В центрі уваги

Нові правила субсидій, «карантинні» виплати та інше: що в звіті «Слуги Народу» за минулий тиждень

Нові правила субсидій, «карантинні» виплати та інше: що в звіті «Слуги Народу» за минулий тиждень

Партія «Слуга Народу» продовжує інформувати українців про важливі рішення та події, які відбулися протягом минулого тижня.

Глава держави провів зустріч з керівниками ПЦУ, УПЦ та УГКЦ напередодні Великодня

Глава держави зазначив, що напередодні Великодня ситуація із захворюваністю на COVID-19 в Україні контрольована.

«Ми якраз збили третю хвилю. Зараз перший тиждень, коли йде зменшення на одну-дві тисячі захворілих щодня. І я хотів обговорити з вами, які ще потужні сигнали ми могли б надіслати, щоб не допустити повернення регіонів у «червону» зону після Великодня, адже це дуже впливає на громадян та економіку», – зауважив він.

Володимир Зеленський також звернувся з проханням розповісти вірянам про важливість вакцинації від COVID-19, адже це – єдиний шлях до подолання пандемії.

Крім того, на зустрічі Президенту повідомили, що Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій дійшла спільної позиції щодо вакцинації. Вона полягає в тому, що немає релігійних причин не проводити щеплення, а вакцинація має бути безпечною, доступною й добровільною.

 

Володимир Зеленський побував на позиціях українських військових на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом

Під час робочої поїздки до Херсонської області Президент України Володимир Зеленський відвідав передові позиції військовослужбовців на адміністративній межі з тимчасово окупованою Автономною Республікою Крим.

На передовій позиції Володимир Зеленський оглянув бліндаж та окопи й коротко поспілкувався з військовослужбовцями, які несуть тут службу. Президент поцікавився рівнем забезпечення та умовами перебування бійців на позиціях.

«Ми сьогодні на Херсонщині. Бачимо наші позиції, перевіряємо готовність з точки зору техніки, наших бійців, наших бригад. Дуже важливо як на передовій, так і в резерві бачити стан наших військових, стан нашої армії – технічний і психологічний. Це важливо для того, щоб розуміти: те, що війська відходять, не значить, що армія не повинна бути готовою до того, що може в будь-який момент бути повернення військ до кордонів нашої країни», – сказав Володимир Зеленський.

 

Володимир Зеленський закликає до модернізації та осучаснення мирного процесу, щоб остаточно припинити війну на Донбасі

Президент України Володимир Зеленський закликає до модернізації Мінських домовленостей, досягнутих у 2015 році з метою встановлення миру на Донбасі, а також виступає за посилення ролі США, Великої Британії та Канади у припиненні конфлікту.

«Зараз я беру участь у процесі, який розпочався ще до мого президентства. Мінський процес сьогодні повинен бути більш гнучким. Він повинен служити цілям сьогодення, а не минулого», – сказав Президент України.

 

ПАРТІЙНЕ ЖИТТЯ

Юрій Корявченков вдруге очолив «Слугу Народу» у Кривому Розі

Міська організація партії «Слуга Народу» у Кривому Розі утворила Політичну раду та обрала її голову. Ним став народний депутат України Юрій Корявченков. Також він вдруге став головою міського партосередку.

 

Розпочався відбір координаторів руху «Зе!Жінки» в областях та містах обласного значення

На конкурсній основі у кожній області та місті обласного значення «Зе!Жінки» оберуть лідерів, які очолять місцеві представництва руху.

Щоб взяти участь у конкурсі, необхідно підготувати резюме, текстовий документ із описом ключових проблем у забезпеченні однакових прав і можливостей чоловіків та жінок, а також текстовий документ із описом перших 3 кроків із реалізації політики рівності.

Прийому заявок триватиме до 12.05.2021, 23:59.

Детальніше про відбір читайте на сайті партії.

 

НОВИНИ ВЕРХОВНОЇ РАДИ

На місцеві дороги додатково виділять 3,3 млрд грн

Бюджетний комітет на своєму засіданні погодив розподіл субвенції місцевим бюджетам на будівництво, реконструкцію, ремонт і утримання автодоріг місцевого значення, а також вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах.

