Поради

Як перестати жити від зарплати до зарплати: покрокова інструкція

Як перестати жити від зарплати до зарплати: покрокова інструкція

Стрес через нестачу грошей заганяє в нескінченну пастку. Ми боїмося не дотягнути до наступної зарплати і витрачаємо тут і зараз, залишаючись без ресурсів на майбутнє.

Ось поради, як вибратися з порочного кола і перестати зводити кінці з кінцями.

Крок 1: підрахувати, скільки ви насправді витрачаєте

Всі знають, що треба вести щомісячний бюджет, але не всі розуміють навіщо. Виписуючи свої витрати, ви побачите реальну картину того, куди йдуть гроші, а не ту, що у вас в голові. Наприклад, ви думаєте, що витрачаєте на продукти 4 тисячі гривень. Але не підраховуєте булочки, морозиво або хот-доги, які берете під час прогулянки в парку. Така «дрібниця» по 15 гривень складається в добру тисячу щомісяця - а ви не розумієте, чому не вистачає грошей на манікюр.

Крок 2: скоротити витрати

Чим менше ви витрачаєте, тим більше залишається - досить проста математика. Важливо не забирати гроші з базових сфер і витрат: їжа, рахунки, квартплата, здоров'я і кредити. На іншому можна заощадити: купувати одяг в секонд-хенді, ходити в кіно на ранкові сеанси, займатися спортом вдома, а не в залі.

Крок 3: почати відкладати

Гроші з бюджету забирає не тільки рутина, але і форс-мажори: зламалася машина, захворів зуб, потрібно полагодити крани. Невеликі події трапляються кожен місяць, і вибирати не виходить. Вільні гроші дозволять створити подушку безпеки, яка допоможе в надзвичайній ситуації.

Відкладайте на накопичувальний рахунок 5-10% коштів із зарплати. Це невелика сума, але краще, ніж нічого. Переводьте кошти на окрему карту, щоб не було спокуси ними скористатися.

Що робити, якщо не виходить

  • Не засмучуватися. У школах не вчать фінансової грамотності, і уроки підносить саме життя. Не страшно, якщо ви провалите перший «іспит».
  • Знайти кілька джерел доходу. У вас може бути основна робота і кілька простих підробітків - наприклад, репетиторство або прогулянки з собаками. Ви також можете давати в оренду техніку або одяг, тестувати мобільні додатки, продавати речі - все за гроші.
  • Змінити роботу. Іноді здається, що для таких змін занадто багато зобов'язань, а у вас мало навичок. Хто шукає, той завжди знайде. Переглядайте раз в тиждень оголошення в своїй сфері. Якщо правда не вистачає навичок, пройдіть безкоштовні курси в інтернеті.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: гроші, зарплата, робота
В тему