Поради

Чому восени і взимку так важко працювати: поради психологів

Чому восени і взимку так важко працювати: поради психологів

Восени і взимку складно встати з ліжка — всьому виною короткий світловий день. Розповідаємо, чому наука вважає, що в холодний час треба жити і працювати по-іншому.

Відчувати спад працездатності восени і взимку — нормально. Дорога до офісу через сніг і вітри перетворюється на випробування. Повертатися додому по сутінках все важче і важче. Ну а гірше за все — вставати, коли за вікном непроглядна темрява.

Ситуація погіршується для людей, які страждають на сезонний афективний розлад. Зміна пір року сильно впливає на самопочуття таких людей: у зимові місяці вони відчувають постійну сонливість, біль у м'язах, з'являється поганий настрій, зникають цілі та мрії.

Доведено, що взимку збільшується кількість самогубств, зростають випадки депресивних епізодів. Через холод багато хто змушений сидіти вдома з токсичними родичами або кілька місяців жити в режимі «робота-дім».

Чому так відбувається

Восени і взимку змінюються наші циркадні ритми — внутрішній біологічний годинник, який відповідає за почуття часу. У тому числі вони «диктують», коли вставати і коли лягати спати, орієнтуючись на кількість сонячного світла. Взимку, коли світла недостатньо, нам природним чином хочеться вставати пізніше і йти в ліжко раніше.

Грегорі Мюррей, професор психології Суінбернського університету в Австралії, стверджує, що взимку наші потреби і переваги у сні змінюються.

«Якщо наш біологічний годинник хоче, щоб ми прокинулися о 09:00, тому що зараз темний зимовий день, але ми встаємо о 07:00, то ми втрачаємо повну фазу сну».

Розбіжність бажань організму і потреб соціуму призводять до соціального джетлагу. Це явище схоже на акліматизацію після перельоту, тільки без подорожей. Ви відчуваєте себе «розбитими», тому що хотіли б вставати о 11:00, а доводиться о 7:00.

При цьому сучасний робочий ритм не пристосований ні до зміни циркадних ритмів, ні до соціального джетлагу. Немає спеціального зимового графіка, який би дозволяв працівникам приходити пізніше, щоб виспатися вранці.

Як з цим боротися

  • Працювати менше, якщо у вас гнучкий графік. Зосереджуйтесь не на тому, скільки ви працюєте, а скільки ви встигаєте.
  • Робити більше перерв. Наприклад, кожні 5 хвилин вставати з-за столу і ходити по офісу.
  • Знайти місця, де можна поспати. У переговорній кімнаті, за столом, в машині варіантів багато.
  • Лягати раніше звичайного на годину. Це допоможе не тільки виспатися, але і встати на початок світлового дня.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: робота, психологія, Поради, зима
В тему