, сироватки, – радить Леся Охримович.

Коли ж випадіння з'явилося після перенесеного стресу, то до зазначених вище засобів варто додати заспокійливі препарати, що нормалізують психологічний стан, відновлять хороший сон і позитивний настрій.

– Але якщо людина не в змозі придбати недешеві полівітаміни та професійні засоби догляду за волоссям, можна спробувати доступну в ціні реп'яхову олію, що продається в аптеці. Її треба тонким шаром нанести на шкіру голови, легкими масажними рухами втерти, потримати під целофановою шапочкою одну-дві години та змити шампунем (за потреби – декілька разів), – зауважує Леся Охримович. – Поліпшують стан волосся полоскання відварами кропиви дводомної, польового хвоща (він містить кремній, що позитивно впливає на ріст волосся та зменшує його випадіння).

Що ж до правильного догляду, то в цьому питанні підхід має бути індивідуальний, зауважує дерматолог:

– У когось волосся сухе, з посіченими кінчиками, тому потребує не частого миття, а спеціальних масок на основі рослинних олій. Натомість волосся, що швидко масніє, вимагає щоденного миття, маски з оліями тільки нашкодять. Тому, – пояснює Леся Анатоліївна, – в сенсі правильного догляду я б робила акцент на якості шампуню. Чимало з них містять парабени (консерванти, завдяки яким продукція тривалий час не псується). А останніми роками виробники стали в засоби для волосся активно додавати силікон. Спочатку такий шампунь купували «на ура». Адже він робив волосся блискучим та рівним. Утім наукові дослідження показали: штучна силіконова плівка насправді заважає волоссю дихати й рости, перешкоджає надходженню до волосся корисних мікроелементів під час нанесення масок чи ополіскувань трав'яними відварами. Відтак у догляді за волоссям надавайте перевагу засобам на натуральній основі. А ще пам'ятайте: волосся – дзеркало нашого здоров'я. Тож, аби воно сяяло красою, дбайте про повноцінне харчування та наповнюйте своє життя позитивними емоціями!

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, Стиль, краса, лікування
В тему