Відео

Як зійшлися і чому розлучилися Іво Бобул та Лілія Сандулесу

Як зійшлися і чому розлучилися Іво Бобул та Лілія Сандулесу

Пісням у виконанні Іво Бобула та Лілії Сандулесу вже по 30 років. Але вони досі торкаються найпотаємніших струн душі. І мимохіть ти вже підспівуєш «А липи цвітуть» чи «Берег любові». Втім те шаленство почуттів і глибокого кохання артистам не завжди вдавалося зберегти в реальному житті. І про це вони сьогодні відверто розповідають.

Односельчанка Софії Ротару

У те, що Лілія Сандулесу стане зірковою співачкою та ще й народною артисткою України, не вірив ніхто. Ніхто, крім її бабусі. Саме вона на народних піснях вчила внучку вокалу.

Розповідаючи про той період свого дитинства, Лілія згадує: із Софією Ротару вони були з одного села. Дівчинка постійно проходила повз будинок цієї сім’ї. Проте через 12-річну різницю у віці Ротару вже виступала на великій сцені, в той час як Сандулесу ще їздила з бабусею на ринок продавати овочі.

– Одного разу в Чернівцях я побачила величезну яскраву афішу про виступ Софії Ротару у філармонії. «І про мене теж так колись писатимуть. От побачиш…» – сказала тоді бабусі. І так воно сталося.

Попри вимогу батьків вивчитися на економіста чи бухгалтера, Ліля вступила до музичного училища. Талант, помножений на наполегливість, давали результат. І через 15 років дівчинка з чернівецького села стала заслуженою артисткою України.

Мама віддала до інтернату

Іво Бобул теж у дитинстві не ловив зірок. І теж народився в чернівецькому селі. Його вихованням переважно займалася мама – жінка вольова та дуже сувора. «Якось малим я без дозволу взяв батькового ножа, пішов із хлопцями гратися і десь того ножа згубив. Мати як взнала! Як почала мене лупцювати! Я не ховався, не просився, просто тримався за дерево і мовчки терпів. Побої припинилися, аж коли прийшла тітка і сказала мамі: «Ти що, здуріла! Дитину заб’єш!»

Аби прогодувати сімох дітей, батьки тяжко працювали. Через це ще молодим тато заслаб і помер. Мати лишилася сама. Зрозумівши, що без батька діти будуть голодувати, вона пішла на відчайдушний крок: віддала їх у румуномовний інтернат. А коли прощалася, то не просто ридала – билася головою об ворота… Проте заради рятунку  дітей не змінила свого рішення.

Через рік Іван (таким є справжнє ім’я Іво Бобула) вийшов із інтернату. Хоч мав лише 14 років, удома жити не залишився. Попросив у сестри туфлі (бо свого взуття не мав). Мама поклала йому в чемоданчик дві майки, мило, гребінець. І так хлопець, у чому був, вирушив у самостійне життя.

У жіночих туфлях він приїхав на Донеччину. Вступив до ПТУ. В конкурсі художньої самодіяльності вперше заявив про свій талант. А під час служби в армії почалися його перші гастролі.

Мали інші сім’ї, та все одно закохалися

Перш ніж дуетом виконати свої золоті шлягери і стати подружжям, Лілія Сандулесу та Іво Бобул пройшли не через одні серйозні стосунки… Лілія, приміром, у 16 років уперше вийшла заміж і в цьому шлюбі народила сина Івана.

У Чернівецькій філармонії вона мала шалений роман із Олександром Сєровим, який навіть хотів забрати Лілію до себе в колектив. Проте місце зіркових артисток там уже зайняли сестри Ротару. Тож вони не дозволили Сєрову привести в колектив кохану.