Отже, на такі цілі спрямують 3,3 млрд грн: 10% цієї суми розподілено м.Києву, а 90% буде передано областям пропорційно довжині місцевих доріг у кожній з них.

 

Держава виділить 980 млн грн на ноутбуки вчителям для якісного дистанційного навчання

Відповідне рішення, запропоноване депутатами від «Слуги Народу», підтримав бюджетний комітет на своєму засіданні під час погодження розподілу та перерозподілу коштів Держбюджету.

Планується, що кошти розподіляться між регіонами та школами залежно від кількості учнів. Мета – ноутбук має отримати кожен освітянин, який займається безпосередньо навчанням дітей. Частково (від 5 до 30% ці витрати здійснюватимуться коштом місцевих бюджетів).

 

Пенсії чорнобильцям зростуть до 16 тисяч грн вже з 2022 року

З 1 січня 2022 року пенсії ліквідаторам чорнобильської аварії підвищать до 16 тисяч гривень.

Парламент підтримав відповідний законопроєкт №4555 за основу.

Підвищення пенсій стосуватиметься близько 40 тисяч людей, і становитиме:

для першої групи інвалідності – 16 080 грн,

для другої групи інвалідності – 12 987 грн;

для третьої групи – 8 917 грн.

 

Верховна Рада пропонує аграріям допомогу в страхуванні від неврожаю та крадіжок

Парламент підтримав у першому читанні законопроєкт №5104 про запровадження страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою. За таке рішення проголосували 286 депутатів.

Документ передбачає запровадження нового виду договору – страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою. Йдеться про часткове бюджетне відшкодування до 60% суми страхових виплат. Також встановлюються базові вимоги до договорів такого страхування.

Серед обставин, за яких планують виплачувати страховку: вимерзання, буря, зливи, посуха, розвиток хвороб та шкідників, крадіжки.

 

Депутати прийняли ще один важливий закон, який дозволить забезпечити українців доступним житлом

Держава створює умови для забезпечення українців доступним житлом. Для цього створять єдину потужну інституцію, що сприятиме функціонуванню президентських програм із забезпечення житлом.

Відповідний законопроєкт №5308 підтримав парламент у цілому.

Ним передбачається надати в короткостроковій перспективі близько 8 тис. іпотечних кредитів для придбання житла та купити 12 тис. квартир для передачі у фінансовий лізинг.

 

ВР ухвалила закон про молодіжну політику: що зміниться в житті молоді

Верховна Рада у другому читанні ухвалила законопроєкт №3718 про основні засади молодіжної політики. Він дасть молоді реальні інструменти для участі в політичному житті, посилить співпрацю між молоддю та владою задля вирішення проблем молоді та запровадить фінансування молодіжних проєктів через окремий фонд.

«Нарешті відбувся історичний момент в оновленні молодіжного законодавства, що не змінювалось понад 20 років. Прийнятий закон докорінно змінює підходи в молодіжній політиці та впроваджує пряму фінансову підтримку ідей та ініціатив молоді від держави», – розповів співавтор законопроєкту, народний депутат від «Слуги Народу» Олександр Санченко.

Ухвалений законопроєкт передбачає:

  1. Участь молоді у прийнятті рішень. На державному рівні – через Національну раду з питань молоді, на місцевому – через молодіжні ради та радників з питань молоді.
  2. Розвиток інфраструктури молодіжної роботи. Розширення мережі молодіжних центрів та просторів, закріплення на законодавчому рівні поняття «молодіжний працівник», який буде ментором для молоді.
  3. Створення Українського молодіжного фонду для прямої грантової підтримки молоді від держави. Взяти грант на проєкт зможуть і фізичні особи, чого не було раніше. Також підтримуватимуть молодіжні організації.

 

В громадах з’являться центри надання культурних послуг

Верховна Рада в цілому ухвалила законопроєкт №4318 про центри культурних послуг.

Це багатофункціональні заклади культури, котрі забезпечують надання комплексу культурних послуг, консультаційної та інформаційної допомоги, доступу до користування приміщеннями та обладнанням для творчості.

