Життя

Двоє молодих братів померли на Великдень від коронавірусу

Двоє молодих братів померли на Великдень від коронавірусу

20-річний Андрій Фрунза разом зі старшим на чотири роки братом, Іваном, жили райдужними планами про майбутнє. Але всі їхні мрії обірвав невидимий коронавірус.

Двох здорових хлопців він поклав у домовину. Та не встигла мати зі старшим сином похоронити Андрія з Іваном, як того ж дня увечері померла їхня бабуся: теж від COVID-19. А батько у вкрай важкому стані продовжував боротися за життя, йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

У рідному селі Їжівці, що у Сторожинецькому районі Чернівецької області, про сім’ю Фрунзів відгукувалися тільки позитивно: «Порядна родина, працьовиті батьки і сини».

Навіть молодші із синів, які працювали на будівництві, вже встигли побудувати хати. 24-річний Іван мав у травні одружуватися. 20-річний Андрій іще не мав нареченої, але це було лише питанням часу.

– Андрій та Іван фактично в один і той же час занедужали. В них піднялася температура, почався сухий кашель, – розповіли родичі. – Оскільки останнім часом хлопці не були за кордоном, то привезти коронавірус не могли. Та й у селі люди не сильно контактують між собою, не збираються, бо за тим пильнує поліція. Хіба що до магазину всі ходять. То там могло бути зараження.

Хто приніс додому коронавірус – іще належить дослідити. Втім після появи перших симптомів молоді і здорові хлопці не відразу забили на сполох. Спершу лікувалися самостійно. Потім звернулися в сільську амбулаторію, і їм приписали уколи. Аж коли стан хлопців іще більше погіршився і вони почали задихатися, їх відвезли до Сторожинецької районної лікарні. Туди ж, до речі, госпіталізували їхніх батька та бабусю.

 

У районній лікарі нема чим рятувати

– У нашій районній лікарні дуже погане забезпечення. Навіть елементарного – спирту – не достатньо. Що вже казати про апарати штучної вентиляції легенів, – розказали тамтешні жителі. – Якби хлопців відразу повезли на Чернівці, може, зараз вони були би живі. А так…

Натомість районні лікарі не вбачають своєї провини. Кажуть, робили все, що під силу медикам. Просто хлопців привезли надто пізно, і їхні легені, образно кажучи, згоріли.

Першим на той світ коронавірус забрав молодшого з братів, Андрія. Знайомі припускають, що могли датися взнаки «дитячі» хвороби хлопця: колись він часто хворів то на бронхіт, то на запалення легенів, хоча потім переріс болячки і останніми роками на здоров’я не нарікав.

– Андрія не стало в перший день Великодня. Він помер близько 23 години. І тільки після смерті хлопця в нього лабораторно підтвердили COVID-19, – розповіли знайомі родини. – А через півтори доби не стало й Івана.

 

До церкви трун  навіть не заносили

У вівторок, на третій день Пасхи, спеціальна машина привезла тіло молодшого з братів. А ще через трохи мати зустріла труну й середнього сина.

– Через карантин рідним сказали хоронити хлопців у закритих домовинах. Заборонили навіть занести небіжчиків до церкви, щоб коронавірус не залишився у храмі. Тому панахиду відправили зразу на кладовищі, – розповіли тамтешні жителі.

Попри небезпеку заразитися смертельною недугою, десятки людей із Їжівців прийшли віддати останню шану Андрієві та Івану. Задля дотримання вимог карантину люди були в масках та стояли одне від одного на безпечній відстані.

А ввечері на жінку, яка тільки закопала в сиру землю двох синів, чекала ще одна сумна звістка. У місцевих ЗМІ повідомили, що померла бабуся обох братів. І в ті страшні миті єдиною підтримкою лишався старший син. Бо батькові, який у важкому стані перебував у районній лікарні, навіть не повідомляли про смерть двох синів і матері.

…У Світлий тиждень, кажуть, ворота раю відчинені для всіх небіжчиків. Тож рідні лише цим і втішаються…

Оксана Бубенщикова

 БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Долі, коронавірус, смерть, Україна, чернівці
В тему