Поради

Чому нам подобаються дивні запахи

Чому нам подобаються дивні запахи

Найчастіше люди небайдужі до досить дивних, на перший погляд, запахів. Одні божеволіють від запаху свіжої фарби або господарського мила, іншим подобається запах бензину, а третім - запах сирої землі.

Ось чому у нас виникають ті чи інші нюхові переваги.

На думку психологів, спочатку таких понять як «приємний» і «неприємний» запах не існує. Це сприйняття формується з плином часу, а точніше під впливом зовнішніх чинників: норм і культурних традицій, що склалися в суспільстві.

Людське сприйняття запахів також будується на асоціаціях. Навіть самий різкий і дивний запах може викликати теплі емоції і здаватися приємним, тому що колись людина почула його в момент щастя. В результаті мозок міцно зв'язав ці дві складові в єдину лінію.

Запах бензину

Один з найпоширеніших улюблених «дивних» запахів для багатьох - запах бензину. У цьому випадку все схиляється до легкій форми токсикоманії: в бензині містяться ароматичні вуглеводні, у великих дозах смертельно небезпечні для людини. Однак, при вдиханні невеликої кількості парів цієї сполуки з'являється відчуття легкої ейфорії. Але якщо любов до запаху бензину занадто сильна, то це може бути ознакою анемії, тому фахівці рекомендують перевірити рівень гемоглобіну в крові в тих випадках, коли тяга до цього «аромату» перестає бути здоровою.

Запах шкіри

Нейропсихологи стверджують, що існує ряд заходів, які викликають приємні асоціації, незалежно від того, пов'язані вони з нашими дитячими спогадами, чи ні. До таких відноситься запах шкіряних речей: одягу, взуття, меблів, оббивки в салоні авто. Шкіра асоціюється з багатством і новими придбаннями.

Запах землі

Аромат свіжої вологої землі приємний багатьом людям. Однак, подібний «земляний» запах можна почути не тільки від ґрунту. Схожі нотки легко вловити, наприклад, в червоному вині гарної витримки. Якщо вірити вченим-мікробіологам, то запах, який ми звикли вважати «земляним», насправді виходить від геосміну - органічної речовини, виробленої мікроорганізмами. Саме так пахне родючий ґрунт, а людина здатна «відчути» її тому, що це життєво важливе вміння вироблялося сторіччями.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: психологія, цікаві факти, Люди, бензин
В тему