У державному бюджеті закладено 200 млн грн для субвенцій громадам на створення таких центрів.

Що передбачає ухвалений законопроєкт:

  • Вводяться поняття державної політики у сфері культури, культурної послуги, мистецької освіти.
  • З’явилась можливість створення центрів культурних послуг.
  • Якісні культурні послуги мають бути доступними для кожного.
  • Базовий набір культурних послуг фінансуватиметься державним та/або місцевим бюджетом.
  • Моніторинг та оцінювання реалізації державної політики у сфері культури.
  • Неможливо виключити заклад з базової мережі закладів культури без заміщення послуг іншим закладом на цій же території.

 

НОВИНИ УРЯДУ

Кабмін виділив 200 млн на «карантинні» виплати ФОП-ам і найманим працівникам

Більше 300 тис заявок було подано на отримання «карантинних» 8 тис грн від держави. Кабмін вже спрямував перші 200 млн грн на виплату допомоги і фізособам-підприємцям і найманим працівникам із "червоних" зон карантину.

Уряд планує залучити додаткові кошти на цю програми, аби всі, хто вже зареєструвався і реєструється, на 100%-во отримали допомогу.

 

Уряд не планує вводити додаткові обмеження під час святкування Великодня

Уряд не буде посилювати карантинні заходи на Великдень, але посилить заходи контролю за вже встановленими обмеженнями: дотримання соціальної дистанції, масковий режим.

При цьому зберігаються обмеження про те, що під час відвідування релігійних установ має бути забезпечено дистанцію у форматі “1 людина на 4 квадратні метри”.

 

Україна вже отримала 1,2 млн доз вакцини проти Covid-19. Кількість бажаючих вакцинуватися зростає

У травні поставки вакцини мають прискоритися, а відповідно значно активніше піде і процес щеплення, адже вся необхідна інфраструктура для цього готова.

Загалом план вакцинації передбачає мінімальну потребу на 2021  рік у кількості 47,8 млн доз.  Підписано контракти з різними постачальниками на поставку 24 млн доз вакцини проти коронавіруса (разом з 10 млн від Pfizer). Ще 8 млн доз Україна отримає в рамках ініціативи COVAX. Загалом це вже 32 млн доз.

Активна комунікація щодо важливості вакцинації та безпечності вакцин дають свій результат.  63% українців готові зробити щеплення проти коронавірусу. Про це свідчать дані опитування ЮНІСЕФ. 71% людей від 60 років згодні безоплатно прищепитися від COVID-19.

Ще місяць-два тому різні опитування відзначали, що лише 35-50% українців готові зробити щеплення.

 

Субсидії нараховуватимуться за новими, більш справедливими правилами

З травня будуть діяти нові правила отримання субсидій. Подати на її отримання заяву можна починаючи з травня і протягом 5 місяців. Відтепер всі субсидії будуть надаватися лише у грошовій формі.

Субсидії не надаватимуться, якщо:

  • на рахунках є кошти в розмірі більше, ніж 100 тис грн;
  • були здійснені одноразова купівля валюти більше ніж 50 тис грн або інші дороговартісні покупки.

В Україні побудують Дорогу Єдності, яка сполучатиме Схід і Захід

 Уряд офіційно затвердив автошлях М-30, який з’єднає схід і захід України. Сучасна міжнародна траса сполучатиме Стрий (Львівська область) з Ізвариним (Луганська область).

 Проєкт реалізовується в межах програми Президента “Велике будівництво” з нагоди 30-ї річниці Незалежності.

 

ФОП можна буде відкрити автоматично

Уряд запускає експериментальний проект, який дозволить відкривати ФОП автоматично, без участі державного реєстратора.

Таке рішення значно спростить і пришвидшить процедуру отримання ФОП.

Це також зменшить корупційну складову й суб’єктивний фактор при реєстрації в органах державної влади.

 

Ціна на електроенергію для населення зростати не буде

Вона залишиться на рівні 1,68 за кВт/год. Рішення ухвалене до 30 червня. Крім того, Енергоатом та Укргідроенерго будуть поставляти електроенергію без посередника у вигляді ДП “Гарантований покупець”. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Політика, слуга народу
В тему