Поради

Чому виникає стоматит: 5 причин

Чому виникає стоматит: 5 причин

Стоматит - це захворювання, при якому запалюється слизова оболонка рота. Багато хто вважає, що воно заразне, але насправді це не так.

Чому виникає стоматит?

  1. Зниження імунітету

Часто стоматит з'являється при інших захворюваннях, які знижують імунітет. Наприклад, при грипі чи застуді. Також запалення слизової провокують аутоімунні захворювання (червоний вовчак), рак порожнини рота, ВІЛ, порушення згортання крові.

  1. Інфекції

Віруси, грибки, бактерії проникають в слизову ясен через мікротріщини. Це можуть бути грибки групи Candida, вірус герпесу, вірус Коксакі, стафілококи і стрептококи. В результаті виникають запальні виразки, що супроводжуються болем і припухлістю.

  1. Харчування

Те, що ми їмо, безпосередньо впливає на стан організму, в тому числі порожнини рота. Якщо в раціоні людини мало цинку, заліза, вітаміну В12 і фолієвої кислоти, є дефіцити, то ризик виникнення стоматиту підвищується. Крім того, у деяких людей є харчова непереносимість. Наприклад, шоколаду, сиру, горіхів, полуниці та інших продуктів. Часто до запалення слизової призводить кисла і гостра їжа.

  1. Травма

Ще одна причина стоматиту - травма. Наприклад, якщо людина прикусила щоку, пошкодила слизову брекетами, гострою або дуже гарячою їжею.

  1. Реакція на зубну пасту або ліки

Стоматит може виникати через реакцію на антибіотики, знеболюючі, гормональні препарати. Також іноді до запалення призводять засоби гігієни: зубні пасти і ополіскувачі з лаурилсульфатом натрію в складі.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Здоров'я, хвороби, Поради
В тему