Поради

Поролон: види, властивості, застосування

Поролон: види, властивості, застосування

Поролон – повсякденна назва пінополіуретану. Область застосування цього матеріалу, без перебільшення, охоплює всі сфери діяльності людини. М'яку синтетичну піну з чудовими ізоляційними властивостями, високими показниками еластичності і повітропроникності, використовують:

У меблевому виробництві. Поролон незамінний при виготовленні м'яких меблів від економ класу, до особливо комфортних моделей. Крісла, дивани, стільці, матраци – виготовлення цих предметів інтер'єру неможливо без цього універсального матеріалу.

В будівництві. Утеплювальні, ущільнювальні ізоляційні матеріали.

Варто відзначити використання поролонових виробів при обробці приміщень для поглинання звуків. Установка акустичних пасток і звукопоглинальних матів значно знижує рівень зовнішнього і внутрішнього шуму в приміщенні.

У виробництві спортивних товарів. Спортивний інвентар, мати різної твердості і товщини, використання обрізків поролону для наповнення стрибкових і страхувальних ям.

- текстильна, взуттєва промисловість;

- автомобільне виробництво;

- виготовлення іграшок;

- медицина;

- виробництво побутової техніки.

Пінополіуретан повсюдно використовують в якості захисного, пакувального матеріалу.

Поява нових матеріалів з схожими характеристиками не знижує його популярність, а новітні розробки істотно поліпшують його основні характеристики.

Основні параметри

1. Щільність. Важливий показник, багато в чому визначає інші характеристики готового продукту: жорсткість, зносостійкість, здатність відновлювати первинну форму. Вказує кількість матеріалу (кг), яке міститься в одному кубічному метрі.

2. Жорсткість (напруга стиснення). Це величина зусилля, необхідного для стиснення поролону на 40%, вимірюють в кПа.

3. Залишкова деформація. Характеризує здатність виробу зберігати форму, розмір. Стиснутий на 50% зразок витримують при встановлених вологості, температурі і вимірюють відхилення від первісної форми після припинення зовнішнього впливу. Підвищення щільності знижує величину залишкової деформації.

Ринок пропонує велику різноманітність форм, видів, марок пінополіуретану:

1. Листовий.

Поролон прямокутної форми, товщиною від 5 до 1000 мм виробники поставляють в стандартній нарізці, або відповідно до індивідуальних вимог замовника.

2. Рулонний.

Бобіни різної ширини зручні в застосуванні, товщина матеріалу до 30 мм. Крім звичайного, виробники пропонують рулонний поролон, виконаний на підкладці з тканини, синтетичних матеріалів.

3. Блочний.

Цей вид поролону відрізняє жорстка непориста поверхню (до обробки). Крім кубічних, даний вид поролону заливають у форми різної конфігурації. Після охолодження матеріал набуває однорідної структури.

4. Акустичний.

Поставляють у вигляді окремих панелей двох типів: з рельєфом і без рельєфу. Панелі мають різну форму, забарвлення, розміри. Крім власних властивостей, значне підвищення коефіцієнта звукопоглинання забезпечує фігурність поверхні.

М'який, еластичний матеріал з дрібними порами, поролон викликає певні труднощі при необхідності надати йому задану форму. У промисловості, до недавнього часу, використовували відрізні преси. Створення фігурної матриці, необхідне при даному видові обробки, впливало на збільшення собівартості кінцевого продукту.

В даний час великого поширення набули лазерні верстати. Нові пристрої значно розширюють застосування пінополіуретану за рахунок можливості нарізки виробів складної конфігурації без істотного збільшення трудомісткості. Лазерне різання проводиться безшумно, швидко, тверді відходи в процесі нарізування не утворюються.

Пінополіуретан володіє високим ступенем поглинанням, він добре поглинає рідину, пил, грязьові мікрочастинки. Висока пористість дозволяє значно зменшувати обсяг матеріалу при транспортуванні. Однак слід звернути увагу, що після розпакування, поролон частково втрачає заявлені властивості. Для збереження своїх характеристик, ППУ при пакуванні краще не піддавати значним стисканням.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Ремонт
В тему