Поради

Які вітаміни пити взимку і навесні

Які вітаміни пити взимку і навесні

Взимку більшість починають відчувати брак вітамінів і, відчувши на собі перші ознаки авітамінозу, багато хто з нас вирішують почати прийом полівітамінних комплексів, причому далеко не кожен визначається з препаратом після консультації лікаря. Але правильний вибір дійсно важливий, адже кожен містить різний набір вітамінів і мінералів, часто не тих, які дійсно потрібні саме вам – пише vesti-ukr.com.

Надмірне їх накопичення в організмі теж може спровокувати не менше неприємні симптоми, ніж їх недолік. Експерти терапевт-гастроентеролог Наталія Гордієнко і сімейний лікар Наталія Деменко розповіли, як зрозуміти, яких вітамінів не вистачає саме вашому організму і як підібрати правильний вітамінний комплекс і харчування, виходячи з особливостей вашого самопочуття та зовнішнього вигляду.

Погіршився зір

Помітивши, що ваш зір раптово дало слабинку (знизилася гострота в темряві і сутінках, періодично «розпливається» картинка або очі стали сильніше втомлюватися), нарікайте на брак вітаміну А. Відомий як ретинол, цей вітамін бере безпосередню участь в процесах розмноження і росту клітин, а також перетворення світла в нервові імпульси. Саме тому через його нестачу страждає гострота зору.

Щодня їжте продукти, що містять ретинол (рибу, моркву, петрушку), і препарати з вмістом добової норми вітаміну А: дорослим - 800 мкг, дітям - 450 мкг.

Сухість і лущення шкіри

Пересушена шкіра на обличчі й тілі,  що зудить і лущиться при звичайному догляді - явна ознака нестачі вітаміну F. Цей вітамін бере безпосередню участь в побудові клітинних мембран, які швидко зношуються, особливо під впливом вітру, холоду і стресів. Тому організм в несприятливий час починає інтенсивно витрачати наявні запаси, і при їх нестачі результат виявляється практично миттєво.

Помітивши недобре, налягайте на сухофрукти, оливкову олію і горіхи, а також пошукайте вітамінний комплекс з добовою нормою цього вітаміну (1000 мг).

Розлади шлунку

Діарея, закрепи і метеоризм під час і відразу після затяжних свят - справа звичайна. Але якщо вони не залишають після закінчення двох тижнів «свята живота», пора задуматися. Зокрема, корінь зла, ймовірно, криється в істотному падінні рівня нікотинової кислоти (вітаміну РР), яка бере участь в окисно-регенеративних процесах організму і нормалізує вироблення шлункового соку.

Повернути роботу шлунково-кишкового тракту в норму допоможе додавання в меню м'яса птиці і бобових, а також вітамінний комплекс, в складі якого близько 20 мг ніацину.

Дратівливість і апатія

Від холоду і сирості дратівливим може стати хто завгодно. Але якщо такі стани не залишають ні на день, то, ймовірно, причина криється в витраченні організмом цінних запасів вітаміну В12. Кобаламін відповідає за нормальний перебіг обмінних процесів в нейронах, і його недолік провокує уповільнення імпульсів і надлишкову сприйнятливість.

Щоб повернути свій стан в норму, починайте вживати морепродукти (креветки, краби, кальмари) і субпродукти, а також приймати вітаміни з вмістом В12 близько 2,5 мкг.

Постійна втома

Вранці складно прокинутися, а протягом дня постійно хочеться подрімати, при цьому нічний сон тривав сім годин? Це вірна ознака нестачі вітаміну В6, що відповідає за обмін амінокислот і бере участь в процесах кровотворення і кровообігу. Його дефіцит призводить до недокрів'я, м'язової слабкості і хронічної втоми.

Додайте в свій раціон сир і куряче філе і приймайте полівітаміни з вмістом 1,4 мг вітаміну В6.

Ламкі нігті і тьмяне волосся

Побачивши, що нігті стали слабшими, тонкими, ламкими, починайте налягати на вітамін Е. Адже саме він відповідає за процес відновлення тканин, живить шкіру і нігті, тому при його нестачі нігті стають крихкими і навколо з'являються задирки. Крім нігтів, від дефіциту токоферолу страждають і волосся - воно стає тьмяним і ламким.

Добова потреба в вітаміні Е - 10-12 мг. Шукайте препарат з близьким до цього показника дозуванням і їжте більше горіхів і насіння.

Забудькуватість і неуважність

Помітивши погіршення пам'яті і неможливість швидко зібратися з думками, варто запідозрити, що вашому організму не вистачає тіаміну (вітаміну В1). Саме він відповідає за роботу когнітивних функцій і бере участь в регуляції процесу ферментації, обмінних процесах і синтезі амінокислот, і завдяки цим властивостям сприяє активній роботі мозку і підтримує в нормі нервову систему в цілому.

Додайте в свій раціон яловичу печінку і злаки, які містять багато тіаміну, а також шукайте комплекс з достатнім вмістом В1 - 1,1 мг.

Жирна шкіра

Коли нормальна або суха шкіра починає блищати, це може бути ознакою браку вітаміну В2. Рибофлавін відповідальний за нормальне протікання процесів метаболізму в клітинах шкіри, зокрема, ліпідного обміну. А при нестачі В2 страждає робота сальних залоз, в результаті шкіра стає жирною і схильною до розвитку акне, фурункульоз і різним дерматитів.

Щоб уникнути цього, почніть їсти сир, яйця і вівсянку, а в полівітамінах шукайте дозування рибофлавіну 1,4 мг.

Запаморочення і стоматит

Інтенсивно витрачає організм в осінньо-зимовий період і вітамін В9 - фолієву кислоту. Адже саме вона бере участь в кровотворенні і потрібна для росту і відновлення клітин слизових оболонок. Тому при її нестачі розвивається анемія, яка проявляється в першу чергу частими запамороченнями, особливо при різкій зміні положення, а на слизовій у роті - на яснах і щоках - з'являються виразки і відчуття печіння на язиці.

Щоб повернути свій стан в норму і не допустити появи неприємних симптомів, їжте більше буряка, ківі і цільнозернового хліба, а також підберіть вітамінний комплекс з вмістом близько 200 мкг фолієвої кислоти.

Болять суглоби

Про те, що в сезон застуд організм інтенсивно витрачає вітамін С, який допомагає підтримувати імунітет, знає кожен, але не всі звертають увагу на підтримку його рівня. В результаті нестача «аскорбінки» може досягти критичної позначки, при якій не тільки слабшає імунітет, але і з'являються болі в суглобах і м'язах. А все тому, що аскорбінова кислота допомагає виробляти колаген, який є частиною здорових суглобів, сухожиль, хрящів і кісток, і при його нестачі виникає нездужання.

Щоб уникнути неприємних симптомів, їжте цитрусові і яблука, а також шукайте аскорбінову кислоту в складі вітамінних комплексів. Необхідна добова доза: дорослим - 80 мг, дітям - 35 мг.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, імунітет
В тему