Відео

24 квітня 40 років тому зник Володимир Івасюк (відео)

24 квітня 40 років тому зник Володимир Івасюк (відео)

Сьогодні 40 років тому зник відомий український композитор Володимир Івасюк, тіло якого знайшли аж через три тижні.

У той день композитор прийшов у консерваторію на заняття і пообіцяв батькам бути о 13-ій, але додому Володимир більше не повернувся.

Між датою зникнення та датою смерті Івасюка є загадкові три тижні. Два тижні тривала пошукова операція – з 27 квітня до 11 травня, після чого справу по факту смерті композитора Володимира Івасюка було закрито. Попри те, що до того часу слідів зниклого композитора виявлено так і не було.

Тіло Івасюка знайшли 18 травня, через тиждень після закриття справи, у Брюховецькому лісі випадкові солдати. Під деревом лежала порожня сумка Володі, у якій були музичні партитури, у кишені залишалися гроші, на руці годинник…

Офіційна версія смерті – самогубство. Із двома версіями мотиву: нещасливе кохання або суїцидальна схильність. Втім рідні, друзі і шанувальники творчості Івасюка не мали сумніву, що композитора вбили кагебісти…

Про останню розмову із Володею у той день згадує Володимир Заранський, в той час декан історико-теоретичного факультету Львівської консерваторії :

«В той день ми з ним зустрілися на третьому поверсі (Львівської консерваторії) біля сходів, де є запасний хід. Ми привідкрили віконце, запалили по цигарці і я з ним говорю: Володю, наближається вже сесія, які в тебе плани, чи будуть якісь поїздки, гастролі? Він часто бував і в Останкино, і на телебаченні, і в студіях звукозапису… Я кажу, чи будуть виступи, щоб ми склали індивідуальний план сесії, в нас передбачалсь така форма. Він каже, офіційно так, «ні, Володимире Івановичу, в мене всі питання вирішені, я тепер займаюся сесією, готую композиторські роботи до сесії». Ми з ним попалили, попрощались.


Володимир Івасюк з одногрупницею Марією Соколовською, котрій присвятив «Червону руту»

Я їхав на телестудію, а він іде далі повертається, бо перерва була 15 хвилин…Друга пара закінчувалась в 11:45 в 12 починалася наступна. Після цієї розмови, я вийшов. Біля нашого головного входу стояла моя машина.

Впритик до моєї машини стояв Москвич. Підходить до мене чоловік 32-35 років. І питає мене: чи є Івасюк на заняттях. Я грішною справою подумав, що мене перевіряють, чи я його з пропусками не покриваю, адже я призначив йому тоді ще стипендію, тоді було з тим строго…На що я ствердно відповів: «Так, він все відвідує». «А де заняття?», – питає. Заняття було на третьому поверсі, кажу гляньте собі в розклад…

Я вже так потім аналізував, що машина до моєї дуже близько була припаркована. Я тоді завжди на модель машини дивився, на номер міг глянути, а того разу я не міг побачити… Я тоді заднім ходом від’їхав і поїхав на телебачення.

Після цього довідуюсь, що Володимир Івасюк щез…»

Володимиру було 30 років.

 

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, Україна, НП
В тему

Останні матеріали