9 Грудня 2019
Новини

Третя стать: 840 тисяч жителів України – інтерсекс-люди (відео)

Третя стать: 840 тисяч жителів України – інтерсекс-люди (відео)

Віднедавна слово гермафродит визнали образливим навіть медики, тому тепер у світі їх називають інтерсекс.

Таких людей у світі до 2%. Їх стільки ж на планеті, скільки, наприклад, рудих. Та для суспільства вони – виклик, про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Багато людей плутають їх із трансвеститами, трансгендерами. Проте інтерсекси – це коли, наприклад, одразу з чоловічими та жіночими статевими органами, або мають мікс хромосом двох статей. Тому інтерсекс нікому не довіряють й змушені ховатися, щоб вижити. Їхнє місце в житті досі - це роль екзотичного медекспонату. Та найгірше - це налякані батьки. Страх незнання і розголосу штовхає їх до хірургів з проханням відрізати у дитини зайве.

Інтерсекси воліють про себе мовчати, але новина про операцію дитині-гермафродиту, яку збираються зробити у Львові, змусила їх не просто розказати про себе, а голосно благати про допомогу.

ІНАКША

Вона називає себе жіночим ім’ям, фарбує нігті та носить сережки.

"Мені комфортно почуватися Юлею", - каже. Але в паспорті в неї чоловіче ім'я і стать також чоловіча. Юлія росла, як хлопчик. Та в 10 років зрозуміла - вона інша.

"Я не відчуваю себе собою. Я не ідентифікувала себе з тією людиною, якою я на той момент була".

Величезний шрам унизу живота до самого пупка – лякав. Навіщо маленькою її поклали на операційний стіл? Правди не знає й нині.

"Дивна була операція. Шрам, 13 стіжків. Медичних документів віднайти ми не змогли. До лікаря доступу немає - він помер".

У результаті операції статеві органи у Юлії наявні лише частково. Її часто мучить біль унизу живота.

"У мене відсутня мошонка. На моє звернення до лікаря із запитанням, чому так сталося, лікар сказав: "Так буває!".

І з цим "буває" їй доводиться відповідати на безліч особистих запитань. Чому це сталося з нею? Чому батьки не спитали її думки? Чи приречена вона тепер на самотність?

"Я одинока! Людям зі мною складно. Часто люди не знають, як зі мною себе поводити, як з чоловіком чи жінкою. Багато людей відмовилися мати зі мною дружні стосунки, не пояснивши це ніяк".

Психотерапевти бралися за допомогою гіпнозу зробити з неї справжнього чоловіка. Ендокринологи радили купити довідку, що вона транссексуалка. Але по суті вона відчувала себе експонатом кунсткамери.

"Мене фотографували - статеві органи, шию, руки, ноги… Показували студентам. Роздягали догола".

Після такого їй хотілося вмерти.

"Безнадія, абсолютна безнадія і непотрібність нікому. Зовсім нікому".

МІЖ "Ч" та "Ж"

Австрієць Луан Пертл себе не вважає ні чоловіком, ні жінкою. Він народився і з жіночими, і чоловічими статевими органами. Лікарі наполягали – це виправить скальпель. Налякані батьки погодилися.

"Мені провели операцію на геніталіях. Я скажу жорстко - це кастрація мого тіла. На місці шрамів я нічого не відчуваю. Мені елементарно важко сходити в туалет. Я постійно страждаю від запалення міхура".

Йому дали ім'я Карін й виховували як дівчинку. Він намагався жити, як захотіли батьки, приймав жіночі гормони. Та, в животі лишалися чоловічі яєчка, які виробляли чоловічі гормони. Такий гормональний мікс робив його життя нестерпним.

"У метро на мене плювався пивом чоловік, оскільки він не зміг зрозуміти, чоловік я чи жінка".

Він теж не розумів. Правду дізнався вже дорослим.

"Це був шок і полегшення одночасно. Бо, це означало - я мав рацію, я не був жінкою".

Він перестав приймати жіночі гормони й почав змінюватись. Але у паспорті лишалася позначка про жіночу стать та дівчаче ім'я.

"Люди запитували: "Ти хто? Чого ти такий волохатий? Давай, зроби лазерну епіляцію". Це дуже боляче було чути".

ЗЛАМАНИЙ ДНК

Лише у 35 років після генетичних тестів стало зрозуміло, що Юлія - інтерсекс-людина. І мова тут не про секс чи сексуальну орієнтацію. Стать людини закладається ще під час першого поділу клітин плода на основі хромосомного набору. Якщо маємо ікс-ікс хромосоми - формується жінка. Якщо ікс-ігрик – чоловік. У випадку з Юлею та Луаном природа дала збій. У них мікс хромосом.

Раніше таким пацієнтам лікарі ставили діагноз - гермафродит. Тепер - порушення формування статі.

"Формуються і чоловічі, і жіночі статеві органи. І є, звісно, різні варіанти. Повний розвиток і жіночих, і чоловічих органів, часткове розчеплення. Виглядає все дуже по-різному У Кунсткамері ці плоди демонструються", - говорить лікар.

Відомо пів сотні інтерсекс-варіацій. Буває - ззовні жінка, статеві органи теж жіночі, а хромосоми - чоловічі. Або навпаки. В Україні цим питанням багато років займалася генетик Ірина. Знаходимо її за кордоном.

