Поради

Covid повернувся: чого нам чекати в новому епідсезоні

Covid повернувся: чого нам чекати в новому епідсезоні

Світом шириться новий штам Covid, якому дали назву «Пірола». Прогнозується, що він може бути ще заразнішим за свого «батька» – штам «Омікрон», а матиме ще важчий перебіг.

Тож про те, які симптоми нового штаму, кому й коли потрібно робити щеплення та як підготувати організм до зустрічі з «Піролою», нам розповість Наталія Максимюк, завідувачка амбулаторії загальної практики – сімейної медицини № 11 Центру первинної медичної допомоги МО ЛМТГ, - пише газета "Твій вибір".

– Наталіє Богданівно, яка нині в Україні ситуація з Covid?

– Ще з першого тижня вересня лікарі почали спостерігати в Україні різкий скачок хворих на коронавірус – до 1200 випадків. При цьому у 200 випадках Covid у людей віком 50+ мав важку форму, що потребувала госпіталізації. Семеро людей, на жаль, померли. За останній тиждень вересня було зафіксовано вже 2128 випадків Covid, 319 хворих госпіталізовані, троє – померли. Станом на 1 жовтня штам «Пірола» в Україні не був зареєстрований.

– У вашій амбулаторії теж фіксуються випадки ковіду? І якщо так – які штами?

– В нашій амбулаторії, яка обслуговує близько 16 тисяч населення, протягом літа не було зареєстровано жодного випадку захворювання на Covid. У вересні вперше виявлено вісім хворих, перебіг легкий, і всі лікувалися амбулаторно. Наш заклад забезпечений експрес-тестами для пацієнтів з підозрою на Covid. Діагностика безкоштовна і швидка: протягом 15 хвилин результат готовий.

Пацієнти, які потребують госпіталізації, теж обов'язково обстежуються на Covid. Який штам виявляють у наших хворих – поки що не знаємо. Адже типування вірусу проводять лише у референс-лабораторії Центру громадського здоров я МОЗ України в Києві, куди періодично і вибірково відправляють позитивні зразки на підтвердження. До цього часу наші пацієнти хворіли на штам «Омікрон». Наразі чекаємо на інформацію від МОЗ.

– Нинішній штам Covid які має симптоми?

– Пацієнти, яким діагностовано Covid у вересні, скаржилися на підвищення температури тіла, виражену слабкість, нездужання, подразнення в горлі, сухий кашель, нежить, головний біль. В одного пацієнта була діарея, а у двох – утрата смаку і нюху.

– За вашими спостереженнями, кого найбільше атакує теперішній штам коронавірусу?

– Переважно хворіють пацієнти з ослабленим імунітетом, які отримують гормоно- або хіміотерапію, променеву терапію, страждають на хронічні захворювання дихальної, серцево-судинної системи, пацієнти з цукровим діабетом, ожирінням, люди, які живуть із ВІЛ.

– Чи треба для підстраховки робити щеплення і чи буде вакцина безплатною, як раніше?

– В осінньо-зимовий період, коли діє фактор переохолодження, а також через скупчення населення, ймовірність зустрітися з вірусом величезна. Додається ще й наявність хронічного стресу – ми живемо в період війни. Тому я вважаю, що вакцинуватись необхідно. Вакцинація не захищає від захворюваності на 100 відсотків, але запобігає важкому перебігу, ускладненню, госпіталізації, а основне – запобігає смерті!

Вакцинація проводиться за рішенням лікаря і бажанням пацієнта. Згідно з інформацією, наданою Головним державним санітарним лікарем України Ігорем Кузіним, на сьогодні українці можуть безкоштовно отримати базовий курс вакцинації двома дозами для дводозних вакцин, однією дозою – для однодозної вакцини, а також бустерну дозу для ревакцинації.

– Чи є вже урядове рішення, коли та як проводити щеплення?

– У Міністерстві охорони здоров я затвердили позицію Національної технічної групи експертів з імунізації та видали наказ від 27.09.2023 року щодо вакцинації проти Covid у 2023 – 2024 роках. Рекомендовано отримати вакцинацію і бустерні дози: першу – не раніше ніж через 5 місяців після останньої вакцинації, другу – не раніше ніж через 6 місяців після першого бустера. Друга бустерна доза рекомендована для пацієнтів із групи ризику: онкологічні хворі, з цукровим діабетом, ожирінням, недугами дихальної, серцево-судинної системи, які живуть з ВІЛ. Аби провакцинуватися, необхідно звернутися до свого сімейного лікаря. Приміром, у нашому закладі на сьогодні є в наявності вакцина «Pfizer».

– І Covid, і ГРВІ, і грип – то все хвороби-«родичі»: мають подібного збудника, схожими є шляхи поширення та перебігу. Отже, для їхнього запобігання діють однакові правила?

