Поради

Як розпізнати пасивну агресію

Як розпізнати пасивну агресію

Чи чули ви коли-небудь про пасивної агресії? Як взагалі агресія може бути пасивною?

Адже ми звикли до того, що якщо у когось на нас накопичилася образа, ця людина не буде стримуватися – накричить, спробує вдарити чи штовхнути, принизити, знецінити. Але, виявляється, з агресією не все так просто. Заподіяти біль і дискомфорт можна, не здійснюючи активних дій. Так відбувається в тих випадках, коли проявляти відкриту агресію небезпечно – людина знаходиться в залежності від того, хто викликає злість, боїться втратити обличчя, хоче зберегти відносини, не хоче виглядати погано.

Найчастіше така форма поведінки формується в дитинстві – батьки вчать «бути хорошим», є заборона на вираження негативних почуттів, страх бути за них знехтуваним або знищеним, і психіка знаходить рішення – відповідати, але потай. Так, щоб завжди можна було сказати: «Я тут ні при чому, я нічого такого не робив».

Як же пасивна агресія виглядає?

  1. Ігнорування. Постійне «забування» прохань, відмова піднімати трубку і відповідати на повідомлення. Якщо цього стає занадто багато, у відповідь виникає злість і образа – саме цього пасивний агресор неусвідомлено домагався.
  2. Незавершеність. Пасивний агресор тримає свою жертву в напрузі – в тому числі і змушуючи її смикатися - зроблено або не зроблено, відповість людина або не відповість, прийде або не прийде. Недомовленості, неясності, які вимагають постійного включення іншої людини теж можна сюди віднести.
  3. Знецінення. Сюди ж можна віднести дурні жарти, на які в разі чого можна відповісти «ну це ж просто жарт». Коли ж мова йде про чужі успіхи, то це завжди «могли б і краще», «дивно, що у вас вийшло» і т.д. Начебто подяка і визнання є, але неприємний осад залишається.
  4. Саботаж. Пасивний агресор з тих, хто може в будь-який момент зникнути, тягнути терміни, спізнюватися, давати обіцянки, які ніколи не будуть виконані. Якщо це часто повторюється історія і вона не залежить від конкретних обставин – варто чи прояснити відносини, або розстатися з людиною.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: психологія, стосунки, робота
В тему