Поради

Українців атакує гепатит А: як його розпізнати й захиститися

Українців атакує гепатит А: як його розпізнати й захиститися

В Україні спалах вірусного гепатиту А, хвороби Боткіна. Це рідкісне інфекційне захворювання печінки. Зазвичай воно успішно лікується, але у важких випадках може призвести до ниркової недостатності. Смертельність хвороби становить близько 0,5%.

Про це йдеться в газеті "Твій вибір".

Спочатку гепатит А був зафіксований у Вінницькій області, а зараз уже є в Івано-Франківській та Тернопільській областях. Голова Національної технічної групи експертів із питань імунопрофілактики Федір Лапій розповів, що причини епідемії поки не відомі, можливо, люди заразилися через воду.

Пане Федоре, чому спалах виник саме у Вінницькій області?

– Розслідування триває, чітких відповідей поки немає, але є кілька версій. Разом з тим, варто розуміти, що вірус гепатиту А нікуди з України3 не зникав, він існує. І лише справа часу, збіг обставин, коли люди, чутливі до цієї хвороби, тобто не мають імунітету, які не хворіли в дитинстві, зустрінуться з вірусом гепатиту А.

Чому наступною стала Івано-Франківська область?

– Головний санітарний лікар Івано-Франківщини Руслан Савчук заявив про відсутність спалаху. Проте загалом гепатит А у нас реєструють щороку в усіх областях. Ця інфекція дуже поширена серед дітей. І характерною особливістю є те, що у переважної більшості дітей не розвивається жовтяниця. Але якщо дорослі не хворіли в дитинстві і потім їх знаходить вірус – виникає жовтяниця.

Чи пов’язані випадки виявлення вірусу у Вінницькій, Івано-Франківській та Тернопільській областях?

– Складно сказати. Це можуть бути абсолютно автономні події, як це відбувається щороку з гепатитом А – люди на нього хворіють, вірус циркулює. Але через Вінницю є великий міграційний потік. Можливо, хтось, десь, з кимось перетнувся на Вінницькому вокзалі або прилеглих територіях (кафе, ринок), побував у гостях, інфікувався, без симптомів приїхав в іншу область, виділяв вірус і передав комусь чутливому, який захворів.

На гепатит А можна хворіти без симптомів?

– Абсолютно. Діти переважно хворіють в дуже легкій формі. У дорослих, навпаки, коли вони зустрічаються з вірусом, розвивається жовтяниця. Тобто йдеться про доволі серйозну форму хвороби, що вимагає звернення за медичною допомогою та, відповідно, встановлення діагнозу. Але Україна належить до територій, де до дорослого віку приблизно3 70% населення мають імунітет.

Людина, яка хворіє без симптомів, може інфікувати інших?

– Так, вона виділяє вірус. Але при цьому й здобуває імунітет.

Чому гепатит А, який більше пов’язаний зі спекотним періодом, спалахнув саме зараз?

– Тому що досить тепла осінь. Це один з варіантів. Для гепатиту А характерний період – це літо та початок осені.

Чи міг загострити ситуацію підрив улітку дамби Каховської ГЕС?

– Ми попереджали, що може бути спалах, проводили навчання і семінари. Адже тоді вода, подібно до повені, затоплювала вигрібні ями, куди міг потрапити збудник від ворога, який ходив туди в туалет. Звідти вірус міг потрапити у водойми, на затоплені городи, а далі при купанні чи вживанні води або продуктів – до рота.  Ми очікували швидшого підйому захворюваності на гепатит А. Але на Херсонщині та Миколаївщині цього, на щастя, не сталося.

Як уберегтися від інфекції?

– Мити руки, не вживати продуктів, при виготовленні яких задіяні людські руки, не купувати продуктів на несанкціонованих3 ринках, там, де є порушення санітарних норм. Мається на увазі, коли вам домашній сир продають поряд з якимось туалетом, наприклад.

Щеплення від гепатиту А є гарантією не захворіти?

– Вакцинація дуже ефективно запобігає гепатиту А, навіть якщо проводиться серед контактних осіб. Вона може зупинити поширення вірусу, якщо зробити її контактним особам (хворому її вже не проводять). У Вінниці зараз контактним особам пропонують вакцинацію від гепатиту А. Вакцина є, але серед людей багато відмов.

Чому?

– Бо люди в Україні радше проведуть хресну ходу або жертвоприношення, ніж підуть на вакцинацію. Побічних дій щеплення від гепатиту А немає.

Які перші ознаки інфікування?

– Зразу хворобу можна й не розпізнати. Симптомами гепатиту А можуть бути розлад шлунково-кишкового тракту. Але це не специфічні симптоми, які бувають і при інших інфекціях. Вже коли з’являється жовтяниця, то виникає підозра на гепатит і є ознака порушення функцій печінки.

Хто найбільш чутливий до вірусу?

– Що старша людина, тим тяжчий перебіг. Якщо не брати до уваги віку, то в зоні ризику люди з серйозними недугами печінки (хронічні гепатити В чи С), вродженими патологіями печінки (хвороба Вільсона), онкохворі та люди, яким трансплантували печінку, а також вагітні.

Які можуть бути наслідки теперішньої ситуації з хворобою Боткіна?

– Я б більше переймався кором, який нам загрожує великим спалахом. Є багато не вакцинованих дітей. Кір передається набагато швидше, ніж вірус гепатиту А. Також продовжує зростати поширення Covid-19. Ввести карантинні обмеження при Covid-19, як раніше, ми не зможемо, а гепатиту А це не потрібно.

Ірина Світляковська

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, хвороби
В тему