Відео

Аваков заговорив українською, і це нагадує «азірівку» (відео)

Аваков заговорив українською, і це нагадує «азірівку» (відео)

Набрання сили законом про мову змусило главу МВС зректися свого «слобожанського діалекту».

Відучора в Україні набрав сили закон про забезпечення функціонування української мови як державної. Нові норми поширюються на всіх громадян, із рядовими і високопоставленими чиновниками включно. І схоже, найбільший дискомфорт нині із цього приводу відчуває міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, якого змінене законодавство змусило перейти із російської на українську.

Главу МВС і до того намагалися змусити спілкуватися українською. Та він мав досить оригінальний «контраргумент»: свою російську називав «слобожанським діалектом», мовляв, харківська російська мова докоріння різниться із московським варіантом.

«Я щиро вважаю, що патріотизм не полягає в тому, щоб проводити якісь мовні люстрації. Я думаю, що чим природніше розвиватиметься ситуація з повагою до української, тим швидше буде досягнута ціль. Як тільки ми перетинаємо грані і починаємо форсувати,це дає протест. І ми повинні поважати тих наших громадян, які звикли читати, думати і висловлювати думки російською мовою. Я називаю його слобожанським, адже харківська російська відрізняється від московської російської. Виходячи із цього, я вважаю, що 20-30 років – це хороший термін для того, щоб ми це питання взагалі забули», – розмірковував тоді міністр.

Та тепер йому довелося покинути свій «слобожанський діалект» і таки заговорити державною. Так, Аваков забалакав українською на засіданні Кабінету Міністрів, яке проходило 17 липня. Відзначимо, що доповідь глави МВС дуже нагадувала знамениту «азірівку» глави КМУ часів Януковича.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Політика
В тему