Відео

В Україні дозволять без причин перевіряти водіїв?

В Україні дозволять без причин перевіряти водіїв?

Верховна Рада України прийняла у першому читанні закон 2695, який наділяє патрульних ширшими повноваженнями і обмежують права звичайних водіїв.

Про це на своємі Youtube-каналі розповів активіст Діма Полтава та адвокат Антон Болтик. 

На думку активіста, якщо депутати приймуть закон у такому варіанті, який він зараз є, то це поверне хаос на дороги, збільшить хабарництво, але не скоротить випадки зловживання спиртних напоїв водіями.

Що передбачає цей закон:

Основні тези закону:

- Поліцейський може зупинити ТЗ

якщо така зупинка здійснюється під час проведення профілактичних заходів з метою проведення огляду водіїв з використанням спеціальних технічних засобів для перевірки на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння.

Профілактичні заходи здійснюються на підставі організаційно-розпорядчого акта керівника поліції, який оприлюднюється на офіційному веб-сайті Національної поліції.

- Поліцейський під час проведення поверхневого перевірки транспортного засобу має право вимагати відкрити кришку багажника (навісний багажний пристрій), капот, двері салону, ніші, які можна оглянути без їх розбирання, причепи та надати можливість перевірити відповідність ідентифікаційних номерів транспортного засобу.

Тобто огляд авто без присутності понятих.

- Поліцейський має право вимагати у особи передати документи, що засвідчують особу, і / або документи, що підтверджують відповідне право особи. Зараз у нас пред'явити документи, а хочуть змінити на передати.

У ЗУ «Про дорожній рух»:

- У разі подання поліцейським сигналу про зупинку водій зобов'язаний:

  •  зупинити транспортний засіб з дотриманням вимог Правил дорожнього руху;
  • тримати руки в поле зору поліцейського і не виходити з транспортного засобу без дозволу;

На вимогу поліцейського:

  • вимкнути двигун транспортного засобу і вийняти ключ із замка запалювання (при наявності такого ключа);
  • передати для перевірки водійське посвідчення, реєстраційний документ на авто, у випадках передбачених законодавством страховий поліс;
  • увімкнути аварійну сигналізацію;
  • вийти з ТЗ.

Під час зупинки транспортного засобу на вимогу поліцейського перебувати на своєму місці до відповідного розпорядження або вимоги поліцейського

Статтю 286 КК підсилюють:

Зараз частина 3 статті 286 звучить так:

«За порушення правил дорожнього руху що спричинило загибель кількох людей лягає відповідальність: позбавлення волі від 5 до 10 років з позбавленням водійського посвідчення до 3 років",

а буде:

«Позбавлення волі від 5 до 10 років з позбавлення водійського посвідчення від 6 до 8 років».

Статтю 130 КупАП за санкцією:

  • Ч 1 - керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного або іншого сп'яніння - 10 200 грн штрафу + рік позбавлення прав (зараз те ж саме);
  • Ч 2 (повторність протягом року) - 20 400 грн + позбавлення прав на 3 роки або адмін арешт на 10 діб. Ось тут додали «або адмін арешт на 10 діб»;
  • Ч 3 (якщо двічі протягом року був притягнутий за 130-ою) - 40 800 грн +10 років без прав або адмін арешт на 15 діб. Ось тут додали «або адмін арешт на 15 діб».

Тепер за водіння без посвідчення водія оштрафують на 10 200 грн замість 510 грн.

Управління ТЗ водієм, якого позбавили прав, 20 400 грн штрафу з позбавленням права керування транспортним засоби на строк від трьох до п'яти років та з оплатним вилучення транспортного засобу чи без такого замість 510 грн.

Стаття 121:
За ремінь було 51 грн - буде 510 грн.

Стаття 122:
Перевищення швидкості більше ніж на 50 км - 3 400 грн замість 510 грн.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: закон, пдр, штрафи, вру, водійські права, Україна, Відео T1.ua
В тему

Останні матеріали