Відео

На Донбасі проходить вишкіл юних морпіхів (відео)

На Донбасі проходить вишкіл юних морпіхів (відео)

Треті рік поспіль на військовій базі проводять тренування молодих морських піхотинців.

Підлітки з різних областей України приїхали на Донеччину, щоб пройти справжній армійський вишкіл на військовій базі з бійцями операції об'єднаних сил. А дехто з них цього року вже навіть встиг отримати берети кольору морської хвилі. Чого навчають хлопців і дівчат і чи важко стати морпіхом, розповідають у сюжеті «5 каналу».

«Ми – вогнева група. Ми забезпечуємо прикриття основної групи, яка штурмує будівлю. Тепер я роздаю задачі: хто-де займає оборону», – каже командир.

Далі – спецоперація із зачищення будівлі. Утім від звичайної вона відрізняється тим, що проводять її… діти. З автоматами в руках, у касках та бронежилетах. Підлітки прикривають штурмову групу. Патрони – холості.

Шістнадцятеро дітей з різних областей країни, на тиждень приїхали на військову базу морпіхів для проходження вишколу. Заняття проводять досвідчені воїни, які на фронті вже не один рік. Вони навчають правил поводження зі зброєю, специфіки ведення бою, тактичної медицини та витривалості.

Сергій Тичина, військовослужбовець ЗСУ, каже: «Показуємо, що це не просто так. Це не гра. Якщо вони виберуть військову професію, то це буде повсякденне для них. Вони повинні бути готові морально – по-перше. По-друге – фізично».

Денний розпорядок юних бійців нічим не відрізняється від розпорядку морського піхотинця. Підйом, зарядка, сон, обід – за розкладом. Перегляд кіно або фізичні вправи ввечері. Утім, підлітки запевняють їм це подобається.

«Це набагато краще, ніж заводити якісь компанії отакі, сучасні, якісь алкогольні або просто сидіти вдома і втикати в телефон», – говорить учасниця вишколу Єлизавета Журавльова.

На рівні з хлопцями вишкіл проходять п'ятеро дівчат. У них – окрема команда. Шістнадцятирічна Анастасія Горбенко – за командира. До школі юних морпіхів приїздить другий рік поспіль. Розповідає, спочатку не була впевнена в собі. Адже зброї побоювалася, як і більшість інших дівчат.

«Рік тому я теж так думала, що вона страшна, важка. Що – ой, вистрелить не туди, ой, в мене зараз плечі відсохнуть, ой, зараз голова взагалі від каски кудись поїде в іншу сторону. Але звички приходять», – говорить дівчина.

А вже в червні цього року Анастасія, нарівні зі справжніми армійцями, подолала смугу перешкод морського піхотинця і отримала берет кольору морської хвилі: «Таке відчуття, що мене тягне ця справа. В мене раніше такого ніколи не було, я багато чим займалась, в мене і театр був, і айкідо. Але військова справа – вона затягнула дійсно. В мене така мрія є – підписати контракт із ЗСУ».

Наймолодший тут – 13-річний Віталій. Також мріє стати морпіхом: «Взагалі сюди до 14 не можна. Але нам виняток зробили. Хочу перевірити, чи зможу я пройти цей вишкіл морського піхотинця, чи ні».

А Михайло Шитко, заступник директора Черкаського клубу юних моряків, розповідає, в чому завдання такого вишколу для підлітків: «Це експериментальна група юних морських піхотинців. Починаючи з 2014 року, ми намагалися удосконалити ті програми, які існували раніше при військово-патріотичних закладах, коригуючи їх щодо того, що в країні нашій почалася війна і щодо того, що потрібно для захисту нашій Батьківщини зараз в підростаючому поколінні».

Вишкіл юних морпіхів на військовій базі проводять третій рік поспіль. Це – своєрідне випробування для тих, хто в майбутньому хоче стати військовим.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему