Життя

У вагітної дружини священника ковід уразив 90% легенів, але Бог подарував сім’ї різдвяне диво

У вагітної дружини священника ковід уразив 90% легенів, але Бог подарував сім’ї різдвяне диво

Про родину Петра й Катерини Терлецьких люди кажуть: просто ідеальна сім’я. Петро Терлецький – священник, викладач Українського католицького університету. Катерина не лише любляча дружина, а й турботлива мама п’ятьох дітей, старшій із яких 12-ть і наймолодшій – усього два рочки. Минулого року Бог послав подружжю шосту дитину. Проте чума ХХІ століття ледь не зруйнувала цієї сімейної ідилії…

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

Спочатку думали, що то застуда

Усередині листопада 37-річна Катерина Терлецька стала почуватися зле. Подумавши, що то застуда, жінка звернулася до сімейного лікаря та гінеколога. Адже в той час перебувала на шостому місяці вагітності.

Як потім розповідала жінка, вочевидь коронавірус додому принесли діти-школярі. Бо спочатку почала температурити донька-першокласниця. Потім схожі симптоми з’явилися в доньки-п’ятикласниці. В результаті занедужали четверо з п’яти дітей. А разом із ними – мама Катерина.

Сімейна лікарка, почувши про підвищення температури тіла і ломоту у м’язах, дала вагітній рекомендації, що можна приймати в такій ситуації. Невдовзі ПЛР-тест показав: у Катерини – коронавірус. А 20 листопада самопочуття жінки погіршилося настільки, що її забрали до пологового.

Два тижні вагітна перебувала під наглядом лікарів. Перебіг хвороби не викликав побоювань. Аж раптом із незрозумілих причин стан Катерини різко погіршився. Буквально за пів дня критично низьким став рівень насиченості крові киснем. І 6 грудня зранку вагітну підключили до апарата ШВЛ та перевели до Львівської лікарні швидкої допомоги.

Лікарі сказали: з таким діагнозом не живуть

Коли медики обстежили дихальні шляхи хворої – жахнулися: коронавірус уразив 90% легенів! Через катастрофічний брак кисню під загрозою опинилися життя і вагітної, і її ще не народженої дитини. Шанс на порятунок становив усього 10%. Відтак діяти довелося невідкладно.

Того ж таки 6 грудня шляхом кесаревого розтину з’явилася на світ найменша серед Терлецьких, Даринка. Вона народилася на 28-му тижні. Мала вагу всього 1 кг і 230 г. За шкалою Апгур, критерії якої визначають стан новонароджених, дитина мала найнижчі показники. Відтак дівчинку тут же підключили до апарата штучної вентиляції і транспортували до Львівської обласної клінічної лікарні, де помістили у відділення інтенсивної терапії новонароджених. Давати будь-які прогнози лікарі навіть не наважувалися. Тим паче, що невдовзі в Даринки теж виявили коронавірус, який теж уразив легені.

Доки бригада неонатологів чергувала біля маленької пацієнтки, фахівці лікарні швидкої допомоги боролися за життя 37-річної Катерини. На той момент вони мали справу з чотирма вагітними, в котрих виявили коронавірус і які потребували госпіталізації. Всі четверо жінок мали супутні захворювання. Але в жодної з них не був настільки критичний стан, як у Катерини, в якої супутніх недуг не виявили.

Хоча після пологів стан жінки стабілізувався та навіть покращилися показники кисню у крові, втім два тижні вона перебувала у медикаментозному сні.

Коли львівські медики перекидали результати медобстежень Катерини своїм колегам зі столиці, ті казали: «З такими легенями не живуть». Проте багатодітна мама здаватися не збиралася.

Дарунок на Миколая-Чудотворця

Увесь цей період рідні, друзі і навіть незнайомі люди підтримували сім’ю словом, а хворій допомагали молитвою.

Першим дарунком отцеві Петру і п’ятьом дітям стала записка, яку Катерина через тиждень після кесарського розтину передала рідним із лікарні: «Я вас люблю і витримаю все».

Лікарі теж порадували: стан жінки хоч і важкий, проте стабілізувався, меншими стали вогнища запалення в легенях. Попри те, що Катерина була підключена до декількох апаратів та не могла розмовляти, вона перебувала при свідомості, вже могла читати і писати повідомлення в телефоні.

Та й стан Даринки, яка народилася семимісячною, а через ковід отримала ще й запалення легенів, почав поступово покращуватися.

А на свято Миколая-Чудотворця сім’я Терлецьких одержала найдорожчий із можливих дарунків: Катерину відключили від апарата ШВЛ, і вона змогла передзвонити до рідних та пошепки промовити: «Це я! Вже можу говорити».

У той же час самостійно запрацювали легені і в крихітної Даринки.

Катерина з донечкою
Катерина з донечкою

…і Бог почув цю молитву

Коли критичний стан було подолано, священник і його п’ятеро старших дітей найбільше мріяли зустріти Різдво всією сім’єю. Всією – тобто з мамою і сестричкою.

Скільки молитов про це було звернено до небес – знає хіба що Бог. І Він зробив диво! 5 січня Катерину, шанси на життя в якої були один до десяти, виписали з лікарні.

Катерину Терлецьку біля лікарні чекали діти
Катерину Терлецьку біля лікарні чекали діти

Атеїсти, пояснюючи цей унікальний випадок, кажуть: у лікарні швидкої допомоги жінку врятували професіоналізм фахівців та сучасне обладнання інтелектуального рівня, яке недавно з’явилося в медзакладі.

Лікарі зізнаються: випадок унікальний, адже вдалося врятувати і маму, і дитину, які перебували у вкрай важкому стані.

А подружжя Терлецьких, стоячи на порозі лікарні, зізналося: дякують Господу, лікарям і всім милосердним людям, які стали творцями цього різдвяного дива. «Я хочу обійняти весь Львів, усю Україну, і всіх людей, які молилися за мене», – зі сльозами на очах промовила жінка.

У ці миті п’ятеро діток (бо Даринка ще в лікарні) не відходять від мами. Вони увесь місяць просили в Бога не забирати від них найдорожчої людини. І тепер мріють якнайшвидше побачити свою наймолодшу сестричку.

У неї, до речі, вже негативний ПЛР-тест. Лишилося тільки добрати необхідної ваги. Тож за місяць, дасть Бог, уся сім’я вже буде разом!..

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: коронавірус, Надзвичайні події, релігія, вагітність
В тему

Останні матеріали