Поради

Чи можуть людині з інвалідністю відмовити у соціальній допомозі

Чи можуть людині з інвалідністю відмовити у соціальній допомозі

Наш читач Петро Швець із Житомирської обл. звернувся з таким запитанням: декілька років тому він через хворобу отримав довічно І групу інвалідності (підгрупа Б). Цього року звернувся по соціальну щомісячну допомогу, але дістав відмову. Хоча має на руках довідку з лікарні про свій стан здоров’я. Відтак запитує, наскільки правомірно йому відмовили в допомозі.

Схожу ситуацію прокоментувала юристка Вікторія Гусакова. Про це йдеться у газеті «Твій вибір».

За неправомірну відмову можна покарати

Насамперед треба з’ясувати, яким чином ви, пане Петре, зверталися: усно чи письмово (із заявою), куди ви зверталися, які документи пред’явили.

Ви кажете, що вам відмовили. Юристу важливо розуміти, на підставі чого вам відмовили, яку причину назвали, чи ходили ви за роз’ясненням до органів соціального захисту.

Відповідно до ст. 42 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» (редакція від 01.01.2024), особи, винні у порушенні вимог цього Закону, несуть встановлену законом матеріальну, дисциплінарну, адміністративну або кримінальну відповідальність.

Тобто, якщо вам, пане Петре, безпідставно відмовили й тим самим порушили норми законів, ви можете звернутися до центрів безоплатної правової допомоги, щоб вам допомогли написати скаргу до місцевої ради або до суду щодо бездіяльності працівників тих структур, до яких ви зверталися.

Які виплати передбачає постанова уряду

Людям із інвалідністю І групи (підгрупи Б), яка призначена довічно, соціальна допомога встановлюється, зважаючи на розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (це передбачено пунктом 8 Постанови КМУ «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю і державної соціальної допомоги на догляд» № 261 від 02.04.2005).

Зазначена вище постанова уряду передбачає таку допомогу:

  • 100% – особам із інвалідністю I групи, жінкам, яким присвоєно звання «Мати-героїня», на одну дитину померлого годувальника;
  • 80% – особам із інвалідністю II групи;
  • 60% – особам із інвалідністю III групи.

Відповідно до пункту 12, соціальна допомога призначається особам із інвалідністю – на весь час інвалідності, встановленої органами медико-соціальної експертизи.

Те, чого недоотримав, можна собі повернути

Державна соціальна допомога (в тому числі надбавка на догляд) призначається з дня звернення по її призначення, якщо протягом трьох місяців подано всі необхідні документи. Якщо до заяви подано документи не в повному обсязі, заявнику письмово (у паперовій або електронній формі) мають повідомити про прийняття відповідних документів, а також про документи, які у тримісячний строк необхідно подати додатково, уточнює видання «На пенсії».

Днем звернення по призначення державної соціальної допомоги (в тому числі з надбавкою на догляд) вважається день прийняття заяви з документами. Заява розглядається не пізніше ніж через 10 днів після її надходження з документами.

Варто зауважити, що суми державної соціальної допомоги, призначені, але не одержані своєчасно без поважних причин, виплачуються за минулий час не більш як за 12 місяців перед днем звернення по її отримання.

Таким чином, існує механізм призначення соціальної допомоги. І ви, пане Петре, можете поцікавитися в органах соціального забезпечення, як вам призначено допомогу і коли її очікувати.

Ніна Грицюк

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: інвалідність, Україна, допомога, гроші, юристи
В тему

Останні матеріали