5 Березня 2021
Новини

Земля громадам: законопроект №2194 парламент розгляне найближчим часом

Земля громадам: законопроект №2194 парламент розгляне найближчим часом

Верховна Рада підготувала до другого читання законопроект №2194, який повертає місцевим радам право розпоряджатися землями за межами населених пунктів. Він внесений в порядок денний сесії і буде розглянутий найближчим часом.

Законопроект, зокрема, передбачає передачу землі державної власності за межами населених пунктів (крім земель, які потрібні державі для виконання її функцій) до комунальної власності сільських, селищних, міських рад.

Переважне право купівлі земельних ділянок сільськогосподарського призначення надається у першу чергу особі, яка має спеціальний дозвіл на користування надрами загальнодержавного значення в межах яких перебуває земельна ділянка. Друга черга – орендарю земельної ділянки

Якщо суб’єкт переважного права не може бути покупцем земельної ділянки, він може передати своє право іншій особі. Така передача можлива лише один раз і реєструється в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Законопроект також встановлює чіткий механізм порядку встановлення і фіксування у Державному земельному кадастрі меж громад.

Органи місцевого самоврядування отримують повноваження змінювати цільове призначення земельних ділянок приватної власності.

Також органам місцевого самоврядування, згідно законопроекту, матимуть повноваження затверджувати детальне планування території за межами населених пунктів.

Законопроект пропонує, крім іншого, і відмовитися від існування спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, із передбаченням існування натомість центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері кадастрової діяльності та геопросторових даних.

З 2002-го року землею за межами населених пунктів розпоряджаються призначені чиновники в кабінетах райдержадміністраціях, або люди з Києва, які взагалі ніколи не були в наших громадах і уявлення не мають як ми живемо.

Через це роками наші землі передавали стороннім людям без врахування інтересів громад.

Цей законопроект не просто передає громадам землі, які опинилися в державній власності. Він повертає людям відібране у них право бути господарями у своїх селах та містах і самостійно вирішувати, що робити з землею  - продавати, чи здавати в оренду. А все зароблене йтиме в бюджет громади, а не в кишені чиновників.

Справжнє самоврядування не можливе, коли люди позбавлені права розпоряджатися землями своїх громад.

Цей парламент нарешті зробить те, що обіцяли, але не зробили усі попередні скликання.

Противники земельної децентралізації, як завжди, скажуть, що люди до чогось «не доросло», «не навчилися», «не будуть знати, що з землею робити». Ми ці байки чуємо уже не перший рік. Це говорять ті, хто блокували децентралізацію, хто завдяки мораторію на землю зміг скупити для себе сотні тисяч гектарів полів, хто хоче, щоб все було як колись, бо так легше наживатися на людях.

Жоден чиновник з Києва не має вирішувати долю полів в конкретному селі на Черкащині, чи на Волині.

«Ніхто не зацікавлений у розвитку територій більше ніж ті, хто на ній живуть. Передаючи землю громадам ми робимо величезний крок вперед до побудови заможних міст і сіл», - запевняють у «Слузі народу».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, депутати, слуга народу
В тему

Останні матеріали