В центрі уваги

Законопроект №2195 - нова основа для розвитку земельних відносин в Україні

Законопроект №2195 - нова основа для розвитку земельних відносин в Україні

Верховна Рада підготувала до розгляду в другому читанні законопроект №2195, згідно якого земельні торги будуть проводитись онлайн в єдиній електронній системі в режимі реального часу. Право власності, або користування землею отримає той, хто запропонує найвищу ціну.

Прийняття законопроекту №2195 стане реальним проривом з точки зору доступності, прозорості, відкритості і сервісу в земельних відносинах. Ключове - мінімізація корупційних ризиків: прозоре та ефективне користування і розпорядження землями; діджиталізація і автоматизація галузі; інформація про земельні торги виключно через електронні аукціони і в режимі реального часу через мережу інтернет; публічна електронна система про земельні ділянки.

Зокрема законопроект передбачає, що організатор торгів через особистий кабінет публікує в електронній торговій системі оголошення про проведення земельних торгів, до якого додаються документи та матеріали на лот.

Оголошення і документи також публікуються на Єдиному державному порталі земельних торгів. Усі етапи торгів відображаються в реальному часі так, щоб інформація була доступна для всіх учасників. Інформація про учасників до завершення торгів – конфіденційна. Торги проводитимуть лише за участі двох і більше осіб. Гарантійний внесок – не менше 30% стартової ціни продажу земельної ділянки або стартового розміру річної плати за оренду. Учасники поетапно збільшуватимуть ставки протягом трьох раундів. Один раунд – одне підвищення ставки.Мінімальний крок торгів – не менше 1% стартової ціни лота. З переможцем можна буде підписати договір купівлі-продажу, оренди, суперфіції чи емфітевзису ділянки. Після аукціону миттєво автоматично публікується протокол результатів земельних торгів. Дрібні фермери теж зможуть торгуватися. Великі державні та комунальні ділянки ділитимуть на менші – до 20 га.

Світовий досвід показав, що електронна взаємодія з державою – це один із найкращих запобіжник проти корупції і бюрократії. Комп’ютер не має політичних переконань, у нього немає упередженого ставлення до когось, для нього всі люди рівні.

Електронні торги дозволяють отримати найвищу ціну. Завдяки тому, що онлайн торги проходять відкрито, у них можуть брати участь більше людей. А чим більше учасників – тим вища конкуренція і ціна.

За результатами пілотного проекту з продажу права оренди сільгоспземель державної власності через онлайн-аукціони, ціна лота зросла на 223% в порівнянні зі стартовою.

Для громад це дуже важливо, бо земля – цінний ресурс, який до тепер передавався за безцінь і збагачувала тіньовий ринок. У «Слузі народу» наполягають, що громада має отримати за землю максимальну ціну, бо це гроші на розвиток, на школи, амбулаторії, дитячі садки і вирішення багатьох інших важливих питань.

Електронний аукціон проводиться публічно. Кожен може бачити як проходять торги. На електронному аукціоні неможливо зробити так, що куми і брати зібралися між собою і за закритими дверима роздерибанили землі. 

Онлайн-торги дозволяють кожному брати у них участь, не залежно від місця перебування, погодних умов, стану здоров’я, чи інших обставин, через які штучно людей можуть не допустити до проведення аукціону. 

Окрім того, одночасно можна приймати участь у кількох аукціонах, якщо в цьому є потреба. В звичайних аукціонах обов’язково потрібно бути фізично присутнім на торгах, тому потрібно організовувати поїздки, представників та довіреності.

Противники електронних торгів – це як правило ті самі люди, які виступали проти запровадження ринку землі. Їм вигідні тіньові схеми, які дозволяють забирати землю за безцінь і отримувати з неї надприбутки. Взяти участь в онлайн торгах набагато простіша, ніж коли їх проводять по-старому. Як правило, оголошення про звичайні аукціони друкують дрібним шрифтом у газетах, які майже неможливо знайти. Прийом документів на такі торги проводять в кабінетах, які чомусь завжди зачинені. Таким чином, за багато років склалася негласна корупційна традиція, за якої аукціони проводять під конкретну люди, а інші учасники – масовка. Звичайний аукціон давно став формальністю, яка просто легалізує корупційні домовленості.

Процедура участі в онлайн-аукціоні буде така ж проста, як наприклад замовити товар в інтернет-магазині. Для цього не потрібно мати диплом Гарварду, чи глибокі знання в ІТ. Насправді противники реформи починають лякати людей складною процедурою, бо хочуть, щоб усе було як колись. Вони розуміють, що зміни незворотні, але продовжують боротися за своє право обкрадати громади.

Закон прописаний так, щоб залучити до торгів максимальну кількість дрібних фермерів. Він передбачає, що площа земельної ділянки сільськогосподарського призначення державної або комунальної власності, яка виставляється на аукціон, не може перевищувати 20 гектарів. Це зроблено для того, щоб дати можливість міцно стати на ноги середньому класу на селі, а не ще більше збагатити агрохолдинги.

Жоден чиновник, жоден політик не зможе втручатися в проведення онлайн-аукціону. Ніхто не може наказати комп’ютеру в одних учасників приймати документи, в інших – ні. В онлайн системі неможливо тиснути на учасників аукціону, провокувати, чи зривати торги. 

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: слуга народу, депутати, Україна
В тему