Поради

Види і характеристики керамічної плитки

Види і характеристики керамічної плитки

У квартирі оформлення деяких приміщень вимагає застосування матеріалів, що мають не тільки естетичний вигляд, але і володіють високою практичністю і легко піддаються прибиранню.

Даним побажанням відповідає керамічна плитка. Тривалість використання цього матеріалу зі збереженням привабливого вигляду багато в чому обумовлена правильністю підходу до його вибору.

Керамічна плитка дуже затребувана і широко застосовується в силу притаманних їй достоїнств:

Антистатичність. Керамічна плитка, завдяки хімічному складу і структурі, перешкоджає скупченню електричних зарядів і в сухому стані не служить електропровідником.

Пожежна безпека. Керамічна плитка входить в лінійку негорючих матеріалів. При високих температурах і в безпосередній близькості до відкритого полум'я вона не займається, не руйнується і не виділяє токсичних речовин.

Екологічність. Керамічна плитка нешкідлива для людини і природного середовища завдяки входженню до її складу природних компонентів (піщані, глинисті, шпатові породи, окис металів).

Біологічна стійкість. Структура і склад матеріалу не сприяють розведенню на поверхні плитки дрібних комах, бактерій та інших мікроорганізмів.

Вологонепроникність. Керамічна плитка не поглинає вологу і перешкоджає її пропусканню до матеріалів самих конструкцій. Не втрачає зовнішнього вигляду під впливом води.

Хороша теплопровідність. Керамічна плитка за короткий час нагрівається і досконало підходить для обробки поверхонь сучасних опалювальних систем типу «тепла підлога».

Висока зносостійкість. Поверхневий шар плитки не руйнується від впливу абразивів і хімічних речовин.

Морозостійкість. Керамічна плитка підходить не тільки для оформлення простору приміщень, а й оздоблення фасадів, терас, альтанок і балконів.

Простота прибирання. Очищення поверхні керамічної плитки не вимагає застосування сильнодіючих хімічних засобів. Досить очищення від жиру і регулярного миття звичайною теплою водою.

Будь-який оздоблювальний матеріал характеризується, перш за все, механічною міцністю. Для керамічної плитки цей критерій є комплексним і включає в себе наступні параметри:

Клас зносостійкості

З п'яти класів зносостійкості для квартири оптимально підходять:

PEI 1 - для санвузлів і спальних зон;

PEI 2 - для спальних зон, ванних кімнат, гостьових, лоджій;

PEI 3 - для кухонних зон, прихожих і балконів.

Морозостійкість

З восьми груп для квартири оптимально підходять:

для ванних кімнат, кухонних зон, лоджій або балконів - з поглинанням вологи до 3% (AI, BI) або 6-10% (AII і BII);

для коридорів, гостьових і спальних зон - з поглинанням вологи більше 10% (AIII і BIII).

Хімічна стійкість

Для обробки простору житлового приміщення з п'яти класів найбільш підходять «А» і «АА».

Спосіб виготовлення

Для внутрішнього оздоблення приміщень використовується плитка з емалевою поверхнею, гладкою текстурою і низькопористою структурою. Така керамічна плитка в умовах промислового виробництва виготовляється методом пресування (клас B).

Твердість

Характеристика стійкості поверхні емалі керамічної плитки (перевірена в тестових умовах способом навмисного дряпання природними мінералами) для квартири повинна знаходитися в межах від 3 (кальцит) до 9 (корунд).

Сорт

На сортамент керамічної плитки вказує відсоток наявності браку (включаючи подряпини і мікровідколи):

не більше 5% - 1 сорт, упаковка маркується червоним кольором;

від 5 до 25% - 2 сорт, упаковка маркується синім кольором;

понад 25% - 3 сорт, маркується зеленим кольором (на реалізацію через торгові мережі, як правило, не поставляється).

Різновиди і дизайн керамічної плитки

До складу сировини для виготовлення керамічної плитки входить червона або біла глина. При цьому плитка з білої глини відрізняється більшою міцністю і довговічністю.

Відмінність між керамічною плиткою

Виходячи з показників міцності і зовнішнього вигляду керамічна плитка ділиться на кілька різновидів:

Фарфоро-керамічна

Вона здатна витримувати умови негативних температур і підвищеної вологості в супроводі з протікання. Саме тому даний матеріал зазвичай використовується в якості підлогового покриття в таких місцях, як ванні кімнати і кухні, гаражні споруди і підвальні приміщення.

Фарфоро-керамічна плитка має гладку поверхню, по щільності ідентичну скляній, без декоративного емалевого покриття. Добре очищається від забруднень. Виробники добиваються високих характеристик міцності цієї плитки за рахунок її дизайну. Вибір кольорів такої плитки досить обмежений.

Глазурована під тиском

Це звичний багатьом керамічний кахель. Шар глазурі з рідкого скла, нанесеної на пористу поверхню, надає плитці естетичний блиск і привабливий вигляд і підвищує її стійкість до руйнувань. Використовується в облицюванні стін і підлоги. У продажу є багатий вибір цього матеріалу з напівпрозорою або непрозорою емаллю, глянсовою, матовою і рельєфною текстурами.

Плитка, що пройшла подвійне випалення

В результаті технології подвійного випалу плитка має ідеально гладку текстуру і майже дзеркальний глянець. Широко використовується в облицюванні стін і підлоги.

Клінкерна плитка

Даний матеріал, в силу особливостей технології виготовлення, випускається з нерівною крайкою. Застосовується для обробки підлог, стін, а також камінних груп. Неоднорідна по своїй текстурі поверхня може імітувати цегляну кладку, натуральний камінь або дерево.

Глазурована або без глазурі, вона надає інтер'єру благородну або екстравагантну аристократичну естетику. За допомогою клінкерної плитки в інтер'єрі можна легко створити елементи дизайну в стилях «лофт», «кантрі», «неоготика», «мінімалізм» і звичайно «хай-тек».

Плитка Котто

Характерною рисою такої плитки є нерівність текстури поверхні і кромок. У більшості випадків має натуральні відтінки.

Нанесення емалевих принтів і гравіювань на її поверхню здійснюється тільки ручним способом або промальовуванням. Підкреслено індивідуальний дизайн кожної колекції плитки Котто бездоганно вписується в інтер'єри етнічного та сільського стилів. Ця плитка широко використовується для обробки підлог.

Керамограніт

Завдяки високому рівню міцності незамінний в приміщеннях великої прохідності. Для внутрішнього оздоблення житлових об'єктів частіше використовується в приміщеннях великої площі (холи, гостьові зони).

Лицьова поверхня керамограніта для житлових приміщень може мати матову або ідеально поліровану дзеркально-глянсову текстуру. Такий матеріал, як правило, має більші розміри, аж до великоформатних, і випускається як для шовного, так і безшовного укладання.

Керамічна плитка має різноманітні відтінки і принти, включаючи нанесення зображень способом фотодруку, і добре компонується з бордюрними і декоративними елементами.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Інтер'єр
В тему