Поради

Чому в Україні так стрімко дорожчають продукти?!

Чому в Україні так стрімко дорожчають продукти?!

Причина ховається насамперед у рекордному рості тарифів на газ та електроенергію для бізнесу. То чого ж нам чекати далі?

50 гривень за куб газу

Бізнес шокований!

У січні «Нафтогаз» продавав підприємствам блакитне паливо майже по 50 гривень за метр кубічний, а в лютому – по більш як 40 гривень! І якщо ви думаєте, що проблеми бізнесу вас не повинні хвилювати, то глибоко помиляєтеся. Адже така драконівська вартість блакитного палива витягує гроші з гаманця абсолютно кожного українця, який платить за комунальні послуги (газом ми гріємо приміщення та гарячу воду), за хліб (близько 20% вартості буханки становить газ), за молокопродукти, яйця та м’ясо (більше ніж 10% від ціни – то витрати на газ), за тепличні овочі.

Аби населення не піднялося на газовий бунт, влада розпорядилася за пільговими цінами продавати газ тим підприємствам, які виготовляють соціально важливу продукцію. Але так триватиме лише до травня. А далі як для бізнесу, так для населення вартість блакитного палива зросте в декілька разів!!! І це на фоні стабільно мізерних пенсій і зарплат.

Не краща ситуація з електроенергією

Через рекордно низькі запаси вугілля в Україні не можуть належно працювати теплоелектростанції. Дозакупляти вугілля зараз теж не варіант, бо воно, як і газ, стрімко подорожчало.

Наразі ціни для населення стримуються в ручному режимі.

«До 30 квітня 2022 року в Україні діятиме фіксована ціна – 1,44 грн за 1 кВт/год. для домогосподарств, які споживають до 250 кВт/год. на місяць. Ті ж, хто споживає більше, платять 1,68 грн, – зауважила експертка з питань ЖКГ Кристина Ненно. – Але після закінчення опалювального сезону тарифи на електроенергію в Україні зростуть. Ті, хто споживає менше за 250 кВт/год., платитимуть 1,73 – 1,8 грн за 1 кВт/год. Для тих, хто перевищує ліміт, вартість становитиме від 2,02 до 2,10 грн.

За словами Кристини Ненно, в наступні роки ціна на електроенергію зросте на 20 – 45% для побутових споживачів і на 50 – 70%  – для бізнесу. У 2023 році ті, хто споживає менш як 250 кВт/год., платитимуть 2,08 – 2,25 грн за 1 кВт/год. Ті, хто перевищує показник, – 2,42 – 2,62 грн 1 кВт/год.

У 2024 році тарифи на електроенергію можуть мати такий вигляд: 2,50 – 2,81 грн за кВт/год. – до 250 кВт/год. на місяць та 2,90 – 3,27 кВт/год. грн – понад 250 кВт/год. на місяць.

Основною причиною такого невпинного подорожчання світла експерти називають необхідність привести цей тариф до економічно обґрунтованого рівня. Мовляв, у європейських країнах він уже зараз значно вищий.

Але чи по кишені будуть такі тарифи простим українцям? Тим паче, що так само, як із газом, ціни на світло автоматично спровокують подорожчання товарів та послуг першої необхідності. До прикладу, в тарифі за водопровідно-каналізаційні послуги складова вартості електроенергії становить 40% вартості. А холодна вода через це має здорожчати орієнтовно на 30%.

Навіть друк газет напряму залежить від електроенергії. За січень наша редакція отримала просто космічні платіжки за світло. І владу не хвилює, як за таких умов працювати колективу й водночас не підіймати цін на газети для пенсіонерів із їхніми мізерними пенсіями.

Головний редактор однієї з популярних всеукраїнських газет зізнався: коли отримав січневу квитанцію за газ та світло, то просто впав у відчай. Бо за таких цін доведеться просто закривати редакцію.

Який же вихід?

Наперед закупити газ улітку, коли традиційно вартість палива падає, можуть собі дозволити далеко не всі підприємства. Бо для цього треба мати чималу суму вільних коштів.

Перейти на альтернативні види палива – маєш для того замінити все обладнання. Тобто вкласти мільйони. А де їх узяти і чи окупляться такі капіталовкладення? Не відомо.

Відтак у ситуацію зобов’язана втрутитися держава.

«Собівартість газу внутрішнього видобутку у нас, за різними оцінками, становить максимум 12 гривень за кубометр. А продають його за 50 гривень. Держава має на такі речі реагувати», – заявив Олександр Тараненко, перший віцепрезидент Всеукраїнської асоціації пекарів.

«Необхідно розробити та впровадити програму підтримки молочної галузі. У Європі, до речі, все молоко дотується державою. Зараз молочарям вийти у плюс можна, якщо вартість газу матиме до 20 гривень за кубометр, а ціну на сировину – мінус 7%», – прокоментував нинішню ситуацію Сергій Вовченко, голова наглядової ради компаній «Молочний альянс».

Керівник української аграрної конфедерації Леонід Козаченко вважає, що держава має взяти приклад із країн ЄС і знизити податок на додану вартість для харчової промисловості, аби таким чином сприяти подешевшанню продуктів харчування, які є соціально значущими. Для порівняння, в нас ПДВ становить 20%, а в Європі – 5 – 7%.

Ще один варіант – знизити апетити мереж супермаркетів, які встановлюють по 30% націнки, а варто було б на соціально значущі продукти обмежити націнку в 15%.

Що ж до електроенергії, то тут найбільш прийнятний варіант – дво- і тризонні лічильники. Хоча, звісно, кардинально ситуації цим не зміниш.

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, продукти, ціни, економіка, магазин
В тему