Відео

Через «липовий» лікарняний медика позбавлять ліцензії, а пацієнта притягнуть до відповідальності – Супрун (відео)

Через «липовий» лікарняний медика позбавлять ліцензії, а пацієнта притягнуть до відповідальності – Супрун (відео)

Про медреформу, запровадження безкоштовних аналізів і електронних лікарняних Уляна Супрун розповіла в «Суботньому інтерв’ю» Радіо Свобода.

– Пані Супрун, є такий факт, як підтримка вас Володимиром Зеленським, який сказав, що медична реформа – це одна з небагатьох реформ, яка хоч якось тримається. Як ви ставитеся, коли до вас кандидати на посаду президента так от ставляться, коли коментують медичну реформу? Це у вас віру в майбутнє якось вселяє?

– Медична реформа розпочалася лише рік тому. Бо від 1 квітня розпочалася програма, щоб громадяни України підписали декларацію зі своїми сімейними лікарями. І 26 мільйонів людей підписали цю декларацію. Сімейні лікарі вже отримують підвищення зарплати.

Цього літа вже починається програма «безкоштовні аналізи і діагностика». Я думаю, що кожен бачив в Україні, що медична реформа є успішною. Я сподіваюся, що буде стабільність, щоб медична реформа могла до кінця завершитися, щоб кожен громадянин України мав доступ до якісної медичної допомоги.

– Як будуть запроваджуватися електронні послуги?

– У нас є система eHealth, де вже зареєстровано 26 мільйонів українців. З 1 квітня рецепти будуть електронні, коли йдете до свого сімейного лікаря, і вони виписують рецепт на доступні ліки на державну програму, де оплачуються ліки для людей, хворих на судинно-серцеві захворювання, цукровий діабет другого типу і на бронхіальну астму. Пацієнт вже не буде мати папірці, а це буде йти через електронну систему.

До кінця цього року будуть електронні лікарняні. Там є дуже великі корупційні схеми, які відбуваються по лікарняних. І ми вже маємо пілотну програму щодо електронної медичної картки. Де пацієнт йде до свого лікаря, і замість того, щоб написати це все у медичну історію на папері, то це все буде зараз на системі eHealth.

– Хочу повернутися до того, що ви говорили про електронні лікарняні. Це цікавий такий момент. Важливо зрозуміти, яким взагалі є рівень корупції в медичній галузі. Я не знаю, чи ви уявляєте, скільки різних оборудок із цими лікарняними відбувалося всі ці десятиріччя. Наскільки можна казати, що електронна форма дозволить припинити цей корупційний потік?

– Перше: я думаю, що ми не будемо бачити в метро, коли їдемо в Києві, що є оголошення, що можна купити лікарняний за 200 гривень.

А друга річ – насправді лікарняні будемо отримувати від своїх сімейних лікарів, від тих лікарів, які нас лікують. Лікар буде відповідати за його чи її електронний підпис на цьому лікарняному. Як прийдуть в лікарню або додому, а цієї людини немає на місці, то відповідає не лише ця людина, а лікар, який видав. І коли буде професійне ліцензування лікарів, буде спосіб, щоб покарати також і лікаря, можна навіть відібрати ліцензію.

Лікарняні – одна з тих речей, де насправді була велика корупція. Але найбільша корупція відбувалася на закупівлі ліків і медичних виробів. І коли у 2015 році розпочалася закупівля через міжнародні організації, ми змогли зекономити 40% на ціни і закупити більше ліків. У 2018 році ми змогли вперше стовідсотково забезпечити всі вакцини, які потрібні, і ліки для дитячої онкології, які були замовлені, які надали від регіонів, які були їхні потреби.

Це лише інший спосіб закупівель, де немає корупції. Так само, як і ProZorro працює, через міжнародні організації купуємо ліки, медичні вироби, які є якісні, 63 додаткові ліки, які ніколи не були в Україні, зареєструвалися через те, що міжнародні організації їх привели в Україну. Ми від наступного року вже створили українську агенцію, яка буде тими самими способами закуповувати ліки і медичні вироби.

– Що ви взагалі думаєте про якість українських ліків?

– Українські ліки зареєстровані через Державний експертний центр. Як вони оригінально подаються. Знаємо, що вони якісні. Проблема в тому, чи вони далі, їхнє виробництво далі є якісне. І зараз ми змінюємо, як працює Держлікслужба. Це служба, яка має слідкувати за тим, чи є фальсифікат, чи є якість самих ліків. Вони останні 5–6 років насправді занепали і не робили ніяких досліджень. Ми відтворюємо їхні лабораторії, щоб вони могли насправді почати дивитися на ті ліки, чи вони якісно виробляються. Українські ліки через міжнародні організації тепер продаються навіть в інших країнах світу, бо вони були визнані якісними.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, Україна
В тему