Поради

Де і що краще сіяти та садити або Чому потрібна сівозміна

Де і що краще сіяти та садити або Чому потрібна сівозміна

Коли за вікном завиває хурделиця і тріщать морози, саме час подумати про те, Де і що краще сіяти та садити.

– Ще наші предки зауважили, що необхідно проводити сівозміну, тобто в правильній послідовності сіяти та саджати городні рослини, – розповідає агроном із Луцька Василь Шимчук. – Роль сівозміни є дуже великою, адже вирощування однієї культури на одному і тому ж місці дуже швидко призводить до погіршення умов розвитку рослин і, відповідно, до зменшення урожаю, а також спричиняє виснаження і збідніння ґрунтів, що називається їхньою втомою. Також якщо на одному місці сіяти та саджати одну культуру декілька років поспіль, то в ґрунті накопичуються різноманітні шкідники, збудники хвороб, які притаманні для рослин того чи іншого роду. Ось наведу такий приклад – якщо на одній ділянці тривалий час вирощувати лише капусту, то з часом відбудеться закислення ґрунтів, а на іншій, де кілька років поспіль саджали цибулю, підвищиться кількість нематод у ґрунті. Звісно, бувають випадки, коли ту чи іншу культуру можна сіяти на тій одній і тій же ділянці, але це лише в тому випадку, коли вона в ґрунті не залишає після себе шкідників, збудників хвороб та рослинних паразитів, які наступного року призведуть до зниження урожаю.

Вплив «попередників» на ділянці є дуже великим і проявляється через зміну тих чи інших властивостей ґрунту, розпушенням його або ж ущільненням, а також збагаченням чи виснаженням його мінеральних чи органічних речовин. Тому дуже уважно слід підходити до вибору культури, яку заплановано сіяти наступного року. І при цьому обов’язково пам’ятати, що саме на цьому місці росло раніше, тобто повинне бути чергування культур. 

– Коли мова йде про присадибну ділянку, то для дотримання сівозміни варто розділити ділянку на три частини, – радить Василь Володимирович. – На першій сіють городину – капусту, огірки, кабачки, на другій – картоплю, а на третій – помідори, столовий буряк, петрушку, цибулю, горох, квасолю. А наступного року ті культури, які росли на першій ділянці, висівають на другу, картоплю саджають, відповідно, на третю, а помідорам, столовому буряку та іншому «товариству» відводиться перша ділянка. Це сприятиме гарним урожаям та перешкоджатиме ґрунтовтомі. Сьогодні дуже часто господарі рік за роком висівають цукрові буряки на одній і тій же ділянці. Однак цього в жодному разі не варто робити, адже в ґрунті після першого року вирощування буряків залишаються токсичні речовини, які виділяє їхня коренева система. І тому вони дещо гнітюче діють на наступні посіви буряків. Тому досить часто можна спостерігати, як рослини з кожним роком розвиваються все гірше і гірше, що, зрештою, призводить до виродження. Також це пов’язано з тим, що одні культури вбирають поживні речовини і вологу з ґрунту активніше, а інші – менш.

Найкращим попередником для будь-яких овочевих культур є бобові. Адже саме вони за рахунок накопичення в бульбочках на коренях азоту збагачують ним ґрунт, що дуже важливо для тих рослин, які ростимуть після бобових. Не можна на одному місці сіяти культури, які належать до однієї родини, наприклад помідори після картоплі. Також варто чергувати ті культури, у яких коренева система є розвиненішою з тим, у яких вона є поверхневішою, оскільки перші культури добувають поживні речовини з більшої глибини.

– Слід пам’ятати, що ті культури, які мають триваліший термін дозрівання, на тій самій ділянці можна висівати не раніше, ніж через три роки, а для моркви, петрушки, буряків та гороху цей час ще збільшується, оскільки вони погано реагують на виділення власних кореневих систем, – каже агроном. – А найкраще ще взимку спланувати, що і де саджати та сіяти, щоб весною не марнувати часу. До того ж варто врахувати і те, що на ділянці, яка підживлена гноєм, доцільно висівати всі види капусти, огірки, помідори, лук-порей та інші культури, які активно споживають поживні речовини.

Ксенія Фірковська

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, сільське господарство
В тему