Життя

«Попрацював на городі – і вже ногу ледве волочу!»

«Попрацював на городі – і вже ногу ледве волочу!»

Після тривалого зимового відпочинку та холодних весняних місяців люди нарешті взялися працювати на своїх городах. Але в багатьох із трудяг від щоденних навантажень повилазили старі болячки.

Однією з типових проблем є ішіалгія (ішіас) – захворювання, симптомами якого є защемлення сідничного нерва та біль, котрий віддає в нижні кінцівки, і людина через це волочить ногу.

Про це йдеться на шпальтах газети "Твій вибір". 

Із яких саме причин навесні починає тягнути ногу та як зарадити біді – розпитаємо в давнього друга нашої редакції, лікаря-реабілітолога Івана Сергійчука.

Пане Іване, весняне загострення ішіасу – це проблема нова чи відома з давніх часів?

– Іще мій покійний дідусь Іван Прокопович, якого читачі знають як «бірківського цілителя», часто називав ішіас сезонною болячкою. Адже недуга у селян та дачників загострюється навесні через тяжке фізичне навантаження на хребет. А якщо в людини міжхребцева грижа та остеохондроз – ішіалгія гарантована! Ось чому на Поліссі, звідки я родом, навіть побутує прислів’я «Весняний прийшов час – зустрічайте ішіас».

– За якими ознаками хворий може попередньо визначити, що в нього ішіалгія?

– Наші люди звикли терпіти біль, заспокоювати себе: мовляв, поболить і мине.  Але в деяких випадках не звертати уваги на неприємну симптоматику просто неможливо. Саме так дає про себе знати ішіалгія. Вона являє собою не окреме захворювання, а комплекс неприємних симптомів, які виникають унаслідок защемлення сідничного нерва. При запаленні цього нерва людина практично втрачає працездатність, відчуває постійний дискомфорт.

Що при ішіалгії болить найбільше?

– Основним і максимально помітним проявом є нестерпно гострий біль, який може бути постійним або виникати несподівано. Зазвичай хворобливі відчуття наявні тільки на одній половині тіла. Одначе так відбувається далеко не завжди. Більше того, сильні болі іноді проявляються не тільки в ногах, але й одночасно в поперековому відділі, сідницях, стегнах, ступнях і гомілках. Крім болю, недуга може давати про себе знати поколюванням, лоскотом, печінням шкіри в тій чи іншій ділянці ноги, порушенням руху, яке може супроводжуватися невеликою кульгавістю або повним знерухомленням, нетриманням сечі, запором, судомами або відчуттям оніміння м’язів на ураженій ділянці.

– Через що, як правило, защемляє нерва?

– Защемлення може виникнути з різних причин: грижа хребта в поперековому відділі, остеохондроз, зміщення міжхребцевих дисків, деформація хребта, переохолодження попереку, цукровий діабет, тромбоз і навіть вік. Адже після 40 років людина все більше відчуває проблеми через те, що в неї починають зношуватися міжхребцеві диски.

А з якою симптоматикою найчастіше до вас звертаються хворі?

– Як правило, люди приїздять, коли відчувають сильні болі чи інші випадки порушення працездатності (пацієнт не може спати, стояти, нахилятися або повертатися).

Що робите, аби зняти сильний біль?

– Усунення больового синдрому можливе за допомогою мануальної терапії. А потім треба працювати над корекцією запального процесу (за допомогою компресів і розтирання з використанням спеціальних настоїв) аж до повноцінного відновлення обсягу рухів.

Невід’ємним лікуванням для остаточного одужання є ЛФК, фізіотерапевтичні процедури (водолікування, УВЧ, електрофорез, парафінотерапія), які є не просто профілактичними, а життєво важливими процедурами. Не можна не згадати і про масажі уражених зон, які також дають відмінний ефект.

Чи можуть люди, які не мають змоги до вас приїхати, самостійно підлікуватися вдома?

– Звичайно. Дуже часто медична терапія доповнюється засобами народної медицини. Для цього можна використовувати трав’яні відвари, вживати мінерали, робити компреси з хрону, редьки, меду і яєчного білка.

Для профілактики рецидиву захворювання рекомендую спати на твердій поверхні, стежити за прямою поставою, уникати переохолоджень, не піднімати важкого, уникати навантаження на хребет, не робити різких рухів.

– А чи важливо в період загострення змінити раціон харчування?

– Не просто важливо – вкрай необхідно! Особливо це стосується людей зі надмірною вагою. Адже людський хребет розрахований на 70 – 80 кілограмів маси тіла, та аж ніяк не на 110 – 130 кілограмів, як це часто трапляється серед моїх пацієнтів. Тож, аби зняти навантаження на хребет, обмежте кількість споживання хліба, макаронів, шкварок, масної картоплі. Частину калорійної їжі замініть на овочі, каші. А щоб організм не потерпав від браку вітамінів і мінералів (приміром, кальцію, фосфору, вітаміну Д), можна приймати відповідні аптечні комплекси.

– Для зміцнення м’язів корисні, мабуть, і відповідні вправи?

– Так, нескладні фізичні навантаження допоможуть зміцнити м’язи спини і хребта. Гімнастику в домашніх умовах слід робити кожен день, виконуючи всі вправи плавно і повільно, оскільки різкі рухи можуть погіршити стан. А ще в разі сильного болю чи неприємних відчуттів, які тривалий час не минають, я б радив пройти обстеження чи бодай проконсультуватися зі мною. Після 20.00 вечора десь до 22-ї мені можна телефонувати на номери: (099)739 93 37(«Водафон») або (097)248-56-99 (Київстар).

Ну, і насамкінець – про хороше. Ви казали, що наші газетні публікації рятують здоров’я та повноцінне життя багатьом читачам?

– Так, перед статтею про ішіалгію я на сторінках газети розповідав про синдром Ласега. Ця публікація викликала справжній фурор! І було дуже приємно, що матеріали в газеті не просто друкуються і перечитуються людьми, а й слугують дороговказом до розв’язання тої чи іншої проблеми.

Приміром, інформація про натяг Ласега дала можливість багатьом читачам перевірити свій стан хребта в домашніх умовах і, завдяки цьому, – вберегти себе та близьких від появи, не побоюся цього слова, непоправних болячок.

Після виходу статті до мене звернулося багато читачів, які виявили проблеми із хребтом у своїх дітей, в тому числі дошкільнят, пролікувалися – і тепер із дітками все гаразд!

Отож, завдяки вашому досвіду наша газета виконує надважливу місію – допомагає зберегти здоров’я читачам та їхнім близьким. А це найважливіше!

Спілкувалася Оксана Бубенщикова

Аби й надалі отримувати безкоштовні консультації від народних лікарів, не забудьте передплатити газету "Твій вибір" на ІІ півріччя 2021 року. Хто надішле квитанцію, отримає шанс виграти 5000 гривень і 10 призів по 100 грн.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Лікарі
В тему