Поради

Як не можна просити про допомогу

Як не можна просити про допомогу

Напевно, кожен з нас потрапляв в ситуацію, коли потрібна була допомога іншого.

Але не завжди ми цю допомогу просили, а ще – не завжди отримували допомогу після прохання. Може бути, навіть деякі відносини від цього псувалися – адже нічого ж не варто допомогти, а людина так вчинила! Яким же чином можна просити про допомогу і підтримку?

  1. Не можна маніпулювати дружбою. Є люди, які просять так: «Слухай, давно не бачилися, скучила, давай зустрінемося, а заодно і обговоримо мою проблему». Набагато краще сказати відразу - «мені зараз потрібна допомога», тому що інакше створюється враження, що ви просто маніпулюєте і використовуєте людину. Різні рівні відносин краще розділяти. Якщо людина зустрічається з наміром добре провести час, а замість цього її змушують працювати - навряд чи вона буде цьому рада.
  2. Не можна знецінювати послугу. «Ну тобі ж нічого не варто!» - і це дуже поганий варіант. У будь-яку послугу закладається час і сили, навіть «один дзвінок» - це роки напрацьованих контактів і відносин. Тому хороший варіант: «Я розумію, що ти – професіонал і скажи відразу, скільки це коштує» - тут людина або сама запропонує безоплатну допомогу або назве комфортну для неї ціну, а ви вже вирішите, підходить вам це чи ні.
  3. Нагадувати про борги. «Пам'ятаєш, 15 років тому я дав тобі списати? Ну ось тепер допоможи мені і ти!» Навіть якщо це правда - ви навряд чи укладали договір, що вам за вашу послугу щось винні. На жаль, друга сторона може думати інакше. Або не брати до уваги ваше прохання гідним взаємозаліком. Тому треба бути вкрай обережним у питаннях «боргів» і заздалегідь домовлятися про «ціну», коли робите послугу, щоб потім уникнути розчарувань.
  4. Не можна переборщувати з компліментами. «Тільки ти мене врятуєш! Без тебе ніяк!» Звичайно, це приємно чути, але далеко не всім хочеться бути великими рятівниками людства. Людина може вирішити, що ви відверто підлещуєтеся і ситуація знову поверне в бік «мене використовують». Може бути, послугу цього разу вам і нададуть, але в майбутньому навряд чи візьмуть трубку.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: стосунки, психологія, допомога, Поради, Люди
В тему

Останні матеріали