"Помилка на рівні статевих хромосом або поламка на рівні генів. Відомо понад 60 генів-винуватців виникнення порушення розвитку статі. Це виникало завжди й буде виникати й надалі", - каже генетик.

Такі діти можуть народитися в будь-якій родині. І причини – лікарі не знають. Але знають, скільки їх на планеті.

"Популяція інтерсекс - це до 2%. Ви часто рудих людей на вулиці зустрічаєте? Ну, ось приблизно така ж кількість людей з інтерсекс-варіаціями", - говорить правозахисниця Оксана.

Тобто в Україні їх десь 840 тисяч. Багато, близько мільйона, але вони ховаються. Це точно знає Катерина. 4 роки вона знімала документальний фільм про тих хто одночасно і чоловік, і жінка.

"Їх насправді дуже багато. Вони ховаються. Якщо ми з вами знайомимося, то я у вас не буду питати, що у вас у трусах. Але якщо людина інтерсекс, то люди вважають нормальним запитати, що у неї в трусах. У них дуже велика травма, яка пов'язана з тим, що їх виставляють як опудало".

Катя говорить з нами скайпом. Тепер вона живе в Нью-Йорку. І розповідає, що шукала інтерсекс у всьому світі. За чотири роки - 40 учасників. І всі з однаковою проблемою.

"Чи ображає мене слово гермафродит і що це для мене? Коли я дізналася, для мене це було посилання на якогось монстра, у якого є і пеніс, і вагіна одночасно. Але останнім часом, я став себе називати прекрасним гермафродитом".

ЛІКАРСЬКЕ (НЕ) ПРАВО

Юля погодилася вийти з тіні після новини зі Львова. Місцева преса написала:

"Львівські хірурги готуються сформувати стать однорічній дитині. Маля народилося гермафродитом. Дитина має і жіночі, і чоловічі статеві залози. Після багатьох обстежень лікарі і батьки визначилися – формуватимуть дівчинку. До речі, батьки від самого народження сприйняли дитину як дівчинку, дали їй жіноче ім’я".

Цього робити категорично не можна, каже Юля:

"Хто батькам дав право вирішувати, що дитині можна відрізати чи доточувати? В моєму випадку лікар зашкодив. Дівчат робити простіше з гермафродитів, ніж хлопчиків. Тому що відрізати значно простіше, ніж доточувати".

Це порушення прав людини - підтримують правозахисники:

"Вона сама має вирішити, ким вона хоче бути. Це питання самовизначення, ідентифікації".

Говорити з нами на камеру львівські лікарі не захотіли. На письмовий запит не відповіли. Телефоном кажуть, такі операції роблять не вперше. Ми знайшли інтерсекс-людину, якій у Львові робили операцію. Ірина наполягає – знову помилитися не можна.

"У мене XY-хромосоми, які зазвичай бувають у чоловіків. Я взнала правду про моє тіло і операцію, яку мені зробили. Я взнала, що в животі в мене було яєчко, що в мене ніколи не було яєчників. Немає жодного дослідження, що ці операції потрібні, що вони покращують життя", - говорить інтерсекс-людина Ірина Кузенко.

Ми з'ясувати, в столичному Охматдиті добре знають про особливих пацієнтів. Тут їх діагностують, за потреби – оперують. Саме відбувається незвичний консиліум - генетики, психологи, ендокринологи мають визначити стать чотирьом маленьким пацієнтам і нарешті сказати, так хто в них: дівчинка чи хлопчик. Рішення ухвалюють лише колективно, бо помилка може назавжди скалічити. Але, кажуть, українське суспільство не готове прийняти людей третьої статі.

"Ми збираємося, щоб вирішити, в якій статі їх формувати. Ми не схильні до того, що потрібно робить третю стать на цей період. Для них це не вирішення проблем", - каже психолог.

Гермафродитизм треба виправляти - наполягають психотерапевти.

"Є помилка природи - треба виправити. Якби ця дитина жила як Мауглі в лісі - можна було б залишити все на відкуп природі. Але оскільки ми істоти біосоціальні й живемо в суспільстві, ми повинні це виправляти", - переконаний лікар-психіатр Юрій Заседа.

ТРЕТЯ СТАТЬ

Дізнавшись, що Карін – інтерсекс, вона змінила ім'я на універсальне - Луан. У документах виправила стать із жіночої на чоловічу. Обрати стать ікс, як в США, Німеччині чи Австралії – австрійське законодавство не дозволяє.

"Я себе відчуваю між статями. Я хочу у майбутньому змінити стать на ікс", - каже Луан.

Юля вже 10 років намагається змінити стать в українському паспорті на жіночу. Але марно. Для інтерсекс-людей в Україні процедури немає. Вона пройшла всі судові інстанції. Дійшла до Європейського суду з прав людини. Але й там їй відмовили.

"Я не є ні чоловіком, ні жінкою за хромосомним набором. Якби я могла одержати паспорт Х в сучасних умовах, я б його одержала. Ми народилися такими! Ми не змінюємо себе! Ми виступаємо за автономію свого тіла. Це те, що зараз будуть порушувати львівські лікарі", - каже Юлія.

Розголос допоміг - операцію відклали.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: суспільство, Світ
В тему