– Так. ВООЗ рекомендує регулярно мити руки, уникати скупчення людей, не чіпати руками обличчя, дотримуватися правил респіраторної гігієни (чмихати і кашляти, прикриваючи рот хустинкою або «в лікоть», щоб не заразити людей довкола), часто провітрювати приміщення. Рекомендована дистанція – півтора-два метри. В разі появи симптомів хворий повинен ізолюватися, не займатися самолікуванням, а якнайшвидше звернутись до сімейного лікаря.

Але в боротьбі з мікроорганізмами важливо не перестаратися. Так звана «стерильність» лише шкодить організму людини. Не потрібно дезінфікувати все навколо, навіть для новонароджених. Бо для того, щоб формувався імунітет, організм має контактувати зі збудниками хвороб.

– А як іще можна зміцнити опірні сили організму?

– Насправді імунітет людини залежить від спадковості та способу її життя. І якщо на спадковий фактор нам вплинути не під силу, то свій спосіб життя формуємо самі. Треба просто дотримуватися принципів здорового способу життя.

От почнемо з харчування. Раціон має бути багатим на білкову їжу. Бо завдяки протеїнам утворюються «захисні» клітини крові – імуноглобуліни й лімфоцити. В меню необхідно включити і кисломолочні продукти, квашенину, овочі і фрукти, мед, горіхи. Вживайте продукти, які вирощуються в регіоні вашого проживання, а не заморські. Використовуйте страви, які готували саме ваші бабусі. Не застосовуйте екстремальних дієт, які є справжнім стресом для організму. І пам'ятайте, що куріння та алкоголь знижують захисні сили організму.

Для міцного імунітету потрібен повноцінний відпочинок. Глибокий нічний сон не менше від восьми годин на добу дозволяє нервовій системі відновитись і «підзарядити» імунну систему.

Також нам необхідне помірне фізичне навантаження. Навіть щоденна хода протягом 30 – 40 хвилин поліпшить циркуляцію крові, доставляючи поживні речовини до всіх важливих органів, покращить настрій, знизить артеріальний тиск і рівень цукру в крові, зменшить кількість депресивних думок, зніме напругу.

– Тобто сидіти вдома на дивані чи вулицею їздити на своєму авто або тролейбусом – це шкода для здоров'я?

– Звичайно! Українці, як і більшість жителів розвинутих країн, страждають на гіподинамію, тобто їм бракує фізичної активності. А внаслідок цього – ожиріння. Тому закликаю: не користуйтесь транспортом зайвий раз, ходіть пішки!

Кому дозволяє стан здоров'я – загартовуйтеся. Це може бути обливання або обтирання прохолодною водою, контрастний душ. Потрібно більше перебувати на свіжому повітрі: кисень і сонячні промені стимулюють вироблення життєво важливого вітаміну D, що регулює роботу імунних клітин.

– А якісь рецепти народної медицини запропонуєте?

– У сезон вірусів і застуд на допомогу прийдуть, звичайно, і народні засоби: чай із імбиром, шипшиною, лимоном. 1 – 2 чайні ложки риб'ячого жиру на добу підвищать опірність організму до хвороб, поліпшать обмінні процеси. За призначенням лікаря можна вживати медикаменти-імуномодулятори: екстракт елеутерококу, настоянку радіоли рожевої, кореня женьшеню, насіння лимоннику китайського, ехінацеї.

– В розмові ви згадували, що наш імунітет потерпає від стресу. Як саме?

– Вчені довели, що в період стресу організм стає вразливішим до інфекцій, бо гормон стресу – кортизол – пригнічує білі кров'яні тільця, роблячи організм практично беззахисним перед обличчям вірусної загрози.

Тож людям, яким не під силу опанувати свої хвилювання, тривожність, можна спробувати заспокійливі чаї з ромашки, меліси, м'яти. Хто має можливість – займайтеся медитацією, йогою. Намагайтеся частіше посміхатися, попри важку ситуацію – знаходити хоч щось хороше в житті. Адже щирий сміх знижує кількість гормону стресу в організмі і навіть збільшує кількість білих кров яних тілець, які борються з інфекціями.

Поліпшити настрій допомагає щоденне заняття улюбленою справою – хоча би по одній-дві години. Це може бути догляд за квітами чи садом, читання книги чи перегляд хорошого фільму. Оточуйте себе позитивними людьми, спілкуйтеся з ними. Не «зависайте» у ґаджетах! А ще – оберіть сімейного лікаря, педіатра, якому довірите своє здоров'я, – він допоможе вам не захворіти або подолати хворобу якнайшвидше.

– Дякую за слушні поради.

Спілкувалася Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: коронавірус
В тему