Життя

росіяни розганяють паніку щодо підвищеної радіації в Україні

росіяни розганяють паніку щодо підвищеної радіації в Україні

Пам’ятаєте, я вже розповідала вам, як москалі атакують нас не лише зброєю, а й брехливою інформацією?

Щоб розігнати серед українців паніку, зірвати мобілізацію, викликати в нас бажання скинути владу, кацапи постійно вкидають у наші соцмережі «надзвичайні новини». Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

Чого в тих фейках (тобто брехливих повідомленнях) тільки не писали кремлівські агенти: і про те, що Захід не буде допомагати нам зброєю й Україні треба здаватися, і про те, що загиблих військових у нас везуть цілими вагонами, а потім тіла десь скидають у шахти чи видають родичам по одному-двох на день.

Чому довелося відключити енергоблоки

А нещодавно українців атакували електронними листами про те, що нібито внаслідок російських обстрілів постраждала Рівненська атомна електростанція, це призвело до підвищення рівня радіації і тому жителям Рівненської, Волинської, Житомирської, Львівської, Тернопільської, Хмельницької областей треба їхати в центри збору для подальшої евакуації. Щоб люди повірили в цю брехню, листи були підписані нібито Державною службою з надзвичайних ситуацій України.

Я вже не раз розказувала, що, аби фейк був максимально схожим на правду, москалі використовують таку тактику: до невеличкої частини правдивої інформації додають відро брехні й завдяки цьому довірлива людина цілком може сприйняти фейк за істину.

Так вийшло і з брехнями про радіацію. Невеличка частина правди полягає в тому, що внаслідок масованої ракетної атаки 26 серпня росія дійсно порушила роботу Рівненської та Південноукраїнської атомних електростанцій, і про це відразу з’явилася заява від української місії Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). Але масованими обстрілами рф пошкодила не самі атомні станції, а об’єкти, які забезпечують транспортування електроенергії від АЕС до споживача. Ось чому три енергоблоки на Рівненській АЕС і один – на Південноукраїнській наші фахівці тимчасово відключили від мережі ще зранку, 26 серпня, а коли побачили коливання в енергосистемі України, то відімкнули ще один енергоблок на Південноукраїнській АЕС уже ввечері того ж дня.

Де перевіряти правдивість інформації

Українська місія МАГАТЕ відразу звернулася до світової спільноти з вимогою вплинути на рф: «російські атаки становлять значний ризик для стабільної роботи ядерних установок України та безпеки мільйонів людей», – йшлося в заяві. Але про витік радіації навіть не йшлося. Бо якби то було правдою, то на вухах би стояв увесь світ і насамперед сусідні з Україною країни.

Однак москалі не погребували використати новину про тимчасову зупинку енергоблоків АЕС, додавши до неї фейк про підвищений рівень радіації та підписавшись «ДСНС».

Після російської інформаційної атаки люди розумні відразу звернулися до офіційних представників ДСНС, і ті, звісно, спростували чергові брехні московитів. Але ж не всі читають нашу газету і не всі знають, що будь-яку інформацію з інтернету треба перевіряти1, як мінімум, на офіційних сайтах державних структур. Тому можете собі уявити, скільки паніки могла наробити всього одна людина, яка повірила російському фейку і «розтрубила» його всім своїм родичам/знайомим/сусідам.

Відтак у Центрі протидії дезінформації, який працює при Національній раді безпеки й оборони України, нагадують: новини, які ви читаєте в інтернеті, треба перевіряти і тим паче – не переходити за посиланнями, якщо сумніваєтеся в їхніх відправниках.

Оксана Бубенщикова

Фото: fakty

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему