Відео

«Лукашенко поставив над білорусами соціальний експеримент», - Комаровський про коронавірус

«Лукашенко поставив над білорусами соціальний експеримент», - Комаровський про коронавірус

Відомий український педіатр Євген Комаровський у нещодавньому  прямому ефірі пояснив, яка користь для імунітету від таблеток, та чи правильно діє президент Лукашенко в умовах світової пандемії коронавірусу. 

На запитання своїх підписників лікар відповідав у прямому ефірі - повідомляє Інформаційне агентство Волинські Новини.

Від чого залежить зміцнення імунітету?

Як розповів Євген Комаровський, укріпити імунітет можна, однак для цього недостатньо лише включити в раціон окремі продукти чи приймати вітаміни.

«Зміцнення імунітету – це фізичне навантаження, відсутність шкідливих звичок у харчуванні, відсутність зайвої ваги, стресів, стерильності, тому що наша імунна система повинна постійно контактувати з купою бактерій, регулярні позитивні емоції, регулярний секс і свіже повітря», – сказав лікар.

Він додав, що, на жаль, не всі бажають займатися спортом, сідати на дієту, любити близьких, не конфліктувати, радіти, зокрема й успіхам інших людей, і бажати всім добра.

Окрім того, Комаровський наголосив, що імунна система багатофакторна, тому її не можна укріпити якоюсь чудодійною пігулкою, але оскільки люди в це щиро вірять, окремі компанії просто заробляють на цьому гроші.

На відпочинок – у липні-серпні

На жаль, як зауважив педіатр, ситуація щодо розвитку пандемії коронавірусу в світі не піддається прогнозам, тому, плануючи відпочинок, треба зважати не тільки на епідемічні чинники, а й на політичні.

«Я практично не сумніваюся, що в липні-серпні можна буде їхати на море. Принаймні, я планую подорож на серпень. Але ми не знаємо, що надумають наші політики», – сказав лікар.

У Білорусі колективний імунітет вироблять 40% населення, у Чехії – 20%

Комаровський закцентував, що за ситуацією в Білорусі пильно спостерігає майже увесь світ. Увага до цієї країни, на його думку, зберігатиметься до кінця року.

«На сьогодні Білорусь – один із глобальних соціальних експериментів. Ніхто не знає, добре це чи погано. Немає єдиної думки щодо того, чи правильні рішення приймає Лукашенко, – переконаний лікар. – Однозначно, виступ президента, в котрому він говорить про те, що все життя Пасху зустрічав у церкві, тож знову піде і всіх закликає, – це помилка. Теж помилка – не зупиняти масові заходи і не зважати на ситуацію. Однак ще більша помилка, коли в Україні закривають малий бізнес, але не дають людям нічого взамін. Так, є сенс соціально дистанціюватися, не підходити одне до одного, сидіти вдома, коли держава все розуміє й надає фінансову допомогу громадянам, аби вони не померли з голоду. Але коли держава не дозволяє виходити громадянам із дому, попри те, що в людей немає фінансів, це реально страшна ситуація».

Лікар зазначив, що держава, в котрої немає грошей на фінансову допомогу своїм громадянам у період карантину, повинна була б усіма можливими способами захищати вразливу категорію населення, зокрема людей похилого віку, а от усім іншим – дозволити працювати.

«Наприклад, у Чехії чи Німеччині, де строго дотримувалися карантину, ймовірно 15–20% населення вироблять колективний імунітет до коронавірусу, а в Білорусі – 40%, – зазначив Євген Комаровський. – Восени в тій же Чехії, де імунітет буде наявний лише у 20% населення, може розпочатися нова епідемія захворюваності. Знову ж таки потрібно буде закривати всю країну, впроваджувати карантин, зупиняти економіку і втрачати гроші. А в Білорусі, ймовірно, складеться зовсім інша ситуація».

Лікар наголосив, що той шлях, котрий обрав Лукашенко, з медичного погляду не можна назвати неправильним, однак помилково не скасовувати масові заходи, наприклад парад на 9 травня.

Кінець ери антибіотиків?

Також педіатр торкнувся теми антибіотиків. На його думку, пандемія коронавірусу не призведе до зникнення антибіотиків із полиць аптек.

«Бактерії несуть загрозу не тільки людині, а й тваринам, птахам, рослинам. Біологічні об’єкти змушені боротися з бактеріями, тому вони синтезують різні речовини, які є природними антибіотиками. Тож я вважаю, що скоріше за все ми навчимося ці речовини виділяти, якщо наявні зараз втратять ефективність. Але зверну увагу на те, що ми повинні вже негайно сприймати антибіотики стримано й адекватно», – сказав Комаровський.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, коронавірус, білорусь, олександр лукашенко, євген комаровський
В тему