Ну, яке може бути літо без огірків? Солодких, хрумких і таких корисних?! Але насправді цей незамінний на українському столі овоч прийшов до нас порівняно недавно.
Чому порівняно? Бо в Індії його почали вирощувати понад 6000 років тому! Стародавні індійські тексти згадують про огірок, а його дикі родичі досі трапляються в передгір′ях Гімалаїв. Про це йдеться у газеті «Твій вибір».
У Стародавньому Єгипті огірками харчувалися будівельники пірамід. А в Стародавньому Римі імператор Тиберій вимагав огірків на свій стіл кожен день! Тож підданим не лишалося нічого, як вигадати теплиці і там вирощувати цей смачний овоч.
До Європи огірок потрапив іще в античні часи. Популярності набув у Франції та Англії в епоху Середньовіччя. А до України прийшов, імовірно, з Візантії або через Османську імперію. Відтак у 16 – 17 століттях овоч активно вирощувався на наших землях і став одним із фаворитів на столі.
Колись ним ласували тільки багатії
У давнину, особливо в країнах з прохолодним кліматом, огірки вважалися делікатесом. Бо для їхнього вирощування потрібні були теплиці й парники. Відтак цей овоч могли дозволити собі лише заможні люди та аристократія. У деяких культурах огірок навіть був символом багатства.
Ще у Стародавньому Римі огірки не лише додавали до салатів, а й маринували. У європейській кухні огірки стали основою для приготування борщів та супів, салатів, їх, подібно до кабачків, навіть фарширували.
На українських землях, окрім споживання свіжими, огірки здавна квасили та солили. Бо саме так вдавалося зберігати їх на зиму. А доступним навіть для бідняків огірок став завдяки появі морозостійких сортів.
Омолоджує шкіру та оздоровлює весь організм
Огірок – це не тільки смачний, а й корисний продукт. Він на 95 – 97% складається з води, що робить його чудовим джерелом зволоження організму, особливо у спеку. Цей овоч багатий на вітаміни К, С, групи В (зокрема, В1, В2, В3, В5, В6), а також мінерали: калій, магній, марганець, фосфор та мідь.
Завдяки високому вмісту клітковини огірок сприяє нормалізації травлення та очищенню кишківнику. Калій допомагає регулювати кров′яний тиск, а низький глікемічний індекс робить його корисним для підтримки рівня цукру в крові. Огірок також містить антиоксиданти, які борються з вільними радикалами, сприяючи загальному оздоровленню організму.
У народній медицині огірок здавна використовувався як легкий сечогінний засіб, при набряках, для очищення організму. Його сік вважається корисним для травлення та детоксикації.
А в косметології огірок – справжня зірка! Його використовують для зволоження, тонізації, освітлення шкіри та боротьби з набряками під очима. Огіркові маски допомагають зменшити пігментацію, заспокоїти шкіру після сонячних опіків і надати їй свіжого вигляду.
Почуваєтеся зле – порадьтеся з лікарем
Попри всі свої чудові властивості, огірки, як і будь-який продукт, можна споживати не всім.
Хто страждає від підвищеної кислотності шлунка, гастриту чи виразкової хвороби у стадії загострення, мусить пам′ятати: огірки можуть спровокувати подразнення слизової оболонки. Це стосується і тих, у кого є проблеми з жовчнокам’яною хворобою, адже огірки здатні посилити жовчовиділення.
Через високий вміст в цьому овочі води та легкий сечогінний ефект людям із сечокам′яною хворобою або захворюваннями нирок варто консультуватися з лікарем щодо кількості споживаних огірків, аби не спровокувати руху каменів або не навантажувати нирок. У випадку діареї чи інших розладів травлення від огірків теж краще тимчасово відмовитися, щоб не посилити симптомів.
Тобто головне правило ласування огірками – прислухатися до свого організму.
Декілька цікавих фактів про цей овоч
«Огіркова шкірка» – це унікальна властивість огірка, яка дозволяє йому ефективно охолоджуватися, навіть якщо зовні дуже спекотно, і при цьому зберігати свіжість.
З ботанічної точки зору, огірок – це фрукт, оскільки він розвивається з квітки рослини і містить насіння. Однак у кулінарії його традиційно використовують як овоч.
Найдовший огірок у світі був вирощений у Великій Британії 2023 року. Він сягнув довжини 1 м 13 см 4 мм.
Існують сорти огірків, які не потребують запилення (партенокарпічні), а також сорти з білими, жовтими або навіть круглими плодами! От цікаво: які вони на смак?..
Ніна Грицюк
На фото: це також огірок – рогатий африканський, він поєднує смаки лимона та дині, і його можна виростити на своїй грядці, придбавши насіння в інтернеті
Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.