Щоб залишатися разом, Сєров та Сандулесу переїхали до Луцька працювати у Волинській обласній філармонії. Тут разом із Василем Зінкевичем вони виступали у складі ансамблю «Світязь». Проте зіркове життя зруйнувало любов. Саша дуже ревнував Лілю. І через два роки пара розійшлася. Потім у Лілії був другий шлюб. Далі третій…

Мав стосунки й Іво Бобул. На момент знайомства з Лілією він був другий раз одруженим. Від двох шлюбів мав сина Руслана та дочку Людмилу. А потім у Чернівецькій філармонії він заспівав дуетом із Лілією Сандулесу.

– На момент нашого знайомства мені було 40, йому 47. Спочатку я сприймала Івана лише як свого земляка, талановитого співака, якому я, вже будучи заслуженою артисткою, хотіла допомогти пробитися. Я брала його на свої виступи. Ми разом ходили на інтерв’ю. Навіть коли  вперше заспівали «Берег любові», про якісь стосунки, і тим більше серйозні, не думала. Адже обоє були у шлюбі, – розповідала згодом артистка. – Втім непомітно для обох ми закохалися…

Сказати, що в реальному житті було все так райдужно, як на сцені, артисти не можуть. «Шлюб – то не лише поцілунки», – зауважувала Лілія. Тож були і конфлікти, і розбіжності. Коли на піку популярності пара переїхала до США, Лілію все влаштовувало, а от Іво сумував за Україною. Тож він повернувся додому. Дружина залишилася за океаном. І вже тоді шлюб дав серйозну тріщину. А офіційно пара розірвала стосунки через 10 років: 2002-го Сандулесу повернулася до України. Лілія дізналася про зраду чоловіка. І подружжя подало на розлучення.

Дотепер, згадуючи той переломний період, артисти не можуть стриматися, щоб за посередництва ЗМІ не кольнути одне одного. То Лілія називає «помилкою» її 10-річний шлюб із Іво, то Бобул дорікає: «Я опинився на вулиці, а вона – в будинку в центрі Києва».

Чоловіки досі зізнаються в коханні

Нині, коли за паспортом 63, Лілія Сандулеса не приховує: вже не та фігура, що була в молодості, не те обличчя. Проте співачка вважає: жінка у будь-якому віці може і повинна бути привабливою.

– Більшість часу я проживаю в рідних Чернівцях. Хоча і маю невеличку квартиру в Києві. Коли запрошують – виступаю. Ностальгії за зірковим життям не відчуваю. Бо й зараз маю свого слухача, своє коло шанувальників, – розповіла для українських ЗМІ артистка.

Випромінюючи жіночність та любов до життя, жінка не обділена увагою чоловіків. Наразі перебуває у шостих серйозних стосунках. І представники сильної статі дотепер пропонують їй руку та серце.

– Пік моєї популярності минув. Я це чудово розумію. Але так уже влаштоване життя, що все у ньому має своє місце і свій час, – каже артистка.

Ковід загнав у депресію

А от у 68-річного Іво Бобула настрій донедавна був не такий оптимістичний. Бо хоча чоловік знайшов душевний спокій із психологинею Наталією, з якою має спільного сина Данила, втім пандемія похитнула душевний стан артиста. Перша причина – смерть від коронавірусу близьких  йому людей. Друга – розлука зі сценою. Адже через локдаун Іво скасував усі концерти, дуже переживав, аби ковідом не заразилися дружина та син. Постійне перебування в чотирьох стінах домівки та раптові смерті друзів загнали артиста в депресію. На цьому фоні дало про себе знати захворювання судин. І через тромбоз довелося лягти на складну операцію.

Проте щойно пандемія послабилася, Бобул тут же відновив концертну діяльність. У вересні він виступив у рідних Чернівцях, у жовтні співав перед шанувальниками у Луцьку, Львові, Тернополі, Рівному, Франківську.

Під час виступу у Волинському драмтеатрі не було жодного вільного місця. Шанувальники тричі викликали Іво Бобула на біс. А коли таки стихли останні ноти його мелодій, глядачі аплодували стоячи. І багато хто піймав себе на думці: а з Лілією Сандулесу вони були прекрасним дуетом!..

Ніна Грицюк

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Таблоїд, шоу-бізнес, кохання, розлучення
В тему