В центрі уваги

Очікування бізнесу щодо макроекономічної ситуації в Україні покращилися

Очікування бізнесу щодо макроекономічної ситуації в Україні покращилися

Як свідчить опитування НБУ про бізнесочікування підприємств, оцінки підприємств щодо власного економічного зростання значно покращилися. Однак очікування щодо інфляції залишаються вище середнього.

У 3 кварталі 2020 року НБУ провів опитування серед підприємств про індекс ділових очікувань. Згідно результатів, показники ще не досягли докарантинної позначки, але вже перетнули середнюоцінку, що говорить про баланс позитивних та негативних думок. Експерти вважають, що підвищення очікувань відбулося завдяки зростанню продажів власного виробництва, інвестицій в техніку та обладнання.

Хоча більшість компаній готові до скорочення обсягів продукції протягом найближчого року, очікування менш песимістичні, ніж за результатами опитування за 2 квартал цього року від НБУ.

Останнє опитування демонструє збереження інфляційних очікувань, а саме, зростання цін. Crezu, сервіс з видач кредитів онлайн на картку в Україні, прогнозує, що в найближчі 12 місяців на українців чекає зростання споживчих цін до 7%, а інфляція буде на рівні від 7.6% до 10% в річному обчисленні.

Crezu виділяє два найважливіші фактори, що впливають на рівень інфляції:

  1. Слабкість національної валюти.

  2. Збільшення витрат виробництва.

Зростання витрат на виробництво обумовлюється не тільки інфляцією, а й зростанням кредитного боргу перед банками. Хоча було введено кредитні канікули, запущена програма легких кредитів для бізнесу під 5, 7 та 9%, багато компаній закрилися або знаходяться в тяжкому фінансовому становищі. У споживчому секторі зменшилася кількість кредитів,  які видають банки, через підвищені ризики, при цьому МФО активно видають гроші до зарплати.

На думку підприємств, у 2021 році гривню чекає нове ослаблення. Згідно з опитуванням НБУ, середнє прогнозоване значення гривні через 12 місяців - 28.99 за долар США. Більше 60% компаній  бачать обмін на значення на рівні від 28.01 до 30 грн. за долар США.

Незважаючи на очікування в скороченні послуг в Україні, щодо власного бізнесу підприємства більш оптимістичні. Компанії сподіваються на загальне зростання, в тому числі за рахунок зовнішнього ринку. Опитування показує, що оптимізм зберігається у всіх секторах економіки за винятком водо- та енергопостачання.

Також покращилися очікування з інвестиційної активності. Кожна 5-а компанія готова збільшити витрати на інвестиції, в першу чергу на обладнання, автомобільну техніку. При цьому компанії мають намір скоротити штат співробітників. Лише 10.2% з опитуваних планують взяти на роботу нових співробітників протягом наступних 12 місяців.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: економіка, Україна, Бізнес
В тему