В центрі уваги

Які документи потрібно мати з собою при перетині кордону на власному автомобілі?

Які документи потрібно мати з собою при перетині кордону на власному автомобілі?

Подорожі на автомобілі вважаються комфортними, оскільки водій не прив'язаний до конкретного часу і маршруту. Однак, якщо ви відправляєтеся за межі батьківщини на власному транспорті, необхідно враховувати правила та умови перетину кордону, щоб поїздка вдалася. Розповімо, які папірці доведеться зібрати, щоб не виникло проблем на митниці.

Розглянемо два випадки:

1 - ви є власником автомобіля;

2 - ви не є власником автомобіля.

Отже, на сайті головного сервісний центр МВС опублікований список документів, які знадобляться автовласникові у подорож. Якщо транспорт зареєстрований на вас, будуть потрібні:

  1. національне посвідчення водія;
  2. міжнародне посвідчення водія;
  3. свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу;
  4. розпізнавальний знак України на транспортному засобі;
  5. договір обов`язкового страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів;
  6. номерний знак на ТЗ.

Якщо посвідчення водія не відповідає вимогам країни, його можна замінити на чинне у найближчому сервісному центрі. Наприклад, в Євросоюзі національні права українського зразка котируються. Але ось для Кіпру оформлюється посвідчення міжнародного формату.

Якщо ж ви керуєте машиною, яка належить іншій особі, крім усього перерахованого вище, законодавство вимагає наявність довіреності на право керування транспортними засобами за межами України. Або ж ви можете замовити тимчасовий техпаспорт на період поїздки на людину, яка буде сидіти за кермом.

Обов'язкове страхування при перетині кордону

Існує два види страховок на час поїздки за кордон: Green card і туристична страховка.

Зелена карта - міжнародний договір страхування відповідальності водія перед третіми особами. Це така ж автоцивілка, але діє поліс за кордоном. Грін карт покриє збитки потерпілих, якщо з вашої вини станеться дорожня пригода. Важливо розуміти, що винуватець при цьому не отримує фінансову компенсацію. Але він звільняється від відшкодування збитків жертвам ДТП. Ціна Зеленої карти залежить від типу транспортного засобу, зони покриття (країни СНД або Європа) і кількості днів, на які набувається поліс (15, 30 днів або 1 рік).

Виплачувати кошти по страховці береться національне Бюро держава, в якій сталася аварія. В Україні, наприклад, це Моторно-транспортне бюро України. Після усіх процедур бюро обох країн роблять взаєморозрахунок.

Медична страховка - ще один обов'язковий документ, який водій повинен мати при собі. У період пандемії слід купувати поліс з покриттям коронавірусної інфекції. Для зручності туристичну страховку можна придбати онлайн, не виходячи з дому. Вона надсилається клієнту на email в форматі PDF і не потребує друку. Зберігати ж поліс можна або в телефоні, або завантажити мобільний додаток для ОСЦПВ і для тур.страховки від всеукраїнського агрегатора hotline.finance.

Особливі випадки

Буваю сценарії, коли потрібно запастися додатковими папірцями, щоб уникнути ретельної перевірки на кордоні.

  • Виїзд на службовому транспорті. Драйвер повинен також мати маршрутний лист.
  • Виїзд на авто, що перебуває в кредиті. Щоб уникнути непорозумінь на митниці, краще попросити кредитора надати довідку, в якій буде вказано, що він не проти поїздки. В іншому випадку автомобілю, на який оформлений кредит, можуть не дати зелене світло на кордоні.
  • Виїзд на постійне місце проживання. Якщо ви вирішили виїхати на ПМП, вам варто ознайомитися з індивідуальними умовами. Як правило, водіям дають свідчення про реєстрацію, нові номерні знаки та знімають з обліку на батьківщині.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, документи, митниця, туризм
В тему