Життя

Тисяча гривень за щеплення: шахраї запустили нову схему обману

Тисяча гривень за щеплення: шахраї запустили нову схему обману

Щойно Президент Зеленський пообіцяв дати двічі вакцинованим тисячу гривень на походи у спортзал, в кіно чи до театру, як цією інформацією тут же скористалися шахраї.

 Про це йдеться на шпальтах газети "Твій вибір". 

Цифри з банківської карточки тримайте в секреті

Якщо раніше злочинці надсилали в наші телефони повідомлення про виграш квартири, машини чи грошей, то тепер вони пишуть про виплату за ковід-19 і просять підтвердити переказ коштів на вашу картку шляхом натискання на активне посилання (тобто на ті букви, що написані синім).

Щойно людина торкнеться тих синеньких букв – як опиниться на сайті, створеному шахраями. На цьому сайті зловмисники будуть просити ввести дані, що записані на вашій пластиковій банківській картці, вказати ваші прізвище, ім’я, по батькові. Тобто будуть виманювати всі ті дані, які дозволять зловмиснику проникнути на ваш банківський рахунок і зняти звідти всі гроші.

Аби не потрапити на гачок до шахраїв – фахівці кіберполіції рекомендують із пересторогою ставитися до будь-яких повідомлень, що надійшли вам у телефон чи в комп’ютер, і в жодному разі ніде й нікому не повідомляти ваших банківських реквізитів й паролів. Особливо небезпечно називати три останні цифри на звороті банківської карточки.

 

«Живих» грошей ніхто не даватиме

Варто також пам’ятати, що тисячу гривень за вакцинацію почнуть перераховувати лише з 19 грудня. «Живих» грошей вам ніхто на руки не дасть. «Вовина тисяча» буде віртуальною: тобто зберігатиметься лише в телефоні і лише в мобільному застосунку «Дія».

Щоправда, далеко не всі українці можуть закачати цю «Дію» собі в телефон. Бо для цього вам потрібно мати бодай один документ із вашим електронним підписом – тобто на пластиковій картці (це можуть бути паспорт громадянина України, закордонний паспорт чи посвідчення водія). Якщо у вас усі ці документи старого зразка (видрукувані на папері), то «Дія» вас просто «не побачить» і не підтягнеться у телефон.

Та й сам телефон повинен бути сучасним, тобто таким, який приєднується до інтернету.

На відміну від «Юліної тисячі», яка мала компенсувати вкрадені у нас із вами гроші «Сбербанка СССР», «Вовина тисяча» покликана допомогти бізнесу в період карантину, а також стимулювати українців до активної вакцинації. Тому потратити гроші можна буде не на все, що вам заманеться, а лише на активне дозвілля. За цю тисячу, приміром, ви можете придбати залізничний чи авіаквиток для подорожі Україною, оплатити спортивні заняття, переглянути виставку чи відпочити в кінозалі.

 

Виплату будуть здійснювати протягом 12 місяців

Така ситуація викликала обурення у жителів сільської місцевості, для яких не прийнятний жоден із варіантів витрачання «Вовиної тисячі». Образилися й люди старшого покоління, чиєї пенсії не вистачає на дорогий телефон, а відтак недоступним для них лишається застосунок «Дія».

У відповідь на це Президент Зеленський пообіцяв подумати над механізмом, що дозволить скористатися «вакцинаційною тисячею» всім громадянам, які отримали два щеплення. Яким буде цей механізм – наразі не відомо. Та оскільки «Вовину тисячу» обіцяють виплачувати аж до наступного свята Миколая, тобто до 19 грудня 2022-го, то часу отримати гроші і встигнути їх витратити у нас іще чимало.

Головне – не переплутати цих нарахувань із шахрайськими тенетами. І якщо ви засумнівалися в якомусь із повідомлень чи дзвінків – спочатку зателефонуйте на гарячу лінію банку чи самостійно прийдіть у ту установу, звідки вам надійшла інформація. За цей час ваші виплати нікуди не зникнуть, але пильність точно допоможе зберегти гроші та нерви.

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: володимир зеленський, шахрайство
В тему