Поради

ЯК ЖІНКАМ СПОВІЛЬНИТИ СТАРІННЯ ТА ЗМЕНШИТИ КІЛЬКІСТЬ ХВОРОБ?

ЯК ЖІНКАМ СПОВІЛЬНИТИ СТАРІННЯ ТА ЗМЕНШИТИ КІЛЬКІСТЬ ХВОРОБ?

Мабуть, не знайдеться серед наших читачок такої, яка би не прагнула продовжити свою молодість і красу. А тим більше кожній хотілося б мати менше тих болячок, які приходять із віком.

Яким чином на здоров’я жінки впливає відсутність місячних? Чому згасання дітородних функцій напряму впливає на всі наші органи та системи? І головне – як ми можемо самі собі допомогти? Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

Про це і не тільки ми розпитаємо в лікарки-гінеколога медичного об’єднання ЛМТГ Галини Шагало.

Галино Євгенівно, молодість жінки напряму залежить від кількості в організмі так званих жіночих гормонів. Коли й чому їх стає менше від норми?

– Усе індивідуально, але, як правило, у віці 45 – 47 років у жінки починається гормональна перебудова організму, яку ми називаємо клімакс. Це викликано «згасанням» функцій яєчників та залоз внутрішньої секреції (гіпофіза й епіфіза), які, власне, й відповідають за вироблення основних жіночих гормонів – естрогену, прогестерону, а також чоловічого гормону тестостерону, який відповідає за енергійність, настрій та впевненість у собі.

Скільки часу триває клімакс?

– Початковий його етап – пременопауза – може зайняти від двох до шести років. У цьому періоді місячні стають нерегулярними, з тривалими перервами. До речі, деякі жінки помилково вважають, що на початковому етапі клімаксу репродуктивна система вже не працює. Але це не так, тому варто бути обачними щодо небажаної вагітності.

Ще одна ознака пременопаузи – припливи: жінку кидає в жар (особливо в ділянці обличчя, шиї, зони декольте), з’являється надмірна пітливість, особливо вночі.

Колись активно рекламувалися засоби від припливів. Вони справді помагають?

– Усунути клімакс як природний етап жіночого організму ліки не можуть, а от зменшити симптоми припливів – цілком. Тому якщо жінку десятки разів на день кидає в жар (що особливо часто трапляється на наступному етапі клімаксу – менопаузі), якщо припливи погіршують якість життя, то лікар може призначити препарати (в тому числі – і на рослинній основі – фітоестрогени), які будуть згладжувати симптоми клімаксу.

Зі зникненням місячних у жінок часто з’являється нова проблема гіпертонія...

– І це теж, на жаль, закономірність. Адже одна з характерних ознак клімаксу вже на ранньому етапі – скачки артеріального тиску, особливо в нічний час. Це дуже небезпечно. Тому жінкам у цьому віці варто, не чекаючи гострих станів, придбати тонометр, перевіряти тиск. І, якщо є відхилення від норми, проконсультуватися з сімейним лікарем, при потребі – з кардіологом.

Не можна не згадати і про те, що з настанням клімаксу спостерігається сухість шкіри, слизових очей, рота, піхви. Загострюються проблеми із сечостатевою системою, через що доводиться частіше бігати в туалет. Типовим є також нетримання сечі, навіть під час кашлю чи чханні. Особливо дошкуляє ця проблема на пізніших стадіях клімаксу.

А чому після припинення менструального циклу жінки набирають вагу?

– Річ у тім, що гормон естроген спалює жири. Коли ж його виробляється недостатньо – жири починають відкладатися (найчастіше – на животі, стегнах). Тому жінкам у віці 45+ варто переглянути свій харчовий раціон. Тим паче, що з віком сповільнюється обмін речовин, людина менше рухається і потребує менш калорійної їжі.

Старші жінки погано сплять. Це теж типова проблема в період клімаксу?

– Так, і вона наявна не лише на початковому етапі, а і на пізніших стадіях – менопаузі (це етап, коли від останніх місячних минув рік) та постменопаузі (коли місячні зникли остаточно). Відсутність жіночих гормонів впливає на те, що заснути стає важко, спостерігаються ранні підйоми, погіршується якість сну.

Чому в одних жінок клімакс настає дуже рано (навіть у 40 років), а в інших може з’явитися й у 50-т?

– Головна причина – спадковість. У кожної жінки ще в ембріональному періоді генетично закладається певна кількість фолікулів. Комусь дістається більший фолікулярний резерв, комусь – менший. Чим більша кількість фолікулів, більша кількість яйцеклітин, тим довше працюють яєчники, тим пізніше настане клімакс. Зважаючи на спадковий фактор, можна припустити: якщо в мами клімакс настав пізно, то приблизно в тому ж віці він настане в дочки. Хоча, звичайно, на репродуктивну систему жінки можуть вплинути й неспадкові чинники. Менструальний цикл може збитися або взагалі зникнути після хірургічних втручань  на жіночих органах, хіміо- або променевої терапії, внаслідок жорстких дієт.

