Життя

Під час виконання акафісту замироточила ікона Богородиці

Під час виконання акафісту замироточила ікона Богородиці

Написана монахом, вона є точною копією чудотворного образу «Призри на смирення»

Коли віряни села Сілець побачили миро на іконі Богородиці, вирішили: це Матінка Божа посилає їм знак Своєї присутності. А якщо так, то з усіх усюд люд поспішив преклонитися перед образом Пресвятої Богородиці, аби Діва Марія дарувала ласку та допомогла вирішити найпотаємніші мрії.

Учені не змогли пояснити появу нерукотворного образу

Архімандрит Агапіт, намісник Івано-Богословського чоловічого монастиря, де власне й замироточила ікона, розповідає:

– Чудо появи мира ми помітили на поверхні ікони «Призри на смирення». Це копія, що її фарбами написав ієродиякон, який проходив послух у монастирі. А от оригінал ікони належить до так званих нерукотворних.

Якщо трошки заглибитися в історію, то ікона Божої Матері «Призри на смирення» вперше згадується у літописі 15 століття. Стародавній образ не дійшов до наших днів. Проте у Київському Свято-Введенському чоловічому монастирі зберігалася одна з копій стародавньої ікони.

Улітку 1993 року настоятель Введенської громади ігумен Даміан звернув увагу, що в ікони-копії, котра зберігалася в дерев’яній рамі під склом, потемніли барви. Церковнослужителі вирішили запросити реставраторів, аби ті з’ясували причину зміни кольорів.

Однак 1 серпня, в день пам’яті преподобного Серафима Саровського, коли рама зі склом була знята, присутні побачили: це змінилася не тональність фарб на іконі, а саме скло. Зі зворотного його боку з’явився сріблястий відбиток, який максимально точно повторює силуети Божої Матінки та маленького Ісуса!

Якби ікона торкалася скла, то появу відбитка можна було би припустити близькістю обох поверхонь. Проте відстань між ними була чимала. То як же з’явилося дивне відображення Богородиці з Ісусиком?!

Щоб отримати кваліфіковану відповідь, до справи взялися науковці. Вони провели дослідження відбитка. І їхні висновки звучали так: відбиток Богородиці з Немовлям – органічного походження і являє собою нерукотворне відображення образу. Щоправда, вчені так і не змогли пояснити, що слугувало запуском механізму утворення на склі зображення ікони.

Після цього скло, на якому з’явився відбиток, церковнослужителі помістили в кіоті поруч зі святинею. А коли від ікони Божої Матері та її відбитка на склі віряни за своїми молитвами стали отримувати зцілення, Священний синод Православної церкви у листопаді 1995-го визнав святий образ Божої Матері «Призри на смирення» чудотворним.

Із молитвами просять зцілення

Після того минуло чимало років. Копія цієї чудотворної ікони з’явилася в монастирі Івана Богослова, що на Закарпатті. А 2021 року образ замироточив.

Згадуючи, як це сталося, настоятель чернечої обителі зауважує:

– Під час виконання акафісту ми молилися у храмі. Якоїсь миті помітили краплинки біля намиста, яким оздоблений образ. Спершу припустили, що то може бути конденсат. Та, коли поспостерігали за іконою, переконалися: все-таки то є миро.

Цю подію парафіяни церкви сприйняли не інакше ніж Божу благодать.  Вони переконані: це добрий знак, який послав їм Господь Бог.

– Знаєте, як народна мудрість каже? «Люди йдуть до Бозі тільки по тривозі», а як нема тривоги, то нема і Бога, – зауважує настоятель монастиря. – Тож, як тільки пішов поголос про те, що ікона замироточила, люди стали масово приходити до храму. Молитися, просити рятунку у своїх бідах і негараздах.

Припадаючи на колінах до мироточивого образа Богородиці з Богонемовлям, віряни не сумніваються: хто з них торкнеться до ікони, отримає зцілення для душі і тіла. Хоча у відповідь на це священники зауважують: ікона чує тих, хто щиро відкриває своє серце Господу, хто вірить і наповнює світ Вірою, Надією та Любов’ю. А вже торкнемося ми мира чи ні – для Бога то не так важливо…

Ніна Грицюк

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: церква
В тему

Останні матеріали