Поради

Як пов’язані відсутність грошей і психологія людини

Як пов’язані відсутність грошей і психологія людини

Вчені впевнені, що матеріальний стан впливає на здоров'я людини і тривалість життя. І це не пов'язано з можливістю звертатися в дорогі клініки і до дорогих фахівцям.

Ми вирішили розібратися з тим, чи дійсно відсутність грошей так сильно впливає на ментальне здоров'я.

У 2020 році американські вчені проводили дослідження для журналу геронтології про те, як гроші впливають на тривалість життя. Вони з'ясували, що люди в більш вигідному соціально-економічному становищі в середньому живуть на сім років довше, ніж люди з низьким рівнем доходів. Вчені пов'язали це зі стресом, а також з відсутністю кваліфікованої медичної допомоги.

Одним з наслідків браку грошей є сильний стрес. Вчені стверджують, що невпевненість у майбутньому може викликати сильне занепокоєння, яке впливає на весь організм. Згідно з опитуванням, проведеним медіахолдингом «Ромир», найбільш популярні причини стресу мешканців пострадянських країн пов'язані з фінансами. У топ-5 причин увійшли: інфляція і зростання цін, низькі зарплати, криза в економіці, зростання безробіття і соціальне розшарування.

Інші вчені з Університету Вірджинії провели дослідження, в рамках якого з'ясували, що люди з фінансовими проблемами стурбовані втратою контролю над своїм життям. А це, в свою чергу, провокує тривожність, страхи і стрес.

Існують різні форуми, де люди звертаються до психологів за допомогою через стрес, який вони відчувають зв'язку з відсутністю грошей.

  • «Позавчора постаралася взяти себе в руки і склала список зі скорочення витрат, хоча вже і так скорочувати нікуди, якщо чесно»
  • «Мій гардероб такий старий і зношений, що я просто вже ненавиджу своє щоденне відображення в дзеркалі. А купити новий одяг я не можу: немає грошей. Коли йду повз вітрини магазинів, мені хочеться ридати. Може, вам моя проблема здасться дурною, але я реально відчуваю, як занурююся в депресію»
  • «Зарплату отримуєш, і все йде на кредити. Я дуже хочу знайти в собі сили і знову стати людиною. Справлятися з усім легко без депресії».

На форумах найчастіше психологи кажуть, що у тривожності через брак грошей можуть бути зовсім інші причини, які криються в підсвідомості. Про них можна здогадуватися, але часто їх рішення відкладають «на потім», забувають або заперечують. За фінансовою депресією може ховатися невдоволення від своїх відносин з партнером, від роботи або від того, як в цілому склалося життя. Є ще варіанти - недопрацьовані дитячі травми і порівняння себе з іншими.

Для вирішення ситуації психологи радять або пропрацювати проблему і знайти справжні причини тривожності і стресу, або змістити фокус на позитивні моменти і рухатися до того, щоб стабілізувати своє фінансове становище.

Про те, як насправді взаємопов'язані психологічний стан і доходи, розповідає психологиня і коучеса Маліка Нур.

У психології є таке поняття: травма притягує травму. Коли в людині живе злість - їй потрібно обов'язково матеріалізуватися в зовнішньому світі. Тоді для людини настає баланс і зазвичай це відбувається несвідомо. Нашому мозку важливо підтверджувати те, у що ми віримо.

І це не магія, так працює мозок.

Перше що потрібно зробити - це визнати що проблема є. Що є злість, є образи і т.д. По-друге, потрібно перестати робити те, що робите зараз. Найімовірніше, той стан, в якому ви перебуваєте зараз, і викликає реакції в зовнішньому світі. По-третє, зрозуміти, що ви хочете насправді. Не те, що від вас хотіли мама з татом, родичі, чоловік, начальник.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: гроші, психологія, Люди
В тему

Останні матеріали