Життя

У кожного п’ятого подружжя в Україні – непліддя: чому?

У кожного п’ятого подружжя в Україні – непліддя: чому?

Кожне п’яте подружжя в Україні не може мати дітей. На жаль, за сухою статистикою ховаються великі трагедії кожної бездітної пари. А це сварки, взаємні образи, душевні терзання, зрада, розлучення, розбита доля.

Втім лікарі радять не мовчати про проблему бездітності, а говорити й вирішувати її. Бо саме подружжя у співпраці з професійними лікарями може повернути у свій дім любов та гармонію. Отож, про непліддя, його причини та ефективне лікування розпитаємо в завідувачки Центру планування сім’ї Волинського обласного перинатального центру Наталії Ткачук. Про це йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

Наталіє Володимирівно, в українців чомусь існує стереотип, що, коли в подружжя немає дітей, у всьому винна жінка. А як насправді?

– Насправді кількість жінок і чоловіків із діагнозом «непліддя» фактично однакова. Причини того різні. В чоловіків це можуть бути травми статевих органів, перенесені в дитинстві захворювання (як-от «свинка»), генетична патологія (через неї, приміром, яєчка не опускаються в калитку). Не варто забувати і за проблеми з продукуванням сперматозоїдів (секрецією) та їхнім виведенням (екскрецією).

А через що виникає непліддя в жінок?

– Через гінекологічні захворювання, гормональний збій (дисфункція), перенесені раніше запальні процеси, статеві захворювання, які не були вчасно вилікувані, тощо.

Які перші тривожні сигнали непліддя?

– Коли подружжя віком до 35 років рік живе статевим життям без використання контрацептивів, але вагітність не настає, це вже причина звернутися до фахівців. Якщо жінці 35 і більше років, інтервал становить не більше від шести місяців.

І до яких саме фахівців парі необхідно звернутися?

– Оскільки причиною непліддя у 30 відсотків пар є накладання чоловічого та жіночого факторів, то найпростіший варіант – звернутися у спеціалізований центр, де є всі необхідні фахівці (у Волинському обласному перинатальному центрі є, відповідно, Центр планування сім’ї, – авт.). Лікар призначить комплексну діагностику, яка й допоможе виявити причини, через які жінка не вагітніє.

Які саме обстеження входять у цю діагностику?

– Дослідити необхідно функціонування жіночих та чоловічих статевих органів, проаналізувати гормональний фон та автоімунні фактори. Для чоловіків необхідно провести спермограму. Деякі пари хочуть також провести каріотипування – вивчення, чи немає в котрогось із подружжя хромосомних аномалій, що можуть спровокувати відхилення в розвитку майбутньої дитини.

Виявивши першопричину непліддя, чи завжди можна її усунути?

– Все вирішується індивідуально. Якщо причина – в гінекологічних захворюваннях, призначається курс лікування. Він може включати не лише лікарські засоби, а й проведення операцій, в тому числі – малоінвазивним доступом (тобто через невеличкі надрізи лікар вводить маленькі хірургічні інструменти, а хід операції відстежує на екрані комп’ютера).

У розмові ми згадували, що першопричина непліддя може виникати в юнацькому та навіть дитячому віці. Тож про що мають пам’ятати батьки, аби в майбутньому тішитися здоровими внуками?

– Нинішні підлітки вже у 13 років починають статеве життя. Більш як половина з них вступають в інтимні стосунки без засобів контрацепції. Це ризик не лише вагітності, а й інфекцій. Якщо останні не почати вчасно лікувати, вони можуть призвести до серйозних проблем зі здоров’ям, у тому числі – до непліддя. Ще серйозніші ризики несе переривання вагітності.

Коли 13-річна дитина стикається з наслідками сексу, сама їх подолати не може. Тому саме батьки повинні завчасно пояснювати дітям, що таке культура інтимних стосунків, яких правил безпеки потрібно дотримуватися. Якщо вже підліток опиняється в скрутному становищі, то саме тато з мамою повинні стати його підтримкою. Бо сама дитина не піде до лікаря, не здасть аналізів, не купить медикаментів.

Останнім часом дуже популярними стали соціальні мережі, куди дівчата виставляють свої фото, а, щоб демонструвати тіло, як у зірок шоубізу, вдаються до жорстких дієт. Обмеження в їжі може призвести до непліддя?

– Кожній здоровій жінці необхідна жирова тканина. Бо саме від неї залежить вироблення жіночих статевих гормонів – естрогенів. Якщо організм недоотримує їжі чи, тим більше, виснажується голодуванням, стається гормональний збій. Це проявляється в порушенні менструального циклу чи й у повному припиненні місячних, а потім може призвести до непліддя.

А куріння в ранньому віці може спровокувати збій у роботі репродуктивної системи?

– Може, і не тільки в ранньому віці. Річ у тому, що під впливом нікотину звужуються найдрібніші судини. А саме вони забезпечують киснем та поживними компонентами внутрішні органи, в тому числі статеві. Якщо котрийсь із органів хронічно недоотримує життєво важливі елементи, він втрачає здатність нормально функціонувати. А потім чоловік дивується, що в такому молодому віці має проблеми зі сперматогенезом.

Ну, і насамкінець: яку роль у процесі зачаття та виношування відіграє наш психоемоційний стан?

– Колись на емоції ніхто не зважав. Проте дослідження науковців свідчать: якщо жінка пережила стрес чи постійно перебуває у стресовому стані, це негативно впливає на роботу яєчників. Якщо жінка не отримує позитивних емоцій, весь час відчуває напругу, тривогу, то в її організмі виробляється надмірна кількість гормонів кортизолу та пролактину, які фактично блокують процес овуляції – тобто запліднення яйцеклітини.

Тож коли пара хоче зачати дитину, то перше, що має зробити, – відкинути весь негатив. Не може зробити це сама – їй допоможуть психологи. І коли в сім’ї пануватимуть розуміння та підтримка, то й досягнути мрії батьківства стане значно легше.

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, діти, Лікарі
В тему