Поради

Гарний гідрокостюм – одна з запорук безпечного занурення.

Гарний гідрокостюм – одна з  запорук безпечного занурення.

Гідрокостюм – це друга неопренова шкіра людини, що займається водними видами спорту.

 

Раніше купити гідрокостюм було просто. Ви просто говорили: «У вас є костюм мого розміру?» Але оскільки ми живемо в 21 столітті, вибирати стало складніше. Ось декілька питань, які ви повинні прояснити для себе ще до того, як вирушити в найближчий магазин або свій дайвінг-клуб, щоб вскочити в неопрен.

Почнемо з того, що гідрокостюми бувають"мокрими" та "сухими".

 

Як вибрати мокрий гідрокостюм

Якщо ви плануєте короткочасне занурення в теплій воді з температурою +28°C і вище, то вам найбільш підійде майка та шорти з неопрену товщиною 2-3 мм. При більш тривалому зануренні або в прохолодній воді, доцільно надати пепревагу мокрому гідрокостюму. Теплозахисна дія костюму основана не на ізоляції тіла плавця від води, а на зупиненні її циркуляції, що стає на заваді інтенсивного конвективного теплообміну. Це, безумовно, не захищає від втрати тепла взагалі, але настільки обмежує теплообмін, що плавець може перебувати під водою протягом тривалого часу. Великою перевагою мокрого гідрокостюма над сухим є збереження його теплозахисних властивостей при дрібних порізах або пошкодженнях, оскільки він не є водонепрникним.

Основним матеріалом для виготовлення гідрокостюмів став неопрен. Його перевагами є м’якість, рівномірне ростягнення  у всіх напрямках, гарні теплоізоляційні властивості. Вибираючи гідрокостюм, варто враховувати, що його теплоізоляційні властивості залежать багато в чому від його товщини і щільності прилягання до тіла. Чим товстіший гідрокостюм, тим кращий захист від холоду.

 

Досить популярними є сухі гідрокостюми, виготовлені також з неопрену.

 

Вирізняльною властивістю такого гідрокостюма є можливість використання його без додаткової теплоізолюючої білизни у воді з температурою до 13°С, що позитивно впливає на рухливість плавця. З ціллю усунення проблеми тиску на неопрен при зануренні і збереження, як теплоізоляційних властивостей, так і плавучості, використовується так званий «компресійний» неопрен. Такий неопрен при виготовленні «спінюють» під підвищеним тиском. В результаті його властивості лишаються незмінними аж до глибини 30-40 метрів.

Важливим фактором, що впливає на якість костюма, є спосіб встановлення в ньому блискавки. Встановлення блискавки шляхом вклеювання значно скорочує життєвий період гідрокостюмів. Вулканізація блискавки в тканину гідрокостюма в декілька разів продовжує термін його експлуатації, але цим самим  і підвищує ціну на виріб через складність технологічного процесу.

Ціна костюма може варіюватися від десятків доларів за тонкі шорти до сотні доларів за товстий титаніум з усіма ременями та свистками. Обговоріть з іншими дайверами, що їм подобається або не подобається в їх гідрокостюмах. Скористайтеся порадами вашого інструктора. Правильний костюм – гарне капіталовкладення, оскільки він дозволить насолоджуватися дайвінгом в повній мірі.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, спорт
В тему