Поради

За що точно не треба почувати себе винним

За що точно не треба почувати себе винним

Почуття провини може отруювати життя протягом довгого часу, і приємного в цьому дуже мало. Психологи впевнені, що причин, щоб дійсно відчувати себе винним, не так вже й багато, а ось що дійсно не повинно викликати це відчуття, читайте у цьому матеріалі.

Ви не зобов'язані виправдовувати чужі очікування

Все починається в сім'ї, коли батьки спочатку очікують, що ми будемо вчитися саме так, як хочуть вони, і закінчуючи вимогами жити так, як їм бачиться найкраще. Вирощене в таких умовах почуття провини починає супроводжувати людину і в відносинах, в такій ситуації дуже легко потрапити «лапи» аб'юзера, тому важливо вчасно зрозуміти, що ви не зобов'язані жити за чиїмись правилами, нехай це й найближчі люди. Ви унікальні у своєму роді і вільні робити те, що вважаєте за потрібне, без огляду на чужу думку.

Вам може щось не подобатися

Контролюючий партнер практично завжди буде вам вказувати на вашу неправоту в чому би не було. З часом у таких відносинах ви буквально втратите право голосу і не будете в стані висловлювати свою думку. А відчуття провини за те, що ви висловили своє ставлення до людини або ситуації, формується неймовірно швидко. Важливо вчасно зрозуміти, що поряд з вами людина, яка точно не сприятиме вашому душевному комфорту, а для цього не бійтеся піти проти її думки, адже у вас є своя.

Не соромтеся своїх бажань

Не секрет, що в суспільстві прийнято дотримуватися стандартних схем, чи то професійні, чи особисті прагнення, і якщо хоча б трохи відхилитися від цього шляху, є ризик нарватися на жорстке несприйняття, яке в майбутньому і ви будете формувати. Не відповідаєте «програмі». І знову ж таки, всі бажання і мрії індивідуальні, як і кожен з нас, тому не варто накручувати себе через неприйняття ваших думок іншими людьми. Є правило — кожна людина сама вирішує, як жити і про що мріяти, і з цим ніяк не можна посперечатися.

Ваш вільний час — ваша справа

Ще одна популярна ситуація, коли ми нерідко відчуваємо себе винними — як ми проводимо вільний час. Як ми вже говорили, багато хто з нас схильний дотримуватися чужої думки, звідси і виникає гнітюче почуття, що ви живете якось не так, так і відпочиваєте теж неправильно. Захотілося провести день у повному неробстві? Будь ласка! Хочеться цілий день гуляти? Не питання. І ніхто не в праві вас за це присоромити.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: психологія, цікаво знати, відпочинок
В тему