А стресу?

– І стресу також. Постійний стрес виснажує яєчники, прискорює загибель яйцеклітин та настання менопаузи. Менопауза може бути більш ранньою, тривалішою, з важчим патологічним перебігом. От зараз до мене приходять на прийом пацієнтки, які переїхали з прифронтових територій. Вони зазнали дуже сильних стресів: бомбардування, обстріли, життя в підвалах. І «жіночих хвороб» у них значно більше, ніж у пацієнток із відносно мирних територій.

Отже, період настання клімаксу залежить від генетичної схильності, психоемоційного стану жінки та харчування?

– І ще я додала б до цього переліку фізичні навантаження. Щоб запобігти патологічним проявам клімаксу або полегшити їхній перебіг, жінка повинна вести активний спосіб життя, займатися спортом –аеробіка, ходьба, йога, будь-що. Але водночас треба уникати надмірних фізичних навантажень, щоденної важкої фізичної праці, які, як і стрес, виснажують яєчники.

Появу яких найсерйозніших проблем зі здоров’ям провокує клімакс?

– У період менопаузи різко зростає ризик розвитку гормонозалежного раку грудей. Тому до 40 років жінці, навіть якщо вона прекрасно почувається, треба щороку робити УЗД молочних залоз. А після 40 років – обов’язково обстежувати груди на препараті, який називається мамограф. Це обстеження оплачується Національною службою здоров’я України. Тож, аби його провести безкоштовно, пацієнтка має отримати електронне скерування від свого сімейного лікаря, гінеколога чи хірурга та записатися в чергу. Медичне об’єднання Луцької міської територіальної громади, де я веду прийом, також проводить мамографію безкоштовно.

Повертаючись до переліку хвороб, викликаних клімаксом, варто назвати також проблему з кістками. Адже з віком жіночий організм усе гірше засвоює з їжею кальцій. А без цього мікроелемента й вітаміну Д кістки стають крихкими настільки, що перелом може виникнути навіть від незначного натиску. Особливо небезпечно, коли внаслідок падіння жінка ламає кульшовий суглоб (той, який у стегні). Бо він погано зростається, і жінка фактично стає прикутою до ліжка. Щоб цього не сталося, варто шляхом лабораторних аналізів щороку перевіряти рівень кальцію та вітаміну Д в організмі і, якщо він низький, – приймати ці препарати у вигляді медикаментів.

За кордоном навіть бабусі мають гарну шкіру, густе волосся. У чому їхній секрет?

– Недостатня кількість гормону естрогену негативно впливає на стан шкіри – призводить до її стоншення та втрати пружності. Шкіра втрачає щільність, через3 що проявляються зморшки, обвисає контур обличчя. Також спостерігається сухість, витончення та зменшення об’єму волосся. Замісна гормонотерапія дозволяє зменшити негативні прояви клімаксу на організм, в тому числі на стан шкіри та волосся. За кордоном жінки для цього часто використовують замісну гормонотерапію, звичним для них є прийом вітамінів та мікроелементів. Наші ж жінки в цьому плані більш насторожені.

У наших аптеках є такі засоби?

– Звичайно. Правда, гормонозамісна терапія коштує не дешево. Щомісяця на купівлю препаратів потрібно витрачати в межах 400 – 600 гривень. І ще наші жінки чомусь бояться приймати гормони, помилково вважаючи, що від таких засобів їх «рознесе».

Хоча насправді в людському організмі є близько 100 видів гормонів і речовин, які становлять гормональний фон. Далеко не від усіх жінка поправляється.

– Так. Але якщо пацієнтка все одно боїться використовувати гормонозамісну терапію чи просто не має на неї грошей, то можна поповнювати свій організм фітоестрогенами, які містяться в продуктах. Це злакові та бобові: квасоля, пшениця, соя, сочевиця, рис, овес, ячмінь, льон; овочі та фрукти: яблука, шпинат, морква, буряк, гранати; кисломолочні продукти: сир, сметана, кефір, йогурти (бажано не солодкі, щоб не набирати зайвої ваги). Благотворно впливають на жіночий організм горіхи (волоські та лісові), сухофрукти, морська риба. Також щодня треба до години проводити на вулиці: ходьба насичує мозок киснем, розганяє кров, усуваючи застійні явища, а прогулянки перед сном допомагають швидше заснути та міцніше спати.

Отож, клімакс неможливо виключити зі свого життя, але скоротити його негативні симптоми й ризики цілком можливо.

Спілкувалася Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: жінки, Поради, Лікарі
В тему