Поради

Лікарі назвали граничну межу споживання цукру в день

Лікарі назвали граничну межу споживання цукру в день

Докторка медичних наук, професорка Алла Погожева розповіла про граничну дозу цукру і варіантів його заміни.

Кондитерські вироби, солодкі кисломолочні продукти і безалкогольні напої служать основними джерелами цукрів в нашому раціоні. У межах норми ці продукти можна вживати всім, але є винятки.

«У межах рекомендованої норми цукор може бути присутнім в раціоні хворих і здорових людей, за винятком деяких захворювань і станів. До них відносяться ожиріння, метаболічний синдром, цукровий діабет», - сказала Погожева.

Науковиця пояснила, що слід вважати рекомендованою нормою цукру.

«При визначенні норми цукру враховується верхня її межа, яка в даний час складає в усіх країнах 10% по калорійності (від загального числа спожитих калорій. - Прим. Ред.) Або близько 50 грамів в день. У деяких країнах пропонують знизити цю верхню межу - менше 5% по калорійності, тобто близько 22 грамів в день», - додала вона.

Люди, які стежать за здоров'ям, можуть орієнтуватися на знижені норми, тим більше що в якості джерела вуглеводів цукор легко замінити.

«Як джерело вуглеводів цукор рекомендується замінювати полісахаридами, до яких відносяться харчові волокна, що містяться в зернових, особливо в цільнозернових продуктах, а також в овочах і фруктах», - пояснила Погожева.

При цьому слід пам'ятати, що здоровій людині потрібна певна кількість цукру як джерела необхідної для організму глюкози.

При гострій нестачі глюкози може виникнути стан гіпоглікемії: людина слабшає, у неї темніє в очах. Для виходу з цього стану можна використовувати солодкий чай, зазначила лікарка.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: цукор, Лікарі, здоровий спосіб життя, харчування, Поради
В тему