Життя

І було у князя Вітовта три жінки…

І було у князя Вітовта три жінки…

З історією міста Луцька пов’язано багато цікавих історичних постатей. Однією із таких є литовський князь Вітовт (1350-1430). В 2020 році виповнюється 670 років із часу його народження та 590 років з часу смерті.

Впродовж двох зимових місяців, а саме січня-лютого 1429 року у Луцьку проходив з’їзд європейських монархів. До речі, варто зазначити, що 1430-х роках в Європі були досить суворі по температурі зими. В тогочасних письмових джерелах можна прочитати, що було настільки холодно, що аж вовки забігали погрітись до міст. Відносне потепління прийшло аж у 1440-х роках.

Проте повернемось до постаті князя Вітовта, адже саме він був організатором з’їзду в місті Луцьку. Підготовку до заходу розпочали за кілька місяців. Відомо, що було тоді багато з’їдено та випито. Князь домовився про постачання до замку небаченої раніше кількості яловичини та баранини. Але про з’їзд іншим разом. Сьогодні хочемо розповісти про особисте життя князя, який до речі, по мірках тих часів був довгожителем, адже прожив він 80 років, при тому, що був досить активним і войовничим.

За різними джерелами Вітовт був одружений два або три рази… Питання чи була його перше дружина Марія, досі залишається відкритим. Є також згадки сучасників, що окрім офіційних дружин при дворі у князя були наложниці. Це не випадково, адже автор тих часів Ян Длугош писав: «князь був дуже схильний до любовних утіх».

Князь Великий Вітовт, зображення XVIII ст.
Князь Великий Вітовт, зображення XVIII ст.

Першу дружину звали Марія Лукомська. Ймовірно вона була донькою одного з останніх представників роду Рюриковичів на Лукомській землі (це сучасна Вітебська область, Білорусь). За другою версією І походила з династії Полоцьких князів, а дехто вважає, що має вона відношення до волинської гілки Мономаховичів. Відомо, що Марія померла в XIV  столітті - точний рік невідомий. Як одна із версій, є те, що саме Марія є матір’ю єдиної доньки Вітовта – Софії. В Луцьку перша дружина ніколи не була…

Другою дружиною стала – Ганна Святославівна. Саме її Вітовт любив найбільше і заповів його біля неї поховати. Більшість тогочасних джерел пишуть, що матір’ю єдиної доньки Софії була все ж Ганна. З її біографії відомо, що вона сестра Юрія Святославича, останнього незалежного правителя Смоленського князівства. 

Не знаємо, чи була Ганна в Луцьку, проте в документах, які вона підписувала було вказано княжна луцька. Вважається, що Вітовт її сюди привіз із Гродно. Весілля Ганни й Вітовта відбулася, близько 1370 року. Вважається, що Вітовт зберігав вірність дружині. Ганна часто жертвувала своїм особистим «я» заради чоловіка. Ганна померла, коли їй було п’ятдесят три. Для Вітовта це була велика втрата. Він гірко плакав на похоронах.

Князь Вітовт та дружинна Ганна Святославівна
Князь Вітовт та дружинна Ганна Святославівна

Третьою дружиною князя Вітовта Уляна Гольшанська, вона була на 35  років молодша і рідною племінницею покійної Ганни (дочкою рідної сестри Агрипини). Вперше Уляну, Вітовт, зустрів на похоронах дружини і не повірив очам, адже вона була дуже схожа на померлу дружину. Через якийсь час Вітовт бере шлюб із племінницею дружини.

Правда перед цим йому прийшлось позбавитись її чоловіка князя Карачевського, за однією із версій, Вітовт найняв найманців, які його вбили. За іншою версією хроністів князя Карачевського Вітовт обвинуватив у невірності й стратив. Всього через місяць після смертовбивства чоловіка, Уляна вийшла заміж.

Вітовта вдруге вінчали 1 листопада 1418 року в кафедральному соборі міста Городок. Але не обійшлось без скандалу. Спершу, віленський єпископ відхрестився проводити церемонію одруження, бо назвав шлюб кровозмішенням. Зрештою, Вітовт отримав дозвіл від самого Папи Римського і церемонію все ж провели. Молода дружина відчувала свій вплив і активно використовувала чоловіка у своїх планах.

У 1428 р. Вітовт щедро обдарував Уляну. Їй дістався тоді Новогрудок (Новгород Литовський, в Білорусі) разом із околицями. За однією із версій, Уляна зіграла на честолюбстві Вітовта і той затіяв справу із Луцьким з’їздом. Молода дружина дуже хотіла  стати королевою, але так і не стала, бо Вітовта не коронували. Бо корона перед коронацією зникла і досі невідомо де вона…

Вітовт помер в 1430 році так і не ставши королем... Третя дружина Уляна не надовго пережила Вітовта і померла в 1448 році.

Історія особистих стосунків князя Вітовта є дуже цікавою і можливо колись по її мотивах буде знято серіал.

Луцький замок на гравюрі ХІХ ст.
Луцький замок на гравюрі ХІХ ст.

Тетяна Яцечко-Блаженко

БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: історія, Волинь
В тему