Життя

Створює унікальних комах із бісеру, яких купують у Європі й США

Створює унікальних комах із бісеру, яких купують у Європі й США

Чарівна українська майстриня Любов Бабак, яка спеціалізується на техніці бісерної вишивки, створює унікальних жуків із бісеру й дорогоцінного каміння, які вражають витонченістю та тонкою ручною роботою. Її вироби, серед яких і оригінальні вишукані прикраси, стають цінними екземплярами для колекціонерів і незмінно користуються попитом.

 

Сама ж Любов дійсно любить свою працю, вкладає у неї душу і час, постійно розвивається в обраній справі і створює усе нові й нові шедеври з бісеру. Своє захоплення вона перетворила у прибуткову справу, а черга із охочих отримати її виріб часто буває розписана на кілька місяців уперед.

– Любове, розкажіть, будь ласка, коли і як виникло ваше захоплення бісероплетінням?

– Вперше дізналась про техніку бісерної вишивки років 5 – 6 тому. Побачила прикрасу Шеррі Сєрафіні, і в мене просто подих перехопило. Раніше бісер в мене асоціювався з дитячими прикрасами, але тут я побачила, що він може бути високим мистецтвом. Після цього я почала шукати будь-яку інформацію про бісерний дизайн, техніки виконання і взагалі усе, що могло стосуватися цієї теми. Декілька днів була у стані такого мандражу, що не могла нормально спати, їсти і пити. Потім була перша пробна робота – дуже хвилююча (чи вийде щось у мене?), і був доволі непоганий результат, незважаючи на те, що зроблена вона була з китайського бісеру. Пам'ятаю, як, затамувавши подих, показала її подрузі, яка вже давно працювала з бісером, і вона дуже схвально відізвалася про цю роботу. Я й досі їй дуже вдячна за ту підтримку! Після цього я перейшла вже на якісніший чеський бісер і далі працювала з ним.

– Як давно і скільки часу Ви навчалися такому мистецтву?

– Навчалась переважно по майстер-класах в Інтернеті. Якщо якоїсь інформації не знаходила, то доводилось вигадувати щось самій. Однак я не можу назвати те, чим я займаюсь, роботою, принаймні у повному розумінні цього слова, скоріше – це дуже дороге для мене хобі.

– Які вироби і з яких матеріалів виготовляєте?

– Виготовляю прикраси та аксесуари. Окрім звичних сережок, браслетів, кулонів, роблю також ексклюзивні весільні комплекти, вишиті комірці, клатчі, краватки. Мені взагалі щастить на цікаві й нестандартні замовлення, усі мої клієнтки – це жінки і дівчата з чудовим відчуттям смаку і стилю, які полюбляють бути оригінальними. Матеріали для своєї роботи використовую найкращі: натуральні перли, напівдорогоцінне, а іноді і дорогоцінне каміння, елементи Swarovski, японський бісер, канітєль.

– Чи це ваша основна зайнятість?

– Мабуть, так. Просто декілька років тому чоловік вмовив мене піти з роботи, тож з того часу я займаюсь прикрасами і хатніми справами.

– Чому почали виготовляти саме комашок?

– Комашками я постійно милувалась в однієї естонської майстрині, і сама дивувалась цьому факту, адже у житті комах я не люблю, а деяких панічно боюсь. Але, врешті-решт, не витримала і вирішила також спробувати зробити своїх жучків – і не пошкодувала. Отримала неймовірну насолоду і від процесу, і від результату!

– Скільки часу витрачаєте на виготовлення однієї брошки чи іншої прикраси?

– Якщо прикраса маленька і без якихось складних елементів, то можна зробити за один день. Виготовлення кольє може зайняти тиждень. Якщо ж робити клатч, то це вже близько місяця роботи.

– Чи дорого коштує один виріб?

– Вироби в мене недешеві, ціна залежить від об'єму і складності роботи. Загалом діапазон такий – 500 – 10 000 грн.

– Чи багато замовлень маєте?

– Зазвичай, запис до мене іде за 1 – 2 місяці наперед. Хоча буває по-різному.

– Читала, що ваші вироби користуються популярністю і за кордоном. В яких країнах і яких колекціях вони містяться?

– Так, дійсно, багато прикрас поїхали до закордонних покупців з Франції, Німеччини, Бельгії, США, ОАЕ, а також у країни СНД.

– Хто Ви за освітою і яка у Вас родина?

– Мені 32 роки, є коханий чоловік і кицька. Про навчання не дуже люблю згадувати, оскільки із самого початку знала, що бухгалтерський облік і аудит – це не моє, тож після другого курсу покинула його. Знаю, що далеко не всіх майстрів підтримують їхні родичі, часто в родині до цього ставляться несерйозно, але мені в цьому плані пощастило. Підтримали мене усі: чоловік, родина, друзі. Дехто з них, мало не з перших днів, стали моїми клієнтами.

– Що Вам найбільше подобається у цій роботі?

– Найцінніше у цій роботі –  свобода. Я ні від кого не залежу і усі рішення приймаю самостійно. Навіть коли обговорюємо деталі замовлення з клієнтками, останнє слово вони залишають за мною, довіряючи мені і знаючи, що я зроблю якнайкраще.

– Як вважаєте, чому саме комахи з бісеру настільки популярні і так подобаються людям?

– Людям завжди подобаються речі, які привертають увагу оригінальним дизайном і які не є штамповкою. Це цінувалось в усі часи. Тому і комашки є такими популярними.

– Як плануєте розвивати свою діяльність? Чи вона буде для Вас основною?

– Звісно, хочеться розвиватись й надалі. Планую продовжувати брати участь у міжнародних конкурсах для майстрів – вони проходять у нас, в Росії і у США. Також у планах співробітництво з весільним салоном, створити колекцію прикрас та аксесуарів для наречених. Це, до речі, гостра проблема абсолютної більшості салонів – відсутність цікавих нестандартних прикрас. Хочу це питання виправити.

Ольга Бойчук

БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Найцікавіше, Життя
В тему