Поради

Як затримати сніг для урожаю

Як затримати сніг для урожаю

В лютому, коли лютує хурделиця та тріщать морози, час подбати про те, як правильно захистити осінні посіви, які, разом з квітами та багаторічними овочевими культурами, часто страждають від низьких температур.

– Основне завдання городника в цей час – зроби усе для того, щоб на ділянці накопичити якомога більше снігу, – розповідає агроном із Рівного Роман Шевчук. – Його слід буде використати для захисту рослин. Зокрема, чим більше буде снігу, тим кращою буде зимівля для суниць, газонної трави та ряду багаторічних квітів. Однак доволі часто буває й так, що на окремих ділянках, особливо коли мова йде про підвищення, пагорби, вітер здуває сніг, інколи навіть оголюючи землю. Тому саме таким ділянкам, у випадках, якщо мова йде про невеличкі ділянки біля дачі або будинку, слід приділити більше уваги. Для цього слід накидати туди якомога більше снігу, а тоді ще й пройтися по ньому, щоб ущільнити.

Буває й так, що доводиться вдаватися й до інших заходів щодо снігозатримання. Одним із найпростіших і найпоширеніших є розташування з підвітряної сторони перепон для вітру. Це можуть бути снігові щити, шматки фанери або пластику, які ставлять на ділянці. Також впоперек панівних вітрів можна протоптати стежки. Усе це стане своєрідними накопичувачами для снігу, який випадатиме і збиратиметься біля перешкод. Впоперек напряму основних вітрів можна насипати снігові вали.

– Про снігозатримувачі можна подбати і восени, – радить агроном. – Для цього слід залишити рядок-два кукурудзи, з якої обірвали качани. Її стебла не лише затримуватимуть сніги, але і захищатимуть посіви від вітрів. Коли мова йде про великі ділянки, то варто подумати про живі загорожі. Наприклад, посадити липи, ясени, горіхи або інші декоративні культури, які стануть своєрідною прикрасою ділянки, а також приноситимуть користь. Коли на ділянці є теплиця, то після сильних снігопадів необхідно оглянути дахи і, якщо там зібралося багато снігу, обов’язково поскидати його.

Також в цей час потрібно захистити дерева, особливо, молоді. Для цього їхні стовбури обгортають соломою і зв’язують мотузкою або дротом. Що також служитиме і захистом від гризунів. А щоб вберегти кореневу систему від підмерзання – навколо стовбура слід покласти гною, який зігріватиме землю і не дасть морозу зашкодити корінню.

Ксенія Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, сільське господарство
В тему