Поради

Через цю хворобу люди сліпнуть, лишаються без ніг і стають беззахисними перед коронавірусом

Через цю хворобу люди сліпнуть, лишаються без ніг і стають беззахисними перед коронавірусом

Нещодавно мене шокувала звістка. Ще порівняно молодий чоловік (йому було всього 63) утратив обидві ноги. В інвалідний візок чоловіка посадив цукровий діабет. Що ж це за хвороба? Кого вона уражає? І як можна запобігти її жахливим наслідкам?
Про це поговоримо з кандидаткою медичних наук, фітотерапевткою Аллою Борщ.

Про це йдеться на шпальтах газети "Твій вибір". 

– Алло Андріївно, свого часу ми вже торкалися теми цукрового діабету...

– Так, тому лише коротко нагадаю читачам, що це захворювання виникає внаслідок збою в роботі ендокринної системи та порушення обмінних процесів в організмі. Як результат – виробляється недостатня кількість інсуліну і підвищується рівень цукру в крові.
Спровокувати такий збій можуть гострі та хронічні запальні процеси підшлункової залози, стреси та часті нервові перенапруження, порушення роботи щитоподібної залози, нестача деяких амінокислот та мікроелементів, що призводить до порушення метаболізму.

– А яку роль у цьому всьому відіграє інсулін?

– Інсулін, що виробляється підшлунковою залозою, є «ключем», який розкриває клітини для всіх обмінних процесів у них: окисно-відновних, енергетичних та обмінних. Якщо інсуліну немає, то глюкоза не надходить до клітин. Саме тому надмірна кількість її накопичується в крові. У великій кількості глюкоза токсично діє на організм, бо забирає на себе воду. Сечі стає багато, в той час, коли клітини зневоднені, виникає спрага. Через це люди, що хворіють на цукровий діабет, багато п’ють та скаржаться на посилене сечовипускання.

– Однак страшний не тільки діабет, а насамперед – ускладнення, спровоковані цією недугою. Які з них найнебезпечніші?

– Гострими станами, зумовленими різким падінням чи підвищенням рівня глюкози в крові і які потребують негайного медикаментозного лікування, є гіпо- та гіперглікемічна кома, що становлять серйозну загрозу для життя хворого.
До хронічних ускладнень, які формуються та розвиваються роками, є діабетична нейропатія (патологічні зміни у структурі нервових систем), ретинопатія (захворювання сітківки ока) та ангіопатія – ураження кровоносних судин. Якраз через останнє з перелічених уражень хворим на цукровий діабет можуть ампутувати палець чи навіть кінцівку.

– Чи можна рослинними препаратами запобігти біді?

– Можна і треба. Адже діючі речовини лікарських рослин чинять всебічний вплив на причини виникнення захворювання: стимулюють вироблення інсуліну клітинами підшлункової залози, нормалізують вуглеводний обмін, виявляють протизапальну та седативну (заспокійливу) дії, є джерелом необхідних амінокислот і мікроелементів.

Лікарські рослини відіграють важливу роль і при лікуванні та профілактиці ускладнень. Оскільки наявність великої кількості флавоноїдних сполук (рутинового комплексу) забезпечує позитивну динаміку лікування при тривалому систематичному лікуванні та значно зменшує потребу в медикаментозному лікуванні.

– За якими симптомами людина може здогадатися про появу в неї цукрового діабету?

– Якщо недуга уражає сітківку ока, то спочатку це проявляється незначним лопанням судинок. Якщо на ці процеси не звертати уваги, то внаслідок прогресування цукровий діабет може призвести до розвитку глаукоми та повної втрати зору.

Оскільки згадане ускладнення виникає переважно при інсулінозалежному типі діабету, то для лікування використовуємо лікарські рослини, що містять вітаміни групи Р (рутиновий комплекс), кверцетин, мікроелементи, амінокислоти, кумарини. Це такі рослини, як цвіт гречки посівної, цвіт та плоди софори японської, трава рути садової, листя та пагони секурінеги напівчагарникової.

Найбільше ж рутину містить секурінега. Хоча рослина і «чужа» для нашої місцевості, адже походить вона з Китаю та Кореї, але добре росте і в нас (1960 року рослина введена в культуру селекційно-дослідною станцією з вирощування лікарських рослин с. Березоточа Лубенського району Полтавської області і на цей час утворює великі посадки). Рослини виявляють судинозміцнювальну дію, зменшують проникність дрібних вражених судин, покращують кровопостачання та трофіку.

Оскільки при цій патології вражається ендотелій судин та спостерігається підвищена агрегація тромбоцитів (утворюються мікротромби), доцільно застосовувати рослини-антикоагулянти (вони розщеплюють тромб): буркун лікарський, цвіт каштана, траву гадючника в’язолистого.

Особливо заслуговує на увагу така рослина, як очанка лікарська. Вона з успіхом використовується при ретинопатіях та початкових стадіях глаукоми (дія глікозиду аукубіну). Для цього беруть столову ложку висушеної та подрібненої трави, заливають склянкою окропу, настоюють годину, п’ють по 50 мл 3 – 4 рази на день за 20 – 30 хвилин до їди.

Обов’язково застосовуємо рослини, які мають седативну (заспокійливу) дію: валеріану, синюху блакитну, чебрець, лаванду, цвіт глоду, верес, різні види м’яти та ін. Рекомендують до харчового раціону додавати свіжі чи заморожені ягоди чорниці, добова доза яких повинна становити 50 грамів.

– А як загалом покращувати стан судин хворому на цукровий діабет?

– При діабетичній ангіопатії вражаються як дрібні, так і великі судини. Зокрема, змінюється їхня структура: судини втрачають пружність та еластичність, виникає судинна облітерація (закриття просвіту судини). Найчастіше вражаються судини нижніх кінцівок (тому хворим ампутують ногу).

Унаслідок порушення кровопостачання та трофіки часто утворюються трофічні виразки, що погано гояться. Через це інколи розвивається гангрена. При змінах у стінках магістральних судин виникають біль у ділянці серця, підвищений артеріальний тиск, навіть ішемічна хвороба серця. На тлі цукрового діабету створюються сприятливі умови для розвитку атеросклерозу, який уражає молодших людей та швидко прогресує. Щоб запобігти цьому, до перелічених вище рослин додають ті, які мають протисклеротичну дію, – астрагал шерстистоквітковий, шоломниця байкальська, гінкго дволопатеве тощо.

– Ви ще згадували про таке ускладнення, як нейропатія. Чим вона проявляється?

– Найчастіше симптомами діабетичної нейропатії є біль у нижніх та верхніх кінцівках, стопах, спині, оніміння, відчуття пекучого болю в ділянці стоп, в ногах та руках, поколювання та «повзання мурашок». У хворих спостерігаються судоми м’язів гомілки, стопи, частіше в стані спокою, вночі, інколи при ходьбі відчувають слабкість.

Появі перших ознак нейропатії сприяють стреси, травми, переохолодження, інтоксикації, шкідливі звички.
За таких ознак рекомендуються препарати із рутиновмісних рослин та рослин з антиоксидантною дією: лофант анісовий, листя брусниці, берези, суниці, евкаліпта, корінь солодки.

– Можливо, маєте якісь загальні рекомендації щодо лікування цукрового діабету?

– Для запобігання, а також лікування цієї недуги використовують рослини, як правило, у вигляді складних зборів, екстрактів та настоянок. Їх раджу періодично чергувати. А при ангіопатіях нижніх кінцівок внутрішнє лікування варто поєднувати із зовнішнім.
Крім того, слід пам’ятати, що рослини, які містять рутин (вітамін Р) краще засвоюються та діють при наявності аскорбінової кислоти (вітаміну С). Тому під час лікування обов’язково використовують вітамінні напої із плодів шипшини, чорної смородини, кизилу, журавлини, брусниці. А хто потребує консультації, може телефонувати мені напряму за номером 050 072 51 23.

– Дякую. Сподіваюся, наша розмова допоможе читачам бути здоровими.

Спілкувалася Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: медицина, Харчування і дієти
В тему