31 Січня 2019
Новини

Математичні розрахунки: вчені визначили «формулу щастя»

Математичні розрахунки: вчені визначили «формулу щастя»

У найближчі 30 років сприйняття особистого благополуччя більше залежатиме від соціальних чинників, ніж від економічних.
До таких висновків прийшли вчені, вперше застосувавши математичний підхід до особистих оцінок добробуту, – пише Хвиля.
Дослідження, проведене канадськими та іспанськими фахівцями, пропонує альтернативний погляд на сприйняття майбутнього. Він заснований не тільки на точних даних, але і на суб'єктивних відчуттях, яким зазвичай надають мало значення.
Вчені застосували динамічну статистичну модель, що поєднує економічні змінні: ВВП на душу населення, середню тривалість життя – з соціальними – волею, корупцією, щедрістю і соціальною підтримкою.
Ця модель відобразила найважливіші відмінності між країнами. Для калібрування вчені використовували спостерігаються зміни в суспільстві в період з 2005 по 2016.
Потім на підставі цієї моделі вони отримали сценарії глобальних змін в оцінці якості життя в 2050 році.
Результати показали, що очікуване зростання доходів лише незначно поліпшить суб'єктивну оцінку власного благополуччя – не більше ніж на 10% в порівнянні з нинішнім станом.
Навпаки, сценарії, засновані на зміні нематеріальних параметрів, демонструють значну зміну оцінки якості життя – на 30% вгору в разі оптимістичних варіантів розвитку подій і на 35% вниз – якщо все буде погано.
Найбільш нематеріальні цінності – свобода, соціальна підтримка і справедливість – впливають на ставлення до особистого благополуччя в густонаселених регіонах Індії, Китаю, Східної Європи та Африки на південь від Сахари.
Вчені закликають враховувати ці результати для формулювання по-справжньому необхідних суспільству реформ, на які реагує населення.

Читайте також: Вчені назвали ймовірний "вік щастя" людини

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство
В тему

Останні матеріали