Поради

Чому не можна вибирати лікаря з допомогою соцмереж: 5 причин

Чому не можна вибирати лікаря з допомогою соцмереж: 5 причин

Сарафанне радіо - один з найпопулярніших способів отримати потрібну інформацію. Але якщо раніше ми питали поради виключно у друзів і знайомих, то тепер це коло значно розширилося, і ми все частіше звертаємося до інтернет-спільнот, в тому числі, і батьківських. Прохання «порадьте лікаря» - одне з найпопулярніших, і під ним завжди є коментарі і посилання.

Чому не завжди варто їм довіряти?

Поняття «хороший лікар» у кожного своє

Якщо якась мама захоплюється методами лікування, непогано б знати, що вона взагалі думає з приводу медицини, як ставиться до застосування БАДів і альтеративних методів лікування. І якщо ваші погляди на вакцинацію і застосування антибіотиків збігаються, до думки можна прислухатися. Але прихильник фітотерапії і натуропатії навряд чи знайде розуміння у адепта доказової медицини, і в підсумку обидва витратять час даремно, а дехто ще й гроші.

Інстаграм не відображає реальність

У наш час соціальні мережі для багатьох - робочий інструмент, і медики не виняток. Практично кожна мама підписана на десяток-другий сторінок найрізноманітніших фахівців. Одні пишуть смішні і життєві пости, інші дають корисні поради батькам хворих дітей, пояснюють, які вітаміни вибрати і що враховувати, роблячи дитині щеплення від грипу, треті постять красиві фото і підтримують цікаві дискусії. Але при цьому не можна знати напевно, хто саме пише прекрасні пости, сам лікар або дорогий копірайтер (і добре, якщо зі слів медика). Якщо лікар відомий, нехай навіть в рамках невеликого міста, над його іміджем в соціальній мережі може працювати декілька чоловік, включаючи фотографа, візажиста і консультанта, який допомагає вибрати найбільш гострі теми для публікації. Але ось біда - на прийом разом з лікарем ці люди навряд чи прийдуть.

Особистий досвід ніхто не відміняв

Передусім, хороший лікар - той, який зміг допомогти. Нежить був і пройшов, горло боліло і перестало. Це відбувається в разі, коли медик поставив правильний діагноз і підібрав потрібне лікування. Або коли організм впорався сам, і допомогли час, рясне пиття і відпочинок, а зовсім не вісім дорогих препаратів. Дізнатися напевно, в чому секрет успіху, неможливо. Але навіть якщо батьки стверджують, що лікарі допомогли дитині, знати точно цього не можна. Вірно і зворотне: ускладнення можуть бути викликані зовсім не помилковими призначеннями педіатра або лора, а особливостями здоров'я дитини.

Будь-яка похвала може бути рекламою

Це стосується і клініки, яку розхвалює популярний блогер, і конкретного фахівця, під ім'ям якого на сторінці медичного центру суцільно позитивні відгуки: добрий, мудрий, дбайливий, з одного погляду розуміє, в чому справа. Критичні відгуки теж варто ділити на два: за ними може ховатися зведення особистих рахунків або якісь образи.

До популярних лікарів неможливо потрапити

Можливо, лікар, якого хвалять в спільнотах і лайкають на його сторінці, дійсно хороший. Але популярність тут грає злий жарт: запис до такого фахівця можливий за кілька місяців мінімум, а починати збирати гроші треба приблизно за такий же час. Якщо мова йде про серйозне або складне захворювання, це обґрунтовано. Але отримати поради з приводу вакцинації або лікування нежиті можна і в іншого фахівця, а то і просто почитати пости з відповідними хештегом.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Лікарі, соцмережі, Здоров'я
В тему