Поради

Білий цукор: користь чи шкода?

Білий цукор: користь чи шкода?

Старше покоління часто пригощає внуків чимось солоденьким, бо, на їхню думку, цукор потрібен для мозку. У той же час в Інтернеті можна знайти багато статей про те, що цукор – це біла смерть. Де ж тут правда?

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) у своїх рекомендаціях щодо споживання цукрів для дітей та дорослих радить підтримувати понижений рівень споживання «вільних» цукрів протягом усього життя: 10% від загальної спожитої калорійності, в ідеалі – до 5%.

Але не спішіть радіти. Та заміняти 5 – 10% їжі ложками столового білого цукру.

Чому? Прийнято розділяти усі вуглеводи на умовно «складні» та умовно «прості».

Є всього 3 найпростіші молекули цукрів, які не розкладаються, а всмоктуються у такому ж вигляді. Це – глюкоза, фруктоза та галактоза. Наш столовий цукор (сахароза) складається із двох молекул: із глюкози та фруктози. Молочний цукор (лактоза) також складається із двох молекул: глюкози та галактози.

Важливо розуміти, що коли молекули цукрів знаходяться у «вільному» плаванні або ж зв’язані лише зі ще однією молекулою, то вони є простими цукрами.

Тому обмеження ВООЗ поширюється не лише на білий цукор, але й на «прості» цукри у складі, наприклад, фруктів.

Може бути ситуація, коли тисячі молекул глюкози будуть пов’язані між собою певними зв’язками. Це будуть умовно «складні» вуглеводи (картопля, крупи, макарони, деякі овочі). Зрештою з них також будуть утворені окремі молекули глюкози, які й будуть служити енергією для мозку та тіла. Тому немає ніякого сенсу в тому, щоб їсти столовий цукор.

Доведено, що велика кількість цукру протягом тривалого періоду може спровокувати одну із хвороб, що дійсно може призвести до смерті. Тому твердження «цукор – біла смерть» частково правильне, але лише тоді, коли перевищуються можливі норми.

Обмежте максимально промислово-оброблену продукцію із доданим цукром, а замість фруктових фрешів чи соків обирайте цільний фрукт. Не перевищуйте норм і будете здорові!

Ольга Іваніщук, експерт зі здорового харчування

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, Харчування і дієти, продукти, хвороби, Надзвичайні події, цукор
В тему