Поради

Звідки в людини береться імунітет та як нас дурять виробники ліків

Звідки в людини береться імунітет та як нас дурять виробники ліків

Імунітет – це не просто частинка організму, яка захищає нас від вірусів. Це одна з ключових систем, яка регулює всі процеси всередині нас. І саме від неї залежить наявність чи відсутність будь-якого хронічного захворювання, зокрема й раку.

Як він розвивається? Чи зміцнюють його вітаміни? А які поширені методи лікування можна вважати злочином? Про це і не тільки – в проєкті «Ходять чутки» розповіла вчена-імунолог Дарина Карташова-Еберц.

– Звідки в організмі з’являється імунітет?

Імунітет є вроджений – це той, який у нас є з перших днів життя. Його можна «побачити» завдяки здачі аналізу крові. В усіх людей він приблизно однаковий і лишається так протягом усього життя.

А є ще набутий імунітет (так званий адаптивний). Він формується з Т-лімфоцитів і В-лімфоцитів. Коли людина зустрічається з тим чи іншим збудником хвороби, то лімфоцити, як поліцейські, кидаються ліквідовувати цей вірус чи бактерію, запам’ятовують, як саме їм вдалося перемогти «порушника», і під час усіх наступних зустрічей діють уже швидко та ефективно. Таким чином набутий імунітет у кожної людини різний і залежить від того, чим людина заражалася протягом життя.

– Щоб виробити в собі хороший адаптивний імунітет від, скажімо, грипу чи ГРВІ, скільки разів треба ними перехворіти?

– Коли дитина приходить у дитсадок і її лімфоцити починають знайомитися з різними видами вірусів та бактерій, то нормою вважається хворіти до 14 разів на рік. В наступні роки дитини хворіє все менше. А коли приходить до школи – вже має більш-менш нормальний імунітет від найпоширеніших збудників хвороби.

Якщо ж дитина не відвідувала дитсадка, то період «тиждень хворий – тиждень здоровий» розпочнеться в перший рік навчання в школі. Тобто кожна людина має пройти цей етап.

Для дорослої людини нормою вважається до трьох-чотирьох разів на рік хворіти на ГРВІ (до уваги береться лише значне погіршення стану здоров’я, із суттєвим підвищенням температури, а не просто закладеність носа чи легке лоскотання в горлі).

– Якщо хворіти – це природно, то чому саме в холодну пору року це стається найчастіше?

– Коли ми дуже змерзли, то судини на слизових поверхнях у носі, роті, горлі дуже звужуються. Через це до слизових тяжко дістатися клітинам імунітету. І от коли в цей критичний період у наші рот чи ніс проникне вірус від іншої людини, він стане господарем становища, почне швидко розвиватися і спровокує появу нежитю, свербіння в горлі та інших симптомів ГРВІ.

Додайте до цього, що в холодну пору року приміщення рідко провітрюються (а сухе тепле повітря – ідеальне середовище для вірусів). Люди, ховаючись від холоду, у великій кількості скупчуються в таких приміщеннях. Тож достатньо одній хворій людині чхнути чи кашлянути, аби вірус розлетівся на три-п’ять метрів довкола і десь близько вісім хвилин зависав у повітрі та проникав у носи та горло людей, які попередньо промерзли та, відповідно, послабили свій імунітет.

Ну, і ще одна причина – дефіцит узимку вітаміну Д, який ми отримуємо, перебуваючи на сонці.

– Чи означає це, що в холодну пору року, аби рідше хворіти, варто приймати комплекс вітамінів і мінералів?

– Той же вітамін Д можна приймати для профілактики. Але яку саме дозу – визначити може тільки лікар. Бо самолікуванням ми можемо ще більше нашкодити, ніж би нічого не приймали. Що ж до інших вітамінів і мінерів, то покращити опірність організму допомагають залізо, цинк. Але чи справді вам не вистачає цих елементів, сказати можуть лише аналізи.

Крім цього, прийом уже готових вітамінів і мінералів не завжди дає бажаний результат. Краще поповнювати їх запаси природнім шляхом – із їжею. Бо в продуктах ці вітаміни і мінерали вже поєднані з іншими мікроелементами, краще вступають в реакцію з рідинами та газами нашого організму і завдяки цьому краще засвоюються.

– Зараз активно рекламують препарати з інтерфероном, які, мовляв, миттю позбавлять нас від грипу та застуди?

– Про застуду ми вже говорили: її причина не в холоді як такому, а у вірусі, який проник в період переохолодження.

Проти ГРВІ (тобто вірусних інфекцій) ліків немає. Всілякого виду пакетовані чаї, шипучки й подібне, які виробник закликає «приймати при перших проявах застуди та грипу, аби на ранок одужати», то всі вони містять звичайний парацетамол, протиалергічні елементи. Завдяки цьому знімуть закладеність носа, понизять температуру. Але вони точно не борються з вірусом.

Щодо грипу, то він лікується всього двома препарати. Вони ефективні лише протягом 24 годин від появи перших симптомів.

А от щодо інтерферону та інших імуностимуляторів, то я категорично проти. Бо так: інтерферон – це «головнокомандувач» у війні з вірусом. Але його можна вводити лише людям із серйозними патологіями. Призначати інтерферон може тільки лікар і лише пацієнтам із дуже серйозними захворюваннями (тобто не з грипом чи ГРВІ). Після введення інтерферону стан людини різко погіршується (жар, ломота в тілі, безсилля – це якраз робота інтерферону, який змушує весь наш організм зосередитися на боротьбі з вірусом чи бактерією).

Тож мене не те що дивує – обурює, коли лікарі приписують дітям або дорослим вставити в задній прохід свічку з інтерфероном. По-перше, в прямій кишці він погано всмоктуються. По-друге, він не піднімає рівня інтерферону в крові. То навіщо призначати те, в ефективності чого ти, лікарю, не переконався?

У Франції, де я зараз проживаю, для людей був би шок від реклами «Дайте дитині інтерферон – і забудете про застудні захворювання». За кордоном, коли в дитини ГРВІ, їй збивають температуру ібупрофеном чи парацетамолом, дають пити чай із лимоном чи імбиром і чекають, доки імунітет переможе віруску, й дитина природним чином одужає. А те, що відбувається в країнах пострадянського простору, – це просто бізнес, мета якого – якнайбільше заробити грошей на довірливих людях.

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, медицина, лікування, імунітет